Schneider Electric Türkiye: Piyasalarda normalleşme görüyoruz

Schneider Electric Türkiye ve Orta Asya Başkanı Tuncer, "1 aydır daha çok çalışarak normal ticaret hacimlerine doğru gidiyoruz. Bir normalleşme görüyoruz. Bunu ekim ayından itibaren hissetmeye başladık" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Schneider Electric Türkiye ve Orta Asya Bölge Başkanı Bora Tuncer, ekonomide yaşanan son gelişmelerin yansımalarına ve Schneider Electric'in Türkiye faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Döviz kurundaki dalgalanmanın zirve yaptığı dönemde kısa süreli bir duraksama yaşadıklarını ancak ardından toparlanarak ticaret kanallarını açık tuttuklarını anlatan Tuncer, "Kurdaki artışların, depomuzda zaten tedarik edilmiş mallara fiyat yansımasını yapmadan daha sonradan bir şekilde ithal edeceğimiz malzemelere olan yansımalarını yönetecek şekilde bir kısım zamlar yaptık. Sonra kur geri gelince fiyatları indirdik. Ticareti açık tutmaya çalıştık, hiç kapatmadık" ifadelerini kullandı.

Piyasada ağustos ayının ikinci yarısında ve eylül ayında bu belirsizliğin neden olduğu bir yavaşlama yaşandığını belirten Tuncer, "Ama diğer taraftan da hayatın devam ediyor olması, endüstriyel tesislerin bir şekilde üretim yapıyor olması, ihracatçıların keza bu rekabet avantajları sebebiyle biraz hareketlenmiş olması ve bütün bunların getirdiği bir talep birikmesi de oldu" dedi.

Tuncer, son dönemde yaşanan gelişmelere işaret ederek, "1 aydır daha zorlanarak, daha çok çalışarak diyelim ama normal ticaret hacimlerine doğru gidiyoruz. Bir normalleşme görüyoruz. Bu normalleşme sürecini ekim ayından itibaren hissetmeye başladık" diye konuştu.

"Türkiye'de net ihracatçıyız"

Kendisini enerji yönetimi ve otomasyon uzmanı olarak konumlandıran şirketin dünya genelinde 144 bin, Türkiye'de 3 fabrikada bin 800'den fazla çalışanı bulunduğunu aktaran Tuncer, şirketin 27 milyar euro ciroya sahip olduğunu ve cironun yaklaşık yüzde 5'ini Ar-Ge'ye yatırdığını dile getirdi.

Türkiye'de anahtar, priz, trafo, orta gerilim panoları ve bir kısım ekipman üretimi yaptıklarını ve net ihracatçı firma konumunda bulunduklarını dile getiren Tuncer, "Toplam net pozisyonumuz dikkate alındığında Türkiye'de net ihracatçıyız. 2017 verilerine göre Schneider Electric Türkiye en çok ihracat yapan ilk 100 firma arasında diyebiliriz, sektörde ise 7. sırada 80 den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Tuncer, firmanın Türkiye'deki faaliyetlerinin ve projelerinin küresel ölçekte örnek gösterildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bugün Mersin Şehir Hastanesi'nde yaptığımız çözüm Schneider Electric'in bir çok global organizasyonunda iyi örnek olarak gösteriliyor. Ayrıca Schneider Electric Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Jean-Pascal Tricoire yatırımcılara yaptığı sunumlarda Türkiye'de İDO'nun iskelelerine yaptığımız enerji izleme sistemlerini örnek gösterdi"