Sınır güvenliği ihlallerini 1 saniyede algılayan sistem geliştirdi

Oz Optics, sınır güvenliğinde, petrol, gaz boru hatlarında meydana gelen hataları en aza indirmek için bir sistem geliştirdi. Kaçak ve yangınları 1 saniyede algılayabilen sistem, erken müdahale imkanı sağlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ARZU ALP

İZMİR - Fiber optik komponent ve test ekipmanı konusunda çalışmalar yürüten Oz Optics, güvenlik hatalarına en kısa sürede müdahale edilmesini sağlayan bir sistem tasarladı. Şirket, geliştirdikleri fiber optik sensörün fiber hattını tamamıyla sensöre dönüştürerek, bu hattı bir “güvenlik aracı” haline getiriyor. Sistem sınır güvenliğinden petrol, gaz boru hatlarına, havaalanı güvenliğinden elektrik hatlarına kadar birçok farklı alanda kullanılabiliyor. 

Merkezi Kanada bulunan firma, üretimi de Ege Serbest Bölgesi’ndeki fabrikasında gerçekleştiriyor. Çalışmaları hakkında bilgi veren Oz Optics AŞ Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Sezerman, 2009 yılında piyasaya çıkardıklarını ve Ar-Ge çalışmalarıyla sürekli geliştirdikleri fiber optik sensörün her alanda kullanılabilecek bir ürün olduğunu vurguladı. Sensörün fiber hattını tamamıyla sensöre dönüştürerek bir güvenlik aracı haline getirdiğini aktaran Sezerman, “Bu ürün sınır güvenliğinde, petrol, gaz boru hatlarında, barajların duvarlarında, havaalanı güvenliklerinde kullanılabilir. Petrol, gaz boru hatlarında kaçak ve yangınları 1 saniyede algılayabilen bir sistem geliştirdik. Sistemle elektrik hatlarındaki durum gözden geçirilebilir. Bu ürünü Kore’de bir elektrik firmasına sattık. Ürünümüz Telekom altyapısında da kullanılabilir. Yani fiber optiğin geçtiği her yeri bu cihaza bağlayarak sorun olup olmadığını tespit edebiliriz” dedi. 

Amerika’daki üniversiteyi reddetti, Kanada’da şirket kurdu 

Firmalarının amcası Ömür Sezarman tarafından 1985 yılında Kanada’da kurulduğunu anlatan Yiğit Sezerman, özetle şu bilgileri verdi: “Biz fiber optik komponent ve test ekipmanı konusunda çalışıyoruz. Müşteri bazlı üretim yapıyoruz. Amcam Ömür Sezerman 1978 yılında üniversiteyi bitirdikten sonra Amerika’da bir üniversitede yüksek lisans eğitimi gördüğü sırada fiber optik test ekipmanı buluşunu yapıyor. O buluştan sonra üniversite kendisine bu ürünü beraber geliştirme teklifinde bulunuyor. Ama amcam bu teklifi kabul etmiyor ve Kanada’ya yerleşiyor. Orada da Oz Optics’i kuruyor. Daha sonra işçilik maliyetleri artınca başka bir yerde yatırım yapmaya karar veriyor. Hem ağabeyi Metin Sezarman’ın bulunması hem de işçilik maliyetlerinin düşük olması nedeniyle Türkiye’de fabrika kurmaya karar veriyor. Ve böylece 2001 yılında Ege Serbest Bölgesi’nde şu anda faaliyet gösterdiğimiz fabrika kuruluyor.” 

189 kişiye istihdam sağlıyor 

Ege Serbest Bölgesi’nde 13 yıldır faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Sezerman, “Üretime dayalı çalışıyoruz. Hep yurtdışına yönelik bir politika izledik. Ürünlerimizi Kanada’ya, Çin ve Tayvan’a gönderiyoruz" ifadelerini kullandı. Daha sonra Türkiye pazarına da girmeye karar verdiklerini dile getiren Sezerman, "Türkiye pazarında da Türk Telekom, ihalelerine giriyoruz, üniversitelerle birlikte çalışıyoruz. Şirket olarak üniversitelerin laboratuvarlarında kullanılan malzemeleri üretiyoruz. Halihazırda İzmir’deki fabrikamızda 29, Kanada’daki tesislerimizde ise 160 kişiye istihdam sağlıyoruz” açıklamasını yaptı. 

Ar-Ge faaliyetlerine odaklandıklarını vurgulayan Yiğit Sezerman, müşteri bazlı üretim yaptıklarını dile getirdi. Yeni ürünleri hakkında bilgi veren Sezerman, “Yüksek güçteki lazerlerde kullanılan alt ürünlerin imalatını gerçekleştiriyoruz. Türkiye’de fiber optik satıcılarından ve üreticilerinden ayrılan en büyük özelliğimiz çok değişik tipte ürünler üretmemiz. Fiber optik komponent ve test ekipman alanında çok donanımlı bir firmayız. Kanada merkezinde yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmalarıyla ürünlerimize yenilerini ekliyoruz. Ar-Ge'ye son derece önem veriyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir