Sofra /Compass Group, 450 çiftçiyle anlaşmalı üretim yaptı

Tarladaki ürünü hak ettiği fiyata satmakta zorlanan çiftçilere bu şekilde destek sağladıklarını ifade eden Sofra / Compass Group Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Nihat Kartal, aynı zamanda kendi maliyetlerini dengelediklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sabiha Toprak

İş merkezleri, fabrikalar, eğitim kurumları ve sağlık kurumlarına toplu yemek ve destek hizmetleri sunan Sofra/Compass Group, 2015 yılında hayata geçirdiği anlaşmalı platform vasıtasıyla sebze ve meyveyi doğrudan çiftçiden almaya başladı. Sofra/Compass Group platform sayesinde bugüne kadar 450 çiftçi ile anlaşmalı üretim yaptı. Tarladaki ürünü hak ettiği fiyata satmakta zorlanan çiftçilere bu şekilde destek sağladıklarını ifade eden Sofra / Compass Group Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Nihat Kartal, aynı zamanda kendi maliyetlerini dengelediklerini belirtti. Türkiye’nin dört bir tarafındaki çiftçiler ile anlaşma yaparak daha tarladayken ürünü alma garantisi verdiklerini dile getiren Kartal,”Anlaştığımız çiftçiler tarlalarını Sofra/Compass Group Türkiye için ekiyor. Biz de onlara gerekli desteği sağlıyoruz. Ürün alma garantisi veriyoruz ve ödeme planları yapıyoruz. İsteyen üreticiye ön ödeme yapıyoruz ve böylece gerekli tohumu ve gübreyi almalarını sağlıyoruz. Tohumun tarlaya atılmasından ürünün mutfaklarımıza gelişine kadar her aşamada çiftçiye destek oluyoruz. Çiftçi de böylelikle ürünümü kime satacağım, kaça satacağım endişesinden de kurtuluyor. Şimdiye kadar bu platformlar vasıtasıyla 450 çiftçiyle anlaşmalı üretim yaptık” şeklinde konuştu.Türkiye’nin dört bir yanındaki çiftçilerden alınan meyve ve sebzelerin lojistik partnerlerinin 6 deposunda toplandığı bilgisini veren Kartal, yılda 500 milyon TL’lik gıda alımı yaptıkları bilgisini verdi.

Kadın istihdamının artırılmasını hedefliyoruz

Kadınların işgücüne katılımını desteklemek amacıyla 2016 yılında kadın şefler akademisini hayata geçirdiklerini ifade eden Kartal, toplumsal açıdan üzerinde durulması gereken konu ile şirketin faaliyet alanının anlamlı bir şekilde kesiştiğini söyledi. Projeyi başlatırken kadın ve mutfak kavramlarından yola çıktıklarını söyleyen Kartal, ”Faaliyet gösterdiğimiz alanlarda yemek üretimi tüm işlerimizin kalbinde yer aldığından, bu program ile yetiştirilecek kadın aşçı yardımcılarının şirketimizde çok önemli bir yer teşkil edeceğini düşünüyoruz. Hayata geçirdiğimiz Kadın Şefler Akademisi projesi ile yiyecek içecek hizmetleri sektöründe faaliyet göstermek üzere, piyasada tercih edilecek vasıflara sahip, özgün ve profesyonel çalışma prensiplerine göre eğitim almış kadın aşçılar yetiştirilmesi, kadın istihdamının ve kadınların işgücüne katılımının artırılmasını hedefliyoruz” dedi. Kartal, İstanbul ve İzmir illerinde son 2 yılda gerçekleştirdikleri 6 aşçı yardımcısı yetiştirme programından yaklaşık 250 kadın mezun olduğunu ve bunların 40 tanesinin istihdam edildiğini belirtti.

Günde 1 milyon 200 bin kişiye yemek veriyoruz

Şirketin 1992 yılında yüzde 50 Türk, yüzde 50 Fransız sermaye ile kurulduğunu ifade eden Kartal, 2011 yılına kadar ortaklık yapısının devam ettiğini, 2011 yılında Compass Group PLC’nin satıldığı bilgisini verdi. Türkiye’de günde 1 Milyon 200 bin kişiye yemek verdiklerini söyleyen Kartal, Türkiye’nin hemen hemen bütün illerinde faaliyet gösterdiklerini ifade etti. Güvenlik ve temizlik hizmeti de sağladıklarını kaydeden Kartal, toplamda 24 bin kişiye istihdam sağladıklarını belirtti. Kartal, Sabancı Holding,Borusan Holding, Good Year,Bosh, Mercedes, Polisan gibi Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarına hizmet verdiklerini ifade etti. Compass Group PLC, dünyanın en büyük yiyecek, içecek, servis ve organizasyon kuruluşu olduğunu belirten Kartal ,”Compass Group PLC, 50 ülkede, 50 bin farklı lokasyonda, yıllık 22,9 milyar Pound cirosuyla ve 500 binin üzerinde çalışan personeliyle hizmet sunan dünyanın 6. büyük işvereni ve Londra Menkul Kıymetler borsasına kote edilmiş olup, hisseleri FTSE 100 içinde işlem görüyor. Compass Group Forbes Global 2000 Dünya'nın En İyi İşveren listesinde 500 şirket arasında 236'ncı olarak listelendi” diye konuştu. 2017 Yılında yüzde 20 büyüme gerçekleştirdiklerini ifade eden Kartal, bu yılda yine çift haneli büyümeye devam edeceklerini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir