Şok'un halka arz büyüklüğü 2.6 milyar TL olacak

Şok Marketler'in halka arzının en az 2.6 milyar TL büyüklükte olacağı bildirildi. Halka arz gelirinin finansal borçların ödenmesinde kullanılacağı ifade edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İkisi hazır giyim biri ise gıda olmak üzere perakende sektöründe üç şirket, Beymen, Defacto ve bu yılın en büyük halka arzı olması beklenen Şok Marketler, bugün yatırımcılara yönelik yayımladıkları bültenler ile halka arzlarda "ikinci dalga"nın yaklaştığını gösterdi.

Enerjisa ve Medical Park hastanelerinin ilk çeyrekteki halka arzının ardından bu üç şirket ve UN Ro-Ro'nun halka arzı "ikinci dalga" olarak nitelendiriliyor ve mayıs ayında olacağı tahmin ediliyordu.

650 milyon dolar gelir bekleniyor

Borçlarını yeniden yapılandırmak için bankalar ile müzakere halinde olan Yıldız Holding'in gıda perakendeciliği alanındaki iştiraki Şok Marketler halka arzda en az 2.6 milyar lira, yani 650 milyon dolar gelir beklediğini açıkladı.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) ve Borsa İstanbul'un onayını takiben hisselerin mayıs ayında işleme başlamasının öngörüldüğü ifade edildi.

Halka arz gelirinin "ağırlıklı bölümü" banka kredileri dahil olmak üzere finansal borçların ödenmesinde, geri kalanı ise genel şirket ihtiyaçları için kullanılacak.

Halka arzda BofA Merrill Lynch, Credit Suisse, J.P. Morgan ve Ünlü Menkul Değerler global koordinatör, Citigroup global talep toplayıcı olarak görev alacak. Yurtiçi talep Garanti Yatırım tarafından toplanacak.

Şok Marketler'in ne kadarının halka arz edileceği, arz fiyatı ve yabancı yatırımcılara ayrılan kısım hakkında bilgi vermedi.

Şok'un büyüme trendi devam ediyor

Şok Marketler, son üç yıl içinde günde ortalama üç, yılda 1000 yeni market açarak 2017 yılını 81 ilde 5.100 mağaza ile sonlandırdı.

2017’de 4 bin kişiye daha ek istihdam sağlayan Şok Marketler’in çalışan sayısı da 24.000’e ulaştı. Türkiye’nin tüm şehirlerinde 2015-2017 arasında yılda ortalama 1.000 yeni mağaza açan Şok Marketler gıda perakendecileri arasında en hızlı büyüyen marka oldu. Şok Marketler’in cirosu aynı dönemde ortalama yüzde 40 büyüdü.

Yıldız Holding bünyesine geçtiği 2011 yılından 2015 yılına kadar satın almalarla, 2015’ten itibaren mağaza açarak organik şekilde büyüyen Şok Marketler, “tek yerden alışveriş” bağlamında müşterisinin günlük ihtiyacının tamamına yakınını karşılıyor.

2015 yılına kadar satın almalarla, 2015 yılı başından itibaren de mağaza açarak organik şekilde büyüyen Şok Marketler, son üç yıldır günde ortalama üç yeni mağaza açıyor ve mağaza ağını müşterilerine daha etkili ulaşabilmek için sürekli ve hızlı biçimde genişletiyor. Ülke geneline yayılan mağaza ağı, istihdam kapasitesi, dağıtım kanalları ve tedarikçileri ile ekonomiye değer katmaya devam ediyor. Şok Marketler, mağazalarına giren her bir müşterinin zevkli, kaliteli ve hesaplı alışveriş deneyiminden memnun olarak ayrılmasını sağlamaya devam ediyor.

Defacto ve Beymen

Giyim perakende alanında faaliyet gösteren Defacto da, yabancı yatırımcılara yönelik yayımladığı bültende küresel koordinatör ve uluslararası talep toplayıcıları belirlediğini açıkladı.

Açıklamaya göre şirketin halka arzda hisselerin yüzde 80'inin yabancı yatırımcılara ayrılması bekleniyor.

Defacto taslak izahnamesinde sermayesinin ek satış dahil yüzde 29.8'ine kadarlık bölümünü halka arz etmeyi planladığını açıklamıştı.

Açıklamaya göre Defacto ortak küresel koordinatör ve talep toplayıcı olarak Ünlü Menkul Değerler ve Citigroup Global Markets'a yetki verdi. HSBC Bank ise uluslararası ortak talep toplayıcı olarak görev yapacak. İhracın yurtiçi yöneticileri ise Ak Yatırım ve İş Yatırım olacak.

Açıklamada halka arzda satılacak hissenin oranı belirtilmedi. Sermayenin yüzde 8'ine karşılık gelen bir sermaye artırımı yapılacağı, ortakların yapacağı hisse satış miktarının ise daha sonra belirleneceği ifade edildi.

Yatırımcılara bugün halka arz hazırlığında olduğunu açıklayan üçüncü şirket ise üst gelir grubuna hitap eden goda perakendecisi Beymen oldu.

Şirketin İngilizce yaptığı açıklamada hissedarın sermayenin yüzde 40'ına karşılık gelen 62.49 milyon adet hisseyi satacağını ve bunun yüzde 15'i kadar da ek satış yapılabileceği ifade edildi. Açıklamada halka arz fiyatı yer almadı.

Açıklamada halka arz gelirlerinin öncelikle geçen yıl sonu itibariyle 217 milyon lira olan grup içi borçların ödenmesi, gelirden kalan kısmın ise 105 milyon dolara yakın olan sendikasyon kredisinin geri ödenmesi için kullanılacağı ifade edildi.

Beymen'in halka arzında uluslararası talep toplama BofA Merrill Lynch, Citigroup ve Deutsche Bank tarafından, yurtiçi talep toplama ise Ak Yatırım, Garanti Yatırım ve İş Yatırım tarafından yapılacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir