Sony, Adidas ve Visa'dan Dünya Kupası tepkisi

Dünya devi şirketler, 2022 yılı Dünya Kupası'na evsahipliği yapacak ülke olan Katar'ın, rüşvet verip vermediğinin araştırılması için FİFA'ya baskı yapıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI

DIŞ HABERLER - Dünya devi şirketler, Katar Dünya Kupası’nın rüşvet yoluyla kazanılıp kazanılmadığının araştırılması için FIFA’ya baskı yapıyor. Organizasyonun en büyük üç sponsoru olan Sony, Adidas ve Visa; 2022 yılı futbol şampiyonasına ev sahipliği yapma hakkının nasıl alındığına dair soruşturma yapılması konusunda FIFA Başkanı Sepp Blatter’a çağrıda bulundu. Körfez ülkesinin FIFA yöneticilerine gizli ödemeler yaparak ev sahipliği hakkını aldığı iddiaları, İngiliz Sunday Times gazetesinde, futboldan ömür boyu men cezası alan eski Katar Futbol Federasyonu Başkanı Mohammed bin Hammam’ın yolsuzlukta etkili olduğunu yazmasıyla tekrar gündeme oturdu. İddialar, Hammam’ın futbol dünyasının önde gelen yetkililerine milyonlarca dolar tutarında rüşvet ödeyerek, 2022’deki turnuvanın ülkesine verilmesini sağladığı yönünde gelişiyor.

Adidas’tan önceki gün yapılan açıklamada, “Ortaya çıkan tartışmaların yarattığı olumsuz ortam, ne futbol ne de FIFA ve ortakları açısından iyi değil” denilirken, Brezilya Dünya Kupası’nın sponsorlarından da olan Sony tarafından ise “Fifa’nın çözüm ortaklarından biri olarak bu iddiaların düzgün şekilde araştırılmasını istiyoruz, FIFA’nın bütün faaliyetlerinde izlediği etik, doğruluk ve fair play prensiplerine bağlı kalmasını bekliyoruz” denildi. 
Visa’nın açıklamasında ise “Fifa’nın uygun olanı yapacağına inanıyoruz. Beklentimiz tüm ortakların etik standartlara bağlı kalacağı ve şeff afl ıkla faaliyet göstereceği yönündedir” ifadeleri yer aldı. Financial Times’da yer alan habere göre sponsorlar geçmişte Fifa politikalarına karşı genelde pasif duruş sergilemişlerdi ve Katar yolsuzluk iddiaları sürecinde bir ilk yaşandı. Gazetenin iddiasına göre bin Hammam 2010’da Fifa’da oylama yapılmadan önce Rusya Devlet Başkanı Putin’in de davetlisi oldu. 2018 yılı Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan ülke ise Rusya. Hem Katar ihale komitesi hem de hayatı boyunca futboldan men edilmiş olan Hammam iddiaları inkar etti. The Economist dergisindeki yolsuzluk haberine göre ise mevcut bir soruşturma yürütülüyor ve rapor altı hafta sonra açıklanıyor olacak. Haberde Fifa Avrupa Başkanı Michel Platini’nin oylamadan on gün önce Elysee sarayında Sarkozy ve Katar Başbakanı ile yemek yemiş olmasının altı çiziliyor. Buluşmanın ardından iki ülke arasında büyük ticaret anlaşmaları imzalandığı belirtiliyor. Katar Spor Yatırımları şirketinin Paris Saint Germain futbol takımını satın aldığına, kısa bir süre sonra ise Platini’nin oğlunun Katar’lı bir spor malzemeleri şirketinin başına geçtiğine dikkat çekiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir