TAI'nin yeni helikopteri yarın görücüye çıkıyor

TAI'nin yeni helikopteri T-625 yarın düzenlenecek IDEF'te ilk kez görücüye çıkıyor. Fuarda şirketin, HÜRKUŞ-C hafif saldırı uçağı, ATAK helikopteri ve insansız hava aracı ANKA'da sergilenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) Genel Müdürü Temel Kotil, Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'na (IDEF) ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Fuara bu yıl yurt dışından yüksek bir katılımın olacağını söyleyen Kotil, "Airbus Savunma, Boing Savunma, Lockheed Martin... Hepsi burada oluyorlar. Dolayısıyla dünya yarından başlamak üzere İstanbul'da savunma sanayi konusunda bir araya geliyor. TAI olarak özgün ürünlerimiz var. Onları sergileyeceğiz. En çok merak ettiğiniz büyük ihtimalle helikopterimizdir. T-625 dediğimiz helikopterimiz ilk kez görücüye çıkıyor. Bu proje gelişme aşamasında olan bir projemiz. İlk uçuş 2018 Eylül diyorduk ama eylülden önce yaparız. Bu fuarda HÜRKUŞ-C'mizi, hafif saldırı uçağını da görmüş olacağız. ATAK helikopterini de orada göreceğiz. ANKA'mızı en güzel şekilde bu yıl getiriyoruz. ANKA'mızda uydu haberleşme sistemi var. Hava kapalı olsa bile yeri görebilen radar sistemiyle ANKA'mız var. Aynı ANKA'mızda gece gündüz görüş sistemi ve hedefi işaretleme sistemi bulunuyor. ANKA'mızı bir daha görücüye çıkarıyoruz." diye konuştu.

Kotil ayrıca, fuar kapsamında bir araya gelecekleri TUSAŞ'a tekabül eden yabancı şirketlerle ikili anlaşmalar imzalayacaklarını belirtti.

"1,6 milyar dolar ciro hedefliyoruz"

TUSAŞ'ın ciro hedefine yönelik bilgi veren Kotil, "Şirketin kendi gelirlerinde 2017'de 2016'ya göre yüzde 67 büyüyoruz. Bu yıl 1,6 milyar dolar ciro hedefliyoruz. İlk yıllar böyle çok koşuyoruz ki daha sonra belki nefesimiz kesilir." ifadelerini kullandı.

Kotil, geçen yılki rakamlarla Türkiye'nin en büyük savunma şirketi olduklarını belirterek, "Yalnız Türkiye'de değil, İslam alemindeki en büyük savunma şirketiyiz." dedi.

Yerli savaş uçağı için 5 bin 500 kişi çalışıyor

TUSAŞ/TAI Genel Müdürü Kotil, Milli Muharip Uçak Projesi'nin geldiği noktaya ilişkin de açıklamalarda bulundu. Kotil, Milli Muharip Uçağı için 5 bin 500 kişi ile çalıştıklarını, bunun 2 bininin mühendis olduğunu bildirdi.

Uçağın iki motorlu olacağını ifade eden Kotil, projeye ilişkin şunları kaydetti:

"Aşağı yukarı 5'inci yılındayız. Avrupalılar Eurofighter'ı F-16'dan daha sonra yaptı. Eurofighter çok eski bir uçak değil ama 2030-2050'lerin uçakları değil. Dolayısıyla Eurofighter'lar devrede olduğu için belki Almanlar, Fransızlar, İngilizler yeni proje başlatamıyorlar. Türkiye bu projeyi yörede ilk başlatan ülkelerden biri. Benzer bir proje şu anda Kore'de var. Japonlar düşünüyorlar. Hangi safhadayız? İngilizlerle çalışmaya fuar sonrası başlıyoruz. Fuarda onlarla imzamız var. 4 yıllık bütün mimarlık tasarımlarının bittiği bir dönem var. Onu bitireceğiz. Rakamlara çok girmeyeyim. Nakitle ilgili bir problemimiz yok."

Kotil, "2029'da servise giriyor. Amerikalıların F-35'ini bilirsiniz, o ayarda bir uçak. F-35, 25 yılda tamamlandı. Lockheed Martin yaptı biliyorsunuz. 50 bin mühendisi var. Benim 2 bin mühendisim var ama durmadan eleman alıyoruz. Bir proje tamamlanınca boşa çıkan mühendisler iş arar. Dünyada böyle 200'e yakın mühendis var. Bunların peşindeyim, inşallah onları Türkiye'ye getireceğiz." diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir