Tat’tan Polonyalı ortakla 100 milyon TL’lik yatırım

Tat Gıda ile Polonyalı Maspex Wadowice Grup, yeni çocuk meyve suyunu pazara sundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Şimdilik ürünün ithal edildiğini söyleyen Tat Gıda Genel Müdürü Kesimer, 2 yıl içinde üretimi Türkiye’ye kaydıracaklarını ve 5 yılda 100 milyon TL’lik yatırım yapılacağını söyledi.

Tat Gıda Sanayi ile Orta ve Doğu Avrupa’nın önde gelen meyve suyu üreticisi Maspex Wadowice Grup’un eşit ortaklıkla kurduğu Tedi İçecek, yeni çocuk meyve suyunu pazara sundu. Tedi ile iki şirket, 500 milyon litre olan Türkiye meyve suyu sektöründe 150 milyon TL ile yüzde 10’luk pazar payı hedefl iyor. Markanın hedefl erinin paylaşıldığı toplantıda konuşan Tat Gıda Sanayi Genel Müdürü Arzu Aslan Kesimer, uzun bir araştırma sürecinin ardından Mapex Wadowice Grup ile görüşmelere başladıklarını dile getirerek, marka ile yüzde 50-yüzde 50 ortaklıkları bulunduğunu açıkladı. Türkiye’de çocuklara özel bu meyve suyu pazarını büyütmeyi hedefl ediklerinin altını çizen Kesimer, diğer yaş aralıkları için de içecek geliştireceklerini dile getirdi. 

Tedi markası için bin 500 anne ve 500 çocuk ile konuşulmuş ve 50 değişik tarif içerisinden Türk damak tadına uygun 5 çeşit ile piyasaya çıkılmış. Arzu Aslan Kesimer, “İş planımız Türkiye’de üretimi içeriyor. Önümüzdeki 2 yıl içinde Mustafakemalpaşa’da diğer fabrikalarımızın olduğu yerde Tedi AŞ’nin de üretim merkezi olacak" diye konuştu. 

Ürün şimdilik ithal ediliyor ancak havuç, şeftali ve vişne ise Türkiye’den alınıyor. Maspex Wadowice Grup CEO'su Krzysztof Pawinski ise geçen yıl konsolide geliri 1 milyar dolara ulaşan şirketin ilk kez yurtdışında bir firmada eşit hisse ile ortaklık kurduğunu söyledi. Tedi’de ilk yıl için konulan hedef 50 milyon kutu ve 13 milyon litre.

Kârlar bu yıl baskı altında olacak

• Koç Grubu iştiraki olan Tat Gıda, bünyesinde bulundurduğu SEK, Maret, Pastavilla gibi markalar ile makarnadan meyve suyuna, sütten konserve ve salçaya kadar değişik ürün gruplarında üretim gerçekleştiriyor. 

• Son dönemde gıda fiyatlarında yaşanan fiyat artışları hakkında da konuşan Arzu Aslan Kesimer, sütte taban fiyatın yüzde 5 arttığını, domateste ise aldıkları sinyaller doğrultusunda yüzde 5-10 arası bir fiyat artışı beklediklerini söyledi. 

• Kesimer, önümüzdeki dönemde gıda sektöründeki şirketlerin kârlarında önemli baskılar olacağını dile getirdi. 

• Tat Gıda, geçtiğimiz yılın başında Şanlıurfa’daki çiftlikte sığır besiciliğine yönelik birimlerini Namet Gıda’ya satarken, 12 bin dekarlık alandaki domates ve salça üretimini de durdurmuştu. Kesimer, sözleşmeli tarımın bölgede yaygınlaşmamasının buna yol açtığını dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir