Teknoloji devi yatırım için Türkiye’yi seçti

ABD'li teknoloji devi Avnet, Türkiye'de cirosunu 3 yılda 3’e katlayarak 170 milyon dolara çıkardı. Bu performans, şirketin yatırım ve büyümede odağını Türkiye'ye çevirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

İSTANBUL - Bilişim teknolojileri sektörünün dünya çapındaki en büyük distribütörlerinden ABD merkezli Avnet, yatırımda rotayı Türkiye’ye çevirdi. 3 yılda Türkiye’deki cirosunu 3’e katlayan şirket, yeni yatırımlar için için kolları sıvadı. Şirketin yatırımda öncelikli ülkelerinden birinin Türkiye olduğunu ifade eden Avnet Türkiye Genel Müdürü Hakkı Eren, “Avnet Global, Türkiye pazarını çok önemsiyor. Bu yıl Avnet Türkiye olarak istihdamımızı ciddi oranda artırmayı sürdüreceğiz. Hedefimiz 170 milyon dolar olan Türkiye ciromuzu birkaç yıl içinde 500 milyon dolara çıkarmak” dedi. 

26 milyar dolar cirosuyla ABD’nin en büyük şirketlerinden biri olan ve 80 ülkede faaliyet gösteren Avnet, ABD Fortune 500 listesinde 117. sırada yer alıyor. Yaklaşık 5 yıl önce Sanko Holding ortaklığında Türkiye pazarına giriş yaparak Avnet Technology Solutions Türkiye’yi kuran şirket, bilişim teknolojileri sektörünün en büyük distribütörlerinden biri olarak bu pazarda hızla büyüyor. Şirket, EMC, Enterasys Networks, Hitachi Data Systems, HP, IBM, Motorola Solutions, NetApp, Veeam ve VMware gibi dünya teknoloji devlerinin distribütörlüğünü yapıyor. Yazılım tarafındaki büyüme hedefl erinin de çok büyük olduğunu belirten Hakkı Eren, “Her yıl en az iki markayı listemize eklemeyi planlıyoruz” dedi. Türkiye’nin Avnet’in yatırım odağında bir ülkesi olduğunu vurgulayan Eren, Türkiye’de Avrupa’ya oranla ciddi büyüme oranlarına ulaşıldığını söyledi. Bu büyümeye paralel Avnet’in Türkiye’deki ofisini bin 1700 m2’lik büyük bir alana taşıdığını aktaran Eren, şöyle konuştu: 

“Türkiye, Avnet Global’in Avrupa’daki 25 ülkesinden biri. Avnet Türkiye, bölgede büyüklük olarak ilk 5 ülkeden biri. Son üç yılda iki yıl yüzde 50 büyürken geçen yıl ise yüzde 20 büyüme sağladık. 5 yıl içinde hedefimiz 500 milyon dolar ciroya ulaşmak. Bunu sağladığımızda İngiltere ve Almanya’dan sonra Avrupa’daki en büyük 3. ülke konumuna ulaşacağız."- 

Bayilere teknik destek veriyor 
Avnet Türkiye Genel Müdürü Hakkı Eren, Avnet’in katma değerli butik hizmet sunduğunu belirtti. Eren, verilen hizmeti şu şekilde anlattı: 
Klasik bir distrübütörlük şirketi, ürünlerin ithalatını yapar, depolar. bayilere sevk eder ve bayilere finasman olanakları sağlar. Bu hizmetler Avnet Teknoloji’nin işinin sadece yüzde 20’sini kapsıyor. Avnet Teknoloji farklı olarak ithal ettiği bu ürünleri bayiler aracılığıyla son kullanıcıya satılması sırasında bayilere çok önemli katma değerli hizmet sunar. Bilgisayar sektöründeki sistem entegratörü dediğimiz büyük çaplı bayilerin sayısı 5’i geçmez. Bunların dışında yüzlerce hatta binlerce küçük ve orta boy bayiler var. Teknoloji herg ün gelişmekte olan bir alan olduğundan bayilerin teknik birikimi insan kaynağı maliyet unsurları nedeniyle belirli bir sınırda kalıyor. Avnet Türkiye olarak bünyemizdeki sertifikalı uzmanlarla söz konusu teknik hizmetlere ihtiyaç duyan bayilerimize bu hizmeti karşılıksız olarak veriyor ve onları projelerinde destekliyoruz. Müşterilerine satışı yapabilmeleri için demo sistemlerini hazırlıyoruz. Böylece Avnet olarak sektörün çok önemli bir ihtiyacını karşılıyoruz. Bu nedenle firmalar bizimle çalışmayı tercih ediyorlar.”

Bu konularda ilginizi çekebilir