'Trump, babacan bir kişiliğe sahip Türklere benziyor'

Clinton, seçim çalışmalarında, 'Trump’ın Mobilyaları Ohio’dan değil Türkiye’den' demişti. 'DÜNYA, ABD Başkanı Trump’ın işte o konuşmada geçen mobilyaları birlikte ürettiği Türk ortağı F. Doruk Yorgancıoğlu’na ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN-Sedat ALP

İZMİR - ABD Başkanlık seçimi, sürpriz bir sonuçla, Donald Trump’ı Beyaz Saray’a taşıdı. Şimdi tüm dünya Trump’ın yönetiminde ABD’nin nasıl bir politika yürüteceği konusunda soru işaretlerine cevap arıyor. Trump’ın seçim kampanyası boyunca sarf ettiği sözlerden, arşivlerden çıkan geçmişinden hareketle bir Trump algısı oluşmuş durumda. Ancak Beyaz Saray’a yerleştikten sonra dünya farklı bir Trump’la karşılaşabilir.

Trump’ın gerçekte nasıl bir kişi olduğunu ve Türkiye’ye nasıl baktığını, onunla yakın ilişkisi olan Türkiye’deki ortağı F. Doruk Yorgancıoğlu ile konuştuk. Yorgancıoğlu, Trump’ın Türkiye’ye ilgisini sorduğumuzda, “Türkiye’yi çok sever, çok çalışkan ve güvenilir bulur. Sevdiği bir ülke olarak anlatır Türkiye’yi. Güçlü bir müttefik olarak görür ve büyük bir orduya sahip bir ülke olarak değerlendirir” şeklinde yanıtladı.

Trump’ın Yorgancıoğlu ile ortaklığı ABD Başkanlık seçiminde de sık sık gündeme getirildi. Demokratların adayı Hillary Clinton, seçim kampanyasında çok sık olarak ‘mobilyalarını Türkiye’de ürettiriyorsun’ diye konuyu seçim malzemesi yapınca, Doruk Yorgancıoğlu kendisini, ABD’de Demokrat seçmenlerin ve medyanın hedef tahtasında buldu. “Hillary Clinton bizimle çok uğraştı. ‘Mobilyalarını Türkiye’de ürettiriyor’ diyerek her konuşmasında bizden bahsetti” diyen Yorgancıoğlu, “Medya, bizi ABD’ye Trump sokmuş gibi gösterdi. Time Dergisi, bir haberinde beni şımarık bir patron çocuğu gibi yazdı. Saçma bir sürü şeyle uğraştık kampanya döneminde. Ortadoğu’da bir iki pazarımızı kaybettik, ihracatımız bir miktar düştü” diyerek, ABD’de ortağı Trump ile Clinton arasında süren seçim kampanyasından kendisine yansıyan yönleri aktardı.

“Doruk annen, baban yaşıyor mu?”

Trump’la tanışmasını anlatan F. Doruk Yorgancıoğlu, ABD pazarında ihracatlarını artırmak için 2008 yılında bu ülkede bir şirket kurduklarını ve bir süre sonra Trump Home firmasının da müşterileri arasına girdiğini, 2012 yılında da şirketin sahibi Donald Trump’la tanıştığını aktardı. 2013 yılında Trump’ın mobilya şirketinden ortaklık teklifi aldığını belirten Yorgancıoğlu, şunları söyledi: “İlk tanıştığımda 31 yaşındaydım ve ofisinde kendisine sunum yaptım. Firmamızı ve ürünlerimizi anlatıyordum, beni susturup ‘Doruk dur, annen baban sağ mı?’ diye sordu. ‘Sağ, gayet iyiler, birlikte çalışıyoruz’ deyince, ‘İyi, devam edebiliriz’ dedi. Bu kez ben ailemi neden merak ettini sorduğumda ise, ‘Çok gençsin bir trajedi sonucunda senin şirketin başına geçtiğini sandım’ dedi. Amerikalı işadamları soğuktur, Trump ise sıcakkanlı, babacan bir kişiliğe sahip. Bu yönüyle Türklere benziyor.”

Trump Home by Dorya Manisa’da üretiliyor

Bu görüşmenin ardından Dorya International şirketinde Trump’la ortak olduklarını ve Trump Home by Dorya markasını oluşturduklarını aktaran Yorgancıoğlu, “Trump’ın mobilya işinin yönetimi tamamen bize devredildi. Şu anda Manisa fabrikamızda Trump Home by Dorya markasıyla mobilyalar üretilerek tüm dünyaya satılıyor. İzmir ve Ankara’daki mağazalarımızda bu markayı Türkiye pazarına da sunuyoruz. Trump ortaklığından sonra hem Trump Home by Dorya hem de Dorya markalarının ihracatı arttı. Ancak ABD’deki seçim kampanyasında ihracat bir miktar geriledi. Çeşitli politik sebeplerden dolayı Ortadoğu’da bir iki marketi kaybettik” diye konuştu.

ABD Başkanı Trump’ın markası olarak satışlarda artış beklentisi

F. Doruk Yorgancıoğlu, ortağı Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesinden sonra ihracatlarında hızlı bir artış ivmesi beklediklerini, seçim kampanyası döneminde siparişlerini bekleten müşterileri olduğunu, şimdi bu siparişlerin kendilerine geleceğini söyledi. Yorgancıoğlu, şöyle konuştu: “Kampanya döneminde çoğu siparişler beklemeye alınmıştı. Ne yazık ki dünya böyle; kazanmasa almayacaktı. Ama şimdi daha çok talep onlardan geliyor. Türkiye’de de satışların artmasını bekliyoruz. Ben müşteri olsam; bu adam Türk’e yaptırıyor, Türkiye’de ürettiriyor diye bu markayı tercih ederdim.”

Vogue için de mobilya üretmeye başlıyor

Dorya, lüks mobilya segmentinde ünü dünyaya yayılmış bir marka. Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve bir çok devlet adamının konutunda tercih edilen Dorya Mobilya, George Clooney’in Meksika’daki villası ve Robert Rerford’un filmi için dekore ettiği özel evinde de tercih edildi. 50’yi aşkın ülkeye ihraç edilen Dorya Mobilya, Trump Home’dan sonra önemli bir anlaşmayı New York’da Vogue Dergisi’ni de yayınlayan Conde Nast Group ile imzaladı. İlkbaharda Vogue Living By Dorya diye yeni bir marka olarak yeni bir ürün gamı olarak piyasaya çıkacaklarını söyleyen Yorgancıoğlu, “Bu anlaşmalar Türk firması için çok büyük gurur vesilesi. Ortaklarımız lüks segmentte ve kolay beğenen insanlar değil. Bu şunu gösteriyor ki; dünyada çok lüks mobilya üretmek isteyen dev firmalar ortak aradığı zaman bize geliyor” dedi.

Manisa'ya 10 milyon TL'lik yatırım yapıyor

Yorgancıoğlu ailesine ait Dorya Home, Trump’la ortak olduğu Trump Home by Dorya ve Vogue ile ortak olduğu Vogue Living by Dorya olmak üzere 3 ayrı markada mobilya üretecek. Manisa’daki fabrikalarını büyüteceklerini anlatan Yorgancıoğlu, önümüzdeki aylarda 10 milyon TL yatırımla Manisa’da yeni bir fabrika kuracaklarını, son derece gelişmiş teknolojiye sahip yeni tesisle üretim kapasitelerini 3 katına çıkaracaklarını aktardı.

Bu konularda ilginizi çekebilir