Tüpraş: Sapanca’dan aldığımız suyun bedelini ödüyoruz

Tüpraş, Sapanca Gölü'nden bedelsiz bir şekilde su aldığı iddialarına yanıt verdi. "Tüpraş olarak gölden aldığımız suyun bedelini ödüyoruz" açıklaması yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ (DÜNYA) - Tüpraş’tan Sapanca Gölü’nden bedelsiz ve fazla miktarda su kullandığına ilişkin eleştirilere cevap geldi. Konunun gerçek dışı iddialarla ele alınmaya çalışıldığını öne süren kuruluş, yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Öncelikle vurgulamak isteriz ki, Tüpraş’ın Sapanca Gölü’nden su çekiş miktarı geçmiş yıllara göre yüzde 40 oranında azalmıştır. Nitekim Tüpraş’ın özelleştirilmesinden önce, gölden çekilen su miktarı, 2005’te 12.7 milyon metreküp iken, 2012’de 8,2 milyon metreküp, 2013 yılında ise 7.4 milyon metreküp ile sınırlı kalmıştır. Günümüzde, gölden çekilen toplam su miktarının yalnızca yüzde 5’inin Tüpraş tarafından kullanılmasına karşın, şirketimizin sorunun merkezine yerleştirilerek, tek sorumlu olarak eleştiri konusu yapılması yanlıştır. Tüpraş, ülkemizin akaryakıt ve ulusal güvenliğine yönelik ürün ihtiyacını kesintisiz karşılamak üzere İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman’da kurulu dört rafinerisinde üretim faaliyetlerini sürdürmektedir” denildi.

 Açıklamada, ham petrolün akaryakıt ürünlerine dönüşümü için ısı ve basınç altında işlem görmesi sırasında su kullanımının zorunlu olduğu belirtilerek, “Bu nedenle, Kocaeli’de bulunan İzmit Rafinerisi’nin kurulu olduğu alan, 1959 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile ‘Sapanca Gölü’nün kullanımı ve deniz ulaşımı dikkate alınarak’ belirlenmiştir. Özelleştirme Kanunu’nun 20-B maddesi gereği bu hakkı aynen devam etmektedir. Nitekim bu husus Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 18 Haziran 2013 tarihli yazısı ile de sabittir. Şirketimizin su kullanımına ilişkin hiçbir bedel ödemediği iddiası da gerçeği yansıtmamaktadır. Sapanca Gölü havzasının korunması, suların kirlenmesinin önlenmesi, çevre koruma yatırımları finansmanına destek olunması amacıyla, 2008 yılında Tüpraş ile Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi arasında yapılan protokol çerçevesinde, bugüne değin yaklaşık 18 milyon lira ödeme yapılmıştır. Tüpraş’ın, rafineri üretim süreçlerinin tamamında kaynakların en verimli şekilde kullanımı, çevre üzerinde oluşması muhtemel etkilerin bertarafı ve doğal kaynakların korunması amaçlı yatırımlarının toplamı 815 milyon lirasıdır” ifadelerine yer verildi. 

“Su kaynaklarının korunması konusu çağımızda yalnızca ülkemizde değil, küresel ölçekte de en önemli risk unsurlarından biridir” denilen açıklamada, ayrıca şunlar dile getirildi: “İklim değişikliğinin oluşturduğu risk öngörüsüyle su tüketimini azaltan yatırımlarımızın yanısıra, araştırma-geliştirme, sistem ve süreç iyileştirmeleri, su geri kazanım ve yeniden kullanım proje ve uygulamaları ile rafinerilerimizde tüketilen toplam su miktarının yaklaşık yüzde 35’i geri kazanılarak yeniden kullanılmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2014 yılında da su geri kazanımını en üst düzeye çıkaracak yatırım çalışmalarına devam ederken, üretiminin sürekliliği ve afet dönemleri için su ihtiyacının alternatif kaynaklardan karşılanması çalışmalarımızı da aynı yoğunlukta sürdürmekteyiz. Tüpraş olarak, iklim değişikliği ile mücadele ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımının ulusal mevzuat ile güvence altına alınmasının önemine içtenlikle inanıyoruz. Toplumun doğru bilgilendirilmesi de bu süreçte büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle gölden fiili su çekiş miktarını içeren envanterin acilen tespiti ve sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir. Yatırımlarımız, üretim ve performansımızla, ülkemiz sanayi ve ekonomisine yönelik oluşturduğumuz artı değer kadar, yaşamsal öneme sahip doğal kaynaklarımızın korunması hususunda da Tüpraş olarak sorumluluğumuzu her zaman üstlendiğimizi bu vesile ile bir kez daha paylaşmak isteriz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir