Türk Telekom 8 Terabit veri aktarım hızı ile Guinness rekoru kırdı

Türk Telekom, saniyede 8 Terabit veri aktarımı gerçekleştirerek erişim rekoru kırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Telekom, “dijital yaşam dönüşümü” vizyonu çerçevesinde bu altyapıyı sadece bugünün değil geleceğin ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. Türk Telekom, bu kapsamda bir tek çift fiber kablo bağlantısı üzerinden saniyede 8 Terabit veri aktarımı gerçekleştirerek bu alanda bir erişim rekoru kırarken, bu başarı Guinness tarafından da tescil edildi.

Saniyede 8 Terabit veri aktarımı, 1830 Photonic Service Switch (PSS) ürünü üzerinde 100G optik teknolojisi ile Alcatel-Lucent tarafından sağlandı. Yüksek çözünürlüklü video akışı, web erişimi ve bulut hizmetlerinin ortaya çıkarttığı daha fazla bant genişliği talebini karşılamak için tasarlanan Alcatel-Lucent 100G teknolojisi, mevcut optik transmisyon şebekelerinde olağanüstü performans, esneklik ve güvenilirlik sunarken, çevreye duyarlı özellikleri ile de öne çıkmaktadır.

Türk Telekom Operasyon Başkanı Memet Atalay, Türk Telekom’un fiber teknolojisindeki deneyiminin 1980’li yıllara kadar uzandığını belirtti ve 2013 yılında hız verilen “fiber dönüşümü” yatırımları sayesinde Türkiye’nin internet altyapısının büyük bir performans ve kapasite artışı kaydettiğini belirtti. Atalay, Türk Telekom’un bir yandan fiber genişbant altyapısını Türkiye’nin her yerine ulaştırmak için çalışırken ağ omurgasında da bu teknolojilerin sağladığı avantajları en yüksek seviyede kullandığını belirtti. Türkiye’nin en büyük fiber altyapısına sahip olan Türk Telekom’un fiber alanında sahip olduğu deneyimin ve bu alandaki öncülüğünün bir göstergesi olarak dünyada 8 Terabit/s bağlantı hızına erişen ilk şirket olduğunu vurgulayan Atalay, şunları söyledi:

“Şebekemizi bulut bilişimden bireysel ve kurumsal ihtiyaçlara, müşterilerimizin giderek artan taleplerini bugün ve gelecekte rahatlıkla karşılayabilecek şekilde, dünyanın en üstün fiber optik teknolojileri ile güçlendiriyoruz. Ulaştığımız 8 Terabit/s veri aktarım hızının titiz bir değerlendirme süreci sonunda Guinness tarafından da tescil edilmesi, sektörümüz ve ülkemiz açısından da çok önemli bir gelişmedir.”

Guinness Dünya Rekoru sertifikası ile dünyada halen fiber optik kablo alanında ticari ortamda kullanımda olan eşit ya da daha yüksek bir kapasite olmadığı tescillenmiş oldu. Guinness tescilinde saniyede 8 Terabit’lik veri aktarım kapasitesinin bir çift fiber optik bağlantı üzerinden ticari alandaki bir uygulama olduğu ve bir laboratuvar denemesi, prototip ya da konsept niteliğinde olmadığı özellikle vurgulanıyor.

Türk Telekom’un eriştiği 8 Terabit/s veri aktarım hızının Guinness tarafından tescili sürecinde yapılan teknik ölçümler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından sertifikalandırılmış, ağ testi ve ölçümü yeteneğine sahip bağımsız bir kuruluş tarafından gerçekleştirildi. Test süreci Türk Telekom’un Ankara Ulus ve İstanbul Acıbadem’deki merkezleri arasında gerçekleştirildi.

Alcatel Lucent Türkiye-Azerbaycan Başkanı Cenk Kıvılcım ise şunları söyledi: “Türk Telekom ile beraber gerçekleştirilen ”Guinness Dünya Rekoru” başarısı, fiber optik iletişiminde süregelen liderliğimizin bir göstergesidir. Yüksek çözünürlüklü görüntü akışı gibi hizmetlerdeki tüketici talebi gittikçe artmakta ve Türk Telekom gibi lider operatörler Alcatel-Lucent ile çalışarak bu talebi karşılamak için sürekli yenilik yapmaktadırlar. Biz de bu mücadelede yer alabilmek için 100 G optik uyumlu teknolojimizin kapasitesini devamlı olarak yenilemekteyiz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir