Turkcell 1.9 milyar lira kâr payı dağıtacak

Turkcell Holding hissedarları 1,9 milyar liralık temettü dağıtılması konusunda uzlaşıya vardılar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Turkcell'in ana ortakları şirkete üç yeni yönetim kurulu üyesinin belirlenmesi ve daha önce açıklanandan yüksek tutarda temettü dağıtılması konusunda anlaştığını açıkladı.

Analistler Turkcell'in faaliyetlerine belirgin bir etkisi olmasa da, uzun yıllardır aralarında anlaşmazlık olan üç ana ortağın temel yönetim konularında uzlaşı sağlamasının hisse açısında olumlu olduğunu belirtiyorlar.

Telia Company tarafından sabah yapılan açıklamada Turkcell hisselerinin yüzde 51'ini elinde bulunduran Turkcell Holding'in ortaklarının, 1.9 milyar lira temettü dağıtılması ve üç yeni yönetim kurulu üyesinin aday olarak gösterilmesi konusunda anlaştığı ifade edildi. Genel kurula temettünün üç taksitte ödenmesi teklif edilecek.

Telia'nın açıklaması yönetim kurulu üyeleri ve temettü belirleme konusunda yetkili genel kurulun yarın yapılacak toplantısı öncesinde yayımlandı.

Telia'nın açıklamasında ayrıca "Genel kurulun, aralarında Telia Company'de Kıdemli Başkan Yardımcısı Ingrid Stenmak'ın da bulunduğu üç yeni üyeyi yönetim kuruluna seçmesi beklenmektedir" denildi. Açıklamada diğer iki aday hakkında bilgi yer almadı.

Turkcell Holding Turkcell'in yüzde 51'ini elinde bulundurduğu için, ortakların anlaşmasının kararların kabul edileceğini gösterdiği düşünülüyor.

Turkcell'in üç ana ortağından Telia'nın Turkcell Holding üzerinden şirkette dolaylı yüzde 24, Çukurova Holding'in yüzde 13.8, Rus milyarder Mikhail Fridman ve ortaklarına ait Letter One'ın yüzde 13.2 payı bulunuyor.

Açıklamayı değerlendiren TEB Yatırım analisti Akif Daşıran, Turkcell hisselerinin temettü veriminin arttığına değinerek, "Küçük yatırımcıyı da etkileyen temettünün yukarı revize edilmesi, mutabakata varılması olumlu. Gerçi mutabakata varılmaması beklenmiyordu ama kamuya duyurulmuş olması hisseye pozitif etki yapar" dedi.

Turkcell'in üç ana ortağı, Çukurova'nın Rus tarafından 2005 yılında aldığı finansman kaynaklı olarak 13 yıldır dünyanın çeşitli yerlerinde birbirleriyle hukuki mücadele yürütüyor.

Üç ana hissedarın yönetim kurulu üyelerinin aday gösterilmesinde anlaşma sağlayamaması nedeniyle 2013 yılından bu yana yönetim kurulunda Sermaye Piyasası Kurulu'nun belirlediği üyeler görev yapıyor. Turkcell'in yönetim kurulunda Ahmet Akça, Hilmi Güler, Atilla Koç, Mehmet Bostan, Bekir Pakdemirli, Jan Rudberg ve Erik Belfrage yer alıyor.

Turkcell ortaklar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 2015'e kadar üç yıl genel kurulu toplayamadı ve temettü dağıtamadı. Şirket 2015 yılından bu yana ise düzenli olarak temettü dağıtıyor.

Oyak Yatırım'ın yayımladığı değerlendirmede de, "Ana hissedarların temettü ve yönetim kurulu adaylıkları konusunda anlaşması pozitif ve büyük ihtimalle hisseler üzerinde süregelen hissedarlık kaynaklı baskıları bir miktar azaltacak" denildi.

Turkcell hisseleri yüzde 1 primle 15.24 liraya kadar yükseldikten sonra 15.09 lirada yatay seyrederken, yüzde 0.6'ya kadar eksiye inen BIST 100 endeksinden pozitif ayrışıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir