Turkcell’den rekor gelir

Şirket 2015’in ikinci çeyreğinde tarihinin en yüksek 2. çeyrek gelirine ulaştı. Gelir, 3 milyar 93 milyon TL’yi buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Turkcell, 2015’in ikinci çeyreğinde tarihinin en yüksek 2. çeyrek gelirine ulaştı. Gelir, 3 milyar 93 milyon TL’yi buldu. Yüzde 9,2 büyüme kaydeden Turkcell Türkiye’nin performansında yıllık bazda yüzde 42,2 artan data ve yüzde 48,9 artan servis gelirlerinin katkısı etkili oldu

Turkcell Grubu ve Turkcell Türkiye gelir, FAVÖK ve net kâr açısından bugüne kadarki en yüksek ikinci çeyrek değerine ulaştı. Konsolide bazda gelir yüzde 5,8 büyüme ile 3 milyar 93 milyon TL’ye ulaşırken, grup FAVÖK’ü yüzde 9,7 artarak 995 milyon TL’ye yükseldi. FAVÖK marjı ise, güçlü mobil ve sabit genişbant gelirlerine ek olarak mobil servislerin de katkısıyla yüzde 32,2’ye çıktı. Grup net kârı, Turkcell Türkiye’nin artan operasyonel performansına ek olarak Ukrayna ve Türkiye’deki kur hareketlerinin pozitif katkısı ile yüzde 44,6 yükselerek 712 milyon TL’ye ulaştı. 

Grup gelirlerinin yüzde 92’sini oluşturan Turkcell Türkiye’nin gelirleri yüzde 9,2 artışla 2.835 milyon TL’ye ulaşırken, Turkcell Uluslararası’nın gelirleri 205 milyon TL, net kârı ise 109 milyon TL oldu. 

Turkcell Grubu şirketlerinin büyümesinde en önemli etken, mobil ve sabit internete olan talebin data gelirlerine yansıması oldu. Data gelirleri % 42,2 artış göstererek 871 milyon TL’ye ulaştı. Turkcell’in geliştirdiği ürün ve servislere yönelik kullanıcı beğenisi gelirlere de yansıdı. Turkcell’in tüm servislerinin toplam geliri yüzde 48,9 artış ile 156 milyon TL’ye ulaştı. 

Veri gelirlerinin artması ve mobil servislerin kullanıcıya ulaşımında, Turkcell şebekesindeki akıllı telefon sayısındaki artış önemli rol oynadı. Çeyrek bazında 547 binlik artışla Turkcell şebekesindeki akılı telefon kullanıcı sayısı 13 milyon 800 bini buldu. Akıllı telefon kullanıcı sayısındaki bu artış kişi başına tüketilen data miktarını da yukarı çekti. Kişi başına tüketilen data miktarı yüzde 14 artışla 1,4GB’a ulaştı. Turkcell Türkiye’nin 2015 2. çeyreğindeki toplam mobil abone sayısı ise 34 milyon oldu. 

Mobilde ARPU, geçen yılın 2.çeyreğine göre yüzde 8,6 artarak 24 TL’ye ulaştı. 

Askercell’e 3 ayda 60 bin abone 
Bu arada belirli koşul ve saatlerde kışlada cep telefonu kullanımının Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından serbest bırakılması kararı üzerine Turkcell’in er ve erbaşlara özel hazırladığı Askercell'in 3 ay içinde 60 bin aboneye ulaştığı açıklandı. Turkcell’in ilk 3 ay içerisindeki verilerine göre, askerler ayda ortalama 270 dakika konuşuyor ve 310 kısa mesaj gönderiyor. 60 bin abone sayısına ulaşan Askercell’de askerlerin şimdiye kadar 25 milyon dakika konuşma yaptığı hesaplandı. Askercell aboneleri, hafta içi 08:00-18:00 saatleri dışında, önceden tanımlayacakları 5 mobil ve 2 sabit numara ile serbestçe konuşup mesajlaşabiliyor.

Daha fazla değer...
Turkcell Grubu’nun finansal sonuçlarını yorumlayan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu 2015’in ikinci çeyreğinde güçlü bir performans sergilediklerine dikkat çekerek, “Yılın ilk yarısında, daha fazla değer yaratmak için önceliklerimiz kapsamında çok önemli adımlar attık. İş süreçlerimizde verimlilik ve sadelik sağlayacak, entegre iletişim ve teknoloji hizmetleri sunan konumumuzu güçlendirecek yeni bir organizasyon yapısına geçtik. Gelir, FAVÖK ve net kâr artışımızın ardında işte bu ekip çalışmasına hızlı başlangıçtaki başarımız yatıyor” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir