Türkiye’de liderliğe oynuyor, istihdamı % 20 artıracak

İsveçli değerli eşya taşıyıcısı Loomis, Türkiye’deki yatırımlarına hız kattı. Bu yıl IT’ye 1 milyon eurodan fazla yatırım yapan şirket, 2015'te 12 yeni şube açacak, gelecek yıl istihdamı yüzde 20 artıracak, Loomis’in gündeminde şirket satın alma da var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

aysel_yucel-023.jpg

Dünyanın önde gelen değerli eşya taşıyıcılarından İsveçli Loomis, Türkiye’deki yatırımların hızlandırdı. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin ilk gümrüklü antreposunu açan şirket bu yıl sonunda ise IT’ye 1 milyon eurodan fazla yatırım yaptı. Şirket, 2015 yılında 12 yeni şube açacak. Loomis Türkiye CEO’su Sarp Tarhanacı, “Loomis lider olmadığı hiçbir pazarda yer almaz. Türkiye pazarını önemsiyen şirket, sektörde büyük farklar yaratacak yatırımlara hazırlanıyor” dedi. 

2015’te şube sayısı 30’a çıkacak 

Globalde 3.5 milyar TL’lik cirosu bulunan Loomis’in 2011 yılında kurucusu olduğu yerli şirketi satın alarak Türkiye pazarına girdiğini hatırlatan Sarp Tarhanacı, kuruldukları günden bugüne her yıl yüzde 50 büyüdüklerine dikkat çekti. 2014 yılını da yüzde 50 büyüme ile ile kapatacaklarını ifade eden Tarhanacı, “2014’te Türkiye’de gümrüklü altın antreposu açtık. Nakit işleme hizmetlerine başladık. Bunu daha kısmi ve kısıtlı yapıyorduk fakat bugün biraz daha geniş bir coğrafya içerisinde müşterimiz olan bankaların tüm nakit kasalama ve işleme hizmetini yaptık” dedi. Nakit işlemede paranın merkez bankasından çıkışıyla birlikte sayılması, ATM kasetlerine hazırlanması, bankanın nakit ihtiyacının karşılanması gibi işlemler yapılıyor. Tarhanacı, “lojistik firmalarının yaptığı gibi nakit paranın paketlenmesi, saklanması, dagıtılması işlemlerine 2014 yılında faal olarak başladık” dedi.
Sektörde büyük yatırımlara imza atan bir şirket olduklarının altını çizen Tarhanacı, “Önümüzdeki 5 yıl içerisinde çok büyük yatırım yapma planımız var. Türkiye’de birinci ya da ikinci nakit firması olmayı hedefl iyoruz. Ayrıca Türkiye’deki mevcudiyetimizi yaygınlaştırmak istiyoruz” dedi. 

Son teknoloji sistem kullanacak 

Nakdin olduğu her yerde olmak istediklerine vurgu yapan Tarhanacı şöyle konuştu: “Şu anki mevcut 18 şube sayımızı 2015 yılı içerisinde 30 şube ile Türkiye’nin neredeyse tamamını kapsayacak bir şube yapısı oluşturacağız. Önümüzdeki 5 yılda sanat eseri gibi muhteşem şubeler açacağız. Uluslararası standartlarda son teknolojinin kullanıldığı burada insanların girerken kilosunu gözbebeğinen tanıyan çok gelişmiş güvenlik ekipmanlarınında olduğu uluslararası standartlarda yapılmış para sayma makineleri olacak. Oranı yüzde 50’ye yaklaşan hala kendi bünyesinde bu işi yapan kurumlara bunun çok daha aslında uluslararası standartlarda nasıl yapıldığını göstermek istiyoruz.” 

Online takip sistemine geçiyor 

Yazılım alanında değeri 1 milyon euroyu aşan iki önemli yatırımı yıl sonunda tamamladıklarını ve 2015’te faaliyete geçireceklerini aktaran Loomis Türkiye CEO’su Sarp Tarhanacı, bu yatırımlarla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Nakit işleme işi ciddi bir ‘know how’ gerektiriyor. Burada yazılım desteğine ihtiyaç duyuyorsunuz. yaklaşık 400 bin euro yatırım yaptığımız Scan Coin bu konuda dünyaca ünlü çok gelişmiş bir yazılım. İsveç menşeli ama bugün ABD’den Uzakdoğu’ya çok yaygın bir ağı var. Yine bu sene sonunda 600 bin euroyu aşan başka bir teknoloji yatırımımız oldu. Bu da önümüzdeki yıl uygulamaya geçecek. Saha operasyonunu kullanacağız bu teknoloji ile sahada online olarak cep telefonu ile bütün güvenlik görevlilerinin ne zaman bir ATM’ye ulaştığını, ne zaman sorunu giderdiğini, ne kadar para yüklediğini online olarak takip edebileceğimiz bir sistem olacak. Bu bir tür takip izleme programı. Tüm bu teknoloji yatırımlarımız tamamlandığında Türkiye’de gerçekten bu entegrasyonda hizmet verebilen, sistemsel olarak müşterisine her türlü raporlamayı sunabilecek, onların sistemlerine entegre olabilecek bir yapıyı tamamlamış olacağız. Bu konuda da tek firma olacağımızı söyleyebilirim. yatırımlarımızla sektörde büyük fark yaratacağız.”

'2015 yılında şirket satın alabiliriz' 

Lommis Global’in geçtiğimiz nisan ayında dünyada altın saklama, kasalama ve lojistik alanında sektörün en önemli şirketleri arasında yer alan VIA MAT Holding’i satın aldığını hatırlatan Sarp Tarhanacı, “Bu satın alma ile birlikte büyük bir sinerji yakaladık. VIA MAT Holding’in Hong Kong, Dubai, Zürih gibi altın merkezlerinde bulunan kasalar, Loomis’in Türkiye’de açtığı değerli maden antreposunun gücüne güç katıyor. Küresel bir kasalama zincirinin bir halkası haline gelen gümrüklü değerli maden antreposu, Türkiye’nin altın ticaretinde önemli rol oynayacak” dedi. Lomis’in dünyada hem organik hem de inorganik büyüyen bir şirket olduğuna dikkat çeken Tarhanacı, Türkiye’de bir şirket satın almanın da gündemlerinde olduğunu söyledi. Bu konuda yerli firmalara teklif götürebileceklerini belirten Sarp Tarhanacı, “Bu satın alma 2015’te de olabilir” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir