'Türkiye’deki fabrikalarımıza 5 milyar yatıracağız'

Yıldız Holding, Ülker ailesinin yeni markası Pladis için 2021 yılı sonuna kadar Türkiye’de 5 milyar liralık yatırım yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kerim ÜLKER

LONDRA - Ülker Holding, yeni bisküvi-çikolata şirketi Pladis’i büyütmek için çalışmaları hızlandırdı. United Biscuits’i satın aldıktan sonra esas işi olan bisküvi, çikolata ve kek pazarında global konumunu daha da güçlendirmek amacıyla bu alanlarda faaliyet gösteren şirket ve markalarını Pladis çatısı altında toplayan Yıldız Holding, global rekabete de Türkiye’den hazırlanıyor.

Yıldız Holding, Pladis için bu yıl yüzde 15 büyüme hedefi koydu. Bu hedefin tutturulacağını ifade eden Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, şirkete yatırım yapmaya da devam edeceklerini kaydetti. Pladis’in Londra Ofisi’nde Türkiye’den gelen gazetecileri ağırlayan Ülker, “Türkiye’yi Pladis’in çikolata üssü olarak görüyoruz. Buradaki fabrikalarımız Pladis’in en yeni ve en son teknolojiye sahip tesislerinden. 2021 yılına kadar Türkiye’deki fabrikalara 5 milyar lira daha yatırım yapacağız. Türkiye’deki fabrikalarda üretilen Godiva tablet çikolatalar tüm dünyaya gönderilecek. İnovasyon ve bölgeler arasındaki sinerjiyi öne çıkaran büyüme modeli ile ilerleyeceğiz. Pladis’in en büyük Ar-Ge merkezi İstanbul Gebze’de kurulacak. Gebze’de geliştirilecek ürünler dünyanın dört bir yanına dağıtılacak” dedi.

Türk gıda sektöründeki en büyük yatırıma hazırlanıyor

Yıldız Holding, United Biscuits ve Godiva’nın yüzde yüzünün Ülker ailesine ait olduğunu hatırlatan Murat Ülker, dünya çapında 50 bin çalışanları olduğunu kaydetti. Yılsonuna kadar 4 bin 500 kişiye ek istihdam sağlamış olacaklarını ifade eden Ülker, Türkiye’ye karşı sorumlulukları olduğunu belirtti. Dedesinin Abdülhamid Han’ın bursu ile okuduğu bilgisini paylaşan Ülker, “Sabri Bey, parasız yatılı devlet okulunda okumuştu, her zaman devlete borçlu olduğunu ifade ederdi, bir çok siyasi istikrarsızlık, kaos ve savaş dönemleri yanı sıra ihtilaller de gördü. Bu durumda tek yaptığı, işini yapmak ve ülkesine güvenmek oldu. Yatırımlara devam etti ve geleceğe umutla baktı. Azmimiz de hedeflerimiz de baki. Yatırımlarımıza da hız kesmeden devam edeceğiz. Bu sene toplam 1.5 milyar TL’lik yatırım hedefimiz vardı. Bunun 770 milyonunu Türkiye için kullanıyoruz. Yılsonuna kadar bütün yatırımlarımızı tamamlamış olacağız. Yani ülkemize, Türkiye’mize yaptığımız yıllık yatırım tutarı her sene tüm dünyanın geri kalanına yapılan yatırıma eşdeğerdir. Yani Türkiye bir yana, dünya bir yana” diye konuştu.

Uzun dönemde şirketin kendine 2021 yılını hedefe aldığını söyleyen Murat Ülker, bu hedefe ulaşmak için kendilerine şu öncelikleri koyduklarını anlattı: “Tüm dünyada; çikolata satışlarımızı 2 misline çıkaracağız. Bisküvi satışlarımızı önümüzdeki yıllarda yüzde 50’den fazla artıracağız. Bu büyümeleri destekleyecek, bizi 2021’e taşıyacak kapasite yatırımlarını süratle bitirmemiz lazım. Bu yatırımların çoğu Türkiye’de olacak. Çikolatada 2 kat, kekte 3 kat, şeker sakızda 4 kat kapasite artırımına gideceğiz. Önümüzdeki yıllarda ülkemizde 5 milyar TL yatırım gerçekleştireceğiz. Böylece Türk gıda sektöründeki en büyük yatırımı yapmış olacağız.”

Global arenadaki ilk lider olmak istiyor

Ziyaret sırasında dünya bisküvi- çikolata- şekerleme pazarındaki gelişmeleri değerlendiren Pladis CEO’su Dr. Cem Karakaş ise, globalde bu pazarın 350 milyar dolar civarında olduğunu anlattı. Çikolatanın yüzde 34 ile bu pazardan en geniş payı aldığını dile getiren Karakaş, bunu yüzde 29 pay ile bisküvi (tatlı-tuzlu) ve yüzde 20 ile şekerlemenin takip ettiğini söyledi. Sektörde iki büyük pazar olduğuna işaret eden Karakaş, şöyle devam etti: "Batı Avrupa ve Asya-Pasifik, dünya bisküvi-çikolata-şekerleme pazarının en büyük iki merkezi. Biz Batı Avrupa’da varız. Diğer pazarlarda da büyüyoruz. Afrika, Amerika, Çin ve Güney Asya en hızlı büyüyen pazarlar arasında öne çıkıyor. İngiltere ve Türkiye dışındaki pazarların satışlarımız içindeki payını da artırmayı hedefliyoruz. Pladis, 13 ülkedeki 36 fabrikada 1 milyon ton bisküvi, 460 bin ton çikolata ve 40 bin ton sakız-şeker üretimi gerçekleştiriyor. Türkiye’de bisküvi, çikolata ve şekerleme pazarının lideri olarak bizim hedefimiz de, bu liderliğimizi uluslararası arenaya taşımak, kendi alanımızda Türkiye’den çıkan, global arenadaki ilk lider şirket olmak.”

10 adet hibrit ürün rafa çıkacak

United Biscuits’i satın aldıklarında Ülker ile büyük bir sinerji yaratabileceklerini söylediklerini ifade eden Murat Ülker, aradan geçen sürede bu sinerjinin faydalarını görmeye başladıklarını dile getirdi. Hibrit ürünlerin her geçen gün arttığını aktaran Ülker, “Örneğin, Ülker Krispi Tırtıklı United Biscuits’in bir ürünü idi, Türkiye’ye uyarladık. Türkiye’de satılan Albeni Tane Tane de McVitie’s Digestives Nibbles olarak İngiltere’de satılıyor. Çok da ilgi görüyor. Üretimi Türkiye’de yapıyor ve İngiltere’ye gönderiyoruz. Godiva Double Ganache, Vanilla Creme ile Godiva Pearl de yine bu strateji ile Amerika’da rafa çıkan ürünler. Bu yıl sonuna kadar toplamda 10 adet hibrit ürünü farklı pazarlarda rafa çıkarmış olacağız” dedi.

'Kimsenin vakti olmaz öyle şeylere’

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, yaptığı sunumun ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. ‘Siz şirketinizde FETÖ temizliği yaptınız mı?’ sorusu üzerine cevap veren Ülker, “Ben herkesten yüzde 110 performans bekliyorum. Kimsenin vakti olmaz öyle şeylere ” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir