Turkuaz Seramik, Ar-Ge merkezini onaylatarak, yenilikçiliğe odaklandı

Cerastyle markası ile global vitrifiye pazarında boy gösteren Turkuaz Seramik’in üretiminin yüzde 40’ını Avrupa ve Balkan ülkelerine ihraç ettiğini belirten Turkuaz Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Özkaya, ihracat pazarları arasına ABD’yi de eklediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİLEK FİDAN

KAYSERİ - Yüksek katma değerli ürünlerin araştırılması ve geliştirilmesi stratejisini benimseyen Turkuaz Seramik, Ar-Ge merkezi unvanı ve belgesini almaya hak kazandı. Seramiğin her alanında üretim gerçekleştiren firma; engelli banyo aksesuarları, mobilya lavaboları, özel yüzey uygulamaları, duş sistemleri ve armatürleri de içeren geniş bir ürün yelpazesine sahip. 170 bini kapalı, toplam 400 bin metrekarelik alanda yıllık 3.1 milyon adet vitrifiye kapasitesi ile üretim gerçekleştirdiklerini belirten Turkuaz Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Özkaya, “Yılda 2.5 milyon lavabo, 600 bin adet klozet üretiyoruz. Bugün itibarıyla ürünlerimizi 60 ülkeye gönderiyoruz” dedi.

Cerastyle markası ile global vitrifiye pazarında boy gösteren Turkuaz Seramik’in üretiminin yüzde 40’ını Avrupa ve Balkan ülkelerine ihraç ettiğini belirten Özkaya, ihracat pazarları arasına ABD’yi de eklediklerini söyledi. İç ve dış pazarda dengeli büyümeyi tercih ettiklerini vurgulayan Özkaya, “Yurtdışında mağazalaşmaya önem veriyoruz. Almanya, İtalya, İngiltere, Libya, Tunus, Cezayir, Ukrayna, Irak, Ürdün, İsrail, Kosova, Bulgaristan, İran, Sırbistan, Makedonya, Arnavutluk, İspanya ve Hollanda’da showroom ve distribütörlüklerimiz bulunuyor” ifadelerini kaydetti.

“Teknolojik yatırımlara yoğunlaştık”

Ürün gamında 300 farklı çeşit lavabo ve klozet bulunduğunu ifade eden Özkaya, “Sektörde önde gelen kuruluşlardan olan firmamız, tesislerinde iklimlendirme ve toz toplama sistemlerini kullanarak sektörün öncülerinden olduğunu gösterdi. Bunun yanı sıra robotlu sırlama sistemleri ve yüksek basınçlı klozet döküm yatırımlarının ilk aşamalarını tamamladık, bu yıl da ilave yatırımlara yönelik anlaşmalarımızı yaptık. Biri Avrupa’nın en büyüğü olan iki tesisimizde, teknolojik yatırımlara ağırlık verdik” dedi. 2017 yılı içerisinde yaptıkları yeni yatırımlar ile klozet üretim kapasitelerini iki katına çıkararak hem yeni istihdam alanı oluşturduklarını hem de toplam üretim adetini yüzde 10 civarında artırdıklarını kaydeden Özkaya, bu yıl ise söz konusu yatırımların meyvesini alacaklarını vurguladı.

Kayseri’nin 9’uncu Ar-Ge merkezini kurdu

Özkaya, Türkiye’nin öncü sanayi kuruluşlarından biri olmanın sorumluluğu ve bilinciyle hareket ettiklerini belirterek, Ar-Ge yatırımlarına ağırlık vermeye devam ettiklerini söyledi. Yüksek katma değerli ürünlerin araştırılması ve geliştirilmesi stratejisini benimseyen Turkuaz Seramik’in; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan incelemeler sonucunda Ar-Ge merkezi unvanını ve belgesini almaya hak kazandığını anlatan Özkaya, firmalarının Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 776'ncı, Kayseri'nin ise 9'uncu Ar-Ge merkezi olduğunu ifade etti.

“Enerji maliyetleri, pazarda rekabet etmeyi zorlaştırıyor”

Sektöre dair sorunlara da değinen Abidin Özkaya, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olduğu gerçeğine dikkat çekti. Enerji fiyatlarını düzenleyen mekanizmaların henüz yeterince oturmamış olmasının rekabet güçlerini azalttığına dikkat çeken Özkaya, “Özellikle ekonomik dalgalanmalar baş gösterdiğinde kaybedilen kur avantajları, siparişlerin topluca iptal edilmesine, bu da gelecek projeksiyonlarımızı yeniden gözden geçirmemize sebep oluyor” diye konuştu.

Hammadde ile ilgili sorunlar yaşandığını da dile getiren Özkaya, “Yerli hammadde rezervlerinin bitmeye yakın olması, hammaddede bizleri yurtdışına bağımlı hale getirdi” ifadesinde bulundu. Küresel ölçekte markalaşmanın önemine değinen Özkaya, “Bu konuda devlet teşvikinin artırılması gerekiyor. Sadece bölgesel teşviklerin değil, sektörel teşviklerin de devreye girerek, net cari fazla veren seramik gibi sektörlerin daha da hızlandırılması gerekiyor” görüşlerini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir