Üniversitede şirket kurdu, gayrimenkulün McDonald’sı oldu

Öğrenciyken yaşadığı en büyük problemin ev bulmak olduğunu anlatan Elibol, “Ev bulamıyordum, otelde yaşıyordum. Bunun üzerine ‘öğrencilerin kolayca ev bulabileceği’ bir sistem yarattık. Bu sistemden yola çıkarak gayrimenkulde işletme tipi franchising modelini oluşturduk” diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Realty TR, dünyanın 47 ülkesinde gayrimenkul danışmanlığı yapan bir şirket. Genel merkezi Londra’da. Londra’da altı, Türkiye’de 10 ofisi var, 5 yeni ofis yolda. Şirket, ‘işletme sistemi franchising modeli ile çalışıyor.

Gayrimenkul sektöründe işletme tipi franchising modelini uygulayan başka marka olmadığını anlatan Realty TR Dünya Başkanı Fatih Elibol, “McDonald’s, Burger King, Hilton ne yapıyorsa biz onu yapıyoruz. Bugün McDonald’stan franchise aldığınız zaman ekmeğiniz, köfteniz, marulunuz, personeliniz merkezden gelir. Biz köfte satmıyoruz, hizmet satıyoruz. Bunun için 10 yıl Ar-Ge çalışması yaptık” diyor. Bu sistemi 21 yıldır uyguladıklarını anlatan Elibol, Realty TR’nin kuruluş hikayesini paylaşıyor. Fatih Elibol, İstanbullu, 16 yaşında üniversiteye başlıyor. New York Üniversitesi’nde politik ekonomi okuyor, ardından işletme eğitimi alıyor. Gayrimenkul sektörüne ABD Başkanı Donald Trump ile birlikte giriyor. Goldman Sachs’ın Türkiye raporunu yazıyor. Turyap Genel Müdürlüğü yapıyor. 1996 yılında New York’ta öğrenciyken Realty Co’yu kuruyor. Gayrimenkulde İşletme Modeli Franchising sisteminin nüvelerini öğrencilik yıllarında atıyor. Realty, Elibol’un ilk işi. Üniversitedeyken bu işi kuruyor. Elibol bu süreci şöyle anlatıyor, “Öğrenciyseniz gayrimenkul bulmak çok büyük problemdir. Benim de yaşadığım en büyük problemdi, ev bulamıyordum, otelde yaşıyordum. Ailemin bütçesini çok güzel sarsıyordum. Bunun üzerine, Microsoft, IBM’deki uzman arkadaşlarımla ‘Öğrenciler kolayca ev bulabilmeli!’ dedik. Bunun üzerine bir sistem yarattık, proje hazırladık. Yazdığımız sistemde mal sahibi evini ekliyor, öğrenciler de o gayrimenkulün bulunduğu bölgeye gayrimenkul talebi bırakıyor. Sistem sizi eşleştiriyor” şeklinde konuşuyor. Elibol, “Sonra bu dataları bir yerde toplamamız gerek diye düşünüp, ilanların altına ‘Evini şu siteme yükle!’ diye bir not düştük. Bu şekilde datamız oluştu. Öğrencilerden para almadık, evini ekleyenler önce 10 dolar sonra 30 dolar ile sistemi girdi. O paralarla çok iyi işler yaptık. Sokakta yaşamak zorunda olan öğrencilere destek olduk. Kız öğrencilere yardımcı olduk. Daha sonra bu sistemi New York Üniversitesi’ne hediye ettik” şeklinde konuşuyor.

‘Kraliyet’ten ‘İSO’ aldık!’

Online bir sistem olarak Amerika’da başlayan Realty.com son 3 yıldır franchise vermeye başladığını anlatan Fatih Elibol, “İngiltere’de iş yapmak için ya çok güçlü olmanız ya da dönerci olmanız gerekiyor. İngiltere’den Türkiye’deki ‘İSO’ya denk düşen onaylar aldık. Bir ayda altı ofise ulaştık. Tüm ofislerimiz onaylı. Gayrimenkul sektörüne ABD Başkanı Donald Trump ile birlikte giren Realty TR Dünya Başkanı Fatih Elibol, şirketini üniversitedeyken kuruyor. Öğrenciyken yaşadığı en büyük problemin ev bulmak olduğunu anlatan Elibol, “Ev bulamıyordum, otelde yaşıyordum. Bunun üzerine ‘öğrencilerin kolayca ev bulabileceği’ bir sistem yarattık. Bu sistemden yola çıkarak gayrimenkulde işletme tipi franchising modelini oluşturduk” diyor. tere’de 150 ofis verme hakkımız var, ikinci aşamada 350 ye kadar çıkabiliriz Londra’da 30 ofise ulaşabiliriz. Her ofisimizde 3 İngiliz çalışıyor. Burada gayrimenkul danışmanınız yoksa, ev kiralayamıyorsunuz” şeklinde konuşuyor.

‘Amerika operasyonunu başlatacağız’

Türkiye’de 10 ofisleri olduğunu belirten Fatih Elibol, “İzmir’de Karşıyaka, Konak, Seferihisar’da ofislerimiz var. Dünyada aktif müşteri datamız 2 milyonun üzerinde. Amerika operasyonunu başlatacağız. Amerika’yı master franchise yapacağız. Dünyanın en verimli gayrimenkul franchise şirketiyiz çünkü sistem her yerde aynı” diyor.

'Yenilikleri öğrenin'

Dünyada çağrı merkezi ile çalışan tek gayrimenkul şirketi olduklarını belirten Realty TR Dünya Başkanı Fatih Elibol, “Avrupa Birliği Tüm Tüketicileri Koruma Derneği tarafından ‘Dünyada Hiç Şikayet Almamış’, en başarılı sistem olarak seçildik. İşinizi iyi yapmak istiyorsanız, sektörün yeniliklerini öğrenmemiz gerekiyor, işinizi geliştirmeniz gerekiyor, biz geliştirdik, sistemi oluşturduk. Sadece 10 yıl Ar-Ge yaptık” ifadesini kullanıyor.