Vatan Kablo, 100 ülkede 100 milyon dolar ihracat hedefliyor

Vatan Kablo, ihracatta vites büyüttü. 2017’de 53 milyon dolarlık ihracat yapan firma sene sonunda bu rakamı yaklaşık 2 kat artırmak istiyor. Firma, süper iletken kablolar üzerine Ar-Ge çalışmalarına hız vermiş durumda.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BARIŞ SEDEF

Geçen yıl cirosal anlamda yüzde 65’lik bir büyüme gerçekleştirdiklerini anlatan Vatan Kablo Pazarlama ve Marka Müdürü Ali Tümkaya, 4 kıtada 80 ülkeye ihracat yaptıklarını 2018 sonunda ise bu rakamı 100’e çıkarmak istediklerini ve söyledi. İhracat pazarındaki artışa paralel olarak ihracat gelirinde de artış gerçekleştirmek istediklerini anlatan Tümkaya, “2017’de cirosal anlamda yüzde 65’lik bir büyüme yakaladık. Hedefimiz sene sonunda 100 ülkeye ihracat yapıp bu kapsamda yurtdışı gelirinde 100 milyon dolarlık hacme erişmek” dedi. Tümkaya, pazar portföyünün genişlemesine paralel olarak personel sayılarında da artışlar gerçekleşebileceğine dikkat çekti. Kablo üreticileri arasında Turquality programına kabul edilen ilk şirket olduklarına işaret eden Tümkaya, “2023 için ön görülen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için bu tarz programlar önemli, özel sektör-kamu işbirliği ile ihracatta belirlenen hedeflerin gerçekleşeceğini düşünüyorum” dedi.

Enerji iletiminde verimliliğin sağlanması için ilk etapta hava hatlarının yer altına alınması gerektiğini ifade eden Tümkaya, “Kabloyu yer altına aldığınız zaman yıllık bazda yüzde 10’luk bir kazanım elde ediyorsunuz. Bu rakamı tüketilen enerji ile kıyasladığınız zaman ortaya çok büyük bir rakam çıkıyor” şeklinde konuştu.

Yeraltı kablolarında iletimi Avrupa standartlarını üzerine çıkarmak için Ar-Ge çalışmalarına önem verdiklerini anlatan Tümkaya, “Şu anda kablo üzerinde ‘süper iletken’ dediğimiz bakır ile takviye malzemelerin karışımı sonucunda oluşan bir madde üzerinde çalışıyoruz. Bu süper iletken kablo ile daha fazla elektrik akımını taşıma imkânımız olacak” diye konuştu. Tümkaya, Ar-Ge çalışmaları kapsamında ürün çeşitliliğini artırmak için yüksek, orta ve alçak gerilim kabloları ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini söyledi.

'Kabloda zehirli gaz salımını önlemek için Ar-Ge yapıyoruz'

İnsan yoğunluğunun fazla olduğu alanlarda kabloların tutuşması sonucu zehirli gazın ortaya çıktığını anlatan Tümkaya, “Hatırlarsanız 5 yıl önce Bursa’da bir devlet hastanesinde çıkan yangında kabloların yanmasıyla zehirli gazın ortaya çıkması sonucunda yoğun bakım ünitesinde bulunan 12 kişi hayatını kaybetmişti. Biz de özellikle yangın çıkması sonucunda zehirli gaz salımını önlemek için yeni projeler geliştirerek bu riskleri sıfırlamak için testler yapıyoruz” dedi. Ar-Ge merkezlerinde alanında uzman kişilerle ‘Halogen Free’ özellikli kabloların geliştirilmesi ile ilgili faaliyetlerin devam ettiğine işaret eden Tümkaya, “Şuanda Halogen Free kablolarla zehirli gaz salınımını önüne geçebiliyorsunuz ancak bu yeterli değil. Bu standartlar Avrupa’da çok daha yüksek seviyelerde, bizim hedefimiz Avrupa standartlarının da üzerine çıkacak izolasyon malzemesini yapmak” diye konuştu.

GES için solar kablo yatırımı

Tümkaya, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik güneş enerjisi santrallerine ilişkin solar kablo yatırımı yaptıklarını belirterek, ”Solar kablo yatırımımızı sene içerisinde faaliyete alacağız” dedi.

Bakır iletkenli kabloların yanı sıra alüminyum iletkenli kablo tesisleri ile piyasaya katma değeri yüksek ürünler sunduklarını ifade eden Tümkaya, zayıf akım ve fiber optik kablolarla ilgili fizibilite çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Zayıf akım ve fiber optik kablolarla ilgili yatırım faaliyetlerine 1 yıl içerisinde başlamayı planladıklarını belirten Tümkaya, mevcut yatırım tutarının 10 milyon dolar civarında olacağını ön gördüklerini söyledi. Öte yandan yüksek kablo gerilim tesislerinde yıllık 400 kilovolt kablo üretimi yaptıklarını ifade eden Tümkaya, mevcut tesisin yüksek teknoloji açısından dünyada 3’üncü, Türkiye’de ise birinci sırada yer aldığını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir