Vodafone, 5G'ye giden yolda ilk adımı Türkiye'de attı

Vodafone, Türkiye'nin ilk canlı lisanslı/lisanssız spektrum birleştirme testi yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

İSTANBUL - Vodafone, 4.5G teknolojisine göre 10-100 kat daha hızlı olması beklenen 5G'ye giden yolda 5 adımlı bir çalışma yürütüyor. Bu çalışmalar doğrultusunda 5G'ye giden ilk adım Lisanslı ve Lisanssız Spektrum birleştirilmesinden oluşuyor. Vodafone, Türkiye'nin ilk canlı lisanslı/lisanssız spektrum birleştirme testi yaptı. Vodafone Arena'da gerçekleşen ve indirme ile ölçülen testte 400 Mbps hıza ulaşıldı. Vodafone, mevcut kullanım hakkı olan 2 bin 600 MHz spektrum bandı ile serbest kullanım hakkı olan 5 GHz spektrum bandından iki farklı bandı kullanarak üç taşıyıcıyı birleştirdi. Yani bir başka değişle WIFI ile 4.5G frekanslarını birleştirdi ve bunun için bir modem geliştirdi. Ancak tüketicilerin bu modemi kullanabilmesi için bu birleşmeyi destekleyen akıllı cihazlara ihtiyacı var. Şu an test amaçlı kullanılan bu cihazların da 2017 Haziran'ında satışa çıkması öngörülüyor. Samsung'un bu konuda önce davranması bekleniyor.

Vodafone kalan adımlarını paylaşan Vodafone teknolojiden sorumlu icra Kurulu Başkan Yardımcısı Mallik Rao, şunları anlattı:

"İkinci adım olarak, nesnelere özel şebekeler kurarak 200 KHz gibi çok dar bantlarda geniş alanlara hizmet verilmesini sağlayan Darbantta Nesnelerin İnterneti teknolojisini Türkiye'de ilk kez "Yarına Hazır Park Çözümleri" üzerinden sergiledi. Üçüncü bir adımda şebeke içinde noktadan noktaya havadan veri taşıma imkânı sağlayan "E-band" teknolojisini Türkiye'de ilk deneyimleyen operatör oldu. Dördüncü adım portatif çekim noktalarını kapsıyor. Bu yenilikçi çözüm, içinde SIM kart bulunan küçük bir kutudan oluşuyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir