Vodafone’nin 'akıllıları'yla bireysel takip dönemi

Vodafone, V-Çocuk Saati, V-Pati, V-Araba ve V-Çanta olmak üzere 4 farklı akıllı ürünlerini tanıttı. Ürünler çocuğunuzu, köpeğinizi, arabanızı hatta çantanızı bireysel olarak uzaktan takip etmenizi sağlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Vodafone, bireysel IoT (Nesnelerin İnterneti) pazarına, geçen yıl akıllı çocuk saati ile adım atmıştı. Şimdi bu adımı daha ileriye taşıyarak ‘V-Yaşam’ markası altında genişliyor.

Şirket, kullanıcısına her an her yerde bağlı olan ve mobil uygulama üzerinden kurulabilen bir akıllı ürün ailesi sundu. Yeni V-Çocuk Saati, V-Pati, V-Araba ve V-Çanta üzere 4 farklı ürünün sunulduğu V-Yaşam ürünleriyle kullanıcılar, sevdikleri kişi ya da nesneleri uzaktan takip ederek güvende olup olmadığını anlayabiliyor. V-Yaşam, şirketin bir yıl önce tüm dünyada duyurduğu ve tüketicileri geleceğin heyecan verici teknolojilerinden yararlanmaya davet eden yeni marka stratejisinin bir uzantısı olarak geliştiriliyor.

Akıllı kart V-Sim ile uzaktan kontrol

V- Yaşam, ürünlerinde V-Sim adı verilen bir akıllı sim kart kullanılıyor. Google Play ve Apple Store'dan ücretsiz indirilebilen V-Yaşam mobil uygulaması üzerinden otomatik olarak aktif hale gelen bu kart, hangi nesneye bağlanırsa onu akıllı hale getiriyor. V-Yaşam mobil uygulamasıyla kurulabilen V-Yaşam ürünlerini, Vodafone abonesi olsun olmasın, herkes kullanabiliyor. IoT pazarının global ekonomiye katkısının 2025 yılında 3.9 trilyon dolar ile 11.1 trilyon dolar arasında olmasının beklendiğine dikkat çeken Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan, akıllı telefon pazarı yılda ortalama yüzde 2 ile büyürken, mobil bağlantılı IoT pazarının yılda ortalama yüzde 30 büyüdüğünü belirtti.

Türkiye toplam IoT pazarının büyüklüğünün ise yaklaşık 1.3 milyar TL olduğunun tahmin edildiğini kaydeden Deegan, şunları söyledi: “Vodafone’un faaliyet gösterdiği ülkelerde, 2020’ye gelindiğinde, 370 milyondan fazla tüketici elektroniği ve akıllı ev cihazı mobil IoT şebekelerine bağlanabilecek. Bu sayı şu anda 50 milyon. V-Yaşam, tüketicilere IoT cihazlarını birbirine bağlama ve yönetme imkânı veren yeni ve basit bir çözüm. Bu ürün ailesi içinde bağlantılı bir araba güvenlik cihazı, evcil hayvan takip cihazı, çanta takip cihazı ve yeni bir akıllı çocuk saati sunuyoruz.”

Vodafone olarak, bireysel IoT pazarında önemli bir oyuncu olmayı hedeflediklerini dile getiren Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, inovasyonlara imza attıklarını kaydederek, “V-Yaşam ürünlerini, özellikle şehir ve metropollerde yaşayan insanların sevdikleri, değer verdikleri ve önemsedikleri şeylerin güvenliğini sağlama talebinden yola çıkarak tasarladık. Çocuk saati geçen yıl beklenilenden fazla ilgi gördü” dedi.

'Aracınızı nereye park ettiğinizi unutmayacaksınız'

Alcatel işbirliğiyle sunulan yeni V-Çocuk Saati, V-Pati, V-Çanta ürünlerinin ortak özelliği; kullanıcıların güvenli bölgeler belirleyebilmesi ve çocuklar, evcil hayvanlar ya da çantalar bu alanın dışına çıktığında bildirim alabilmesi. Ayrıca ürünlerden her an her yerde nerede oldukları uygulamada görülüyor. Arvento işbirliğiyle sunulan V-Araba ile ise araç sahipleri, araçlarını nereye park ettiklerini ‘Aracımı Bul’ moduyla anında hatırlayabiliyor. “Park Modu” ile araçlarının bulunduğu yerden hareket ettirildiğinde uyarı mesajı alan araç sahipleri, “Seyahat Modu” ile araçlarının hangi gün nerede kullanıldığını bilerek seyahat geçmişini takip edebiliyor; “Vale Modu” ile araçlarını izleyebiliyorken, “Servis Modu” ile de araçlarında arıza durumu olduğunda mesaj alabiliyor.

Türkiye 7’nci ülke

Vodafone’un bireysel IoT ürünlerinin global lansmanı “V by Vodafone” markasıyla Kasım 2017’de yapıldı. “V” ürünleri, ilk etapta Almanya, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık olmak üzere 4 ülkede kullanıma sunuldu. Bir yıllık süreçte bu ülkelere Portekiz ve İrlanda da eklendi. Türkiye ise dün “V-Yaşam” lansmanının yapıldığı 7’nci ülke oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir