Yabancı fonlar Türkiye’de AVM avına çıktı!

Özlem Ermiş Beyhan'ın haberi...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

Krizin bir yüzü de fırsat ve yabancı fonlar bu fırsatın peşinde Türkiye’ye akın etmiş durumda. “Son krizden beri, yaklaşık 15 yıldır görmediğimiz bir ortam oluştu, çok heyecanlıyız” diyen Cushman& Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, risk getiri dengesinde fiyatların TL’nin değer kaybı ile yatırım yapılır seviyeye geldiğini vurguladı.

Yani artık Türkiye’de yabancı yatırımcının, “Bu fiyatlara bir AVM ya da ofis binası alacaksam Macaristan’da alırım, AB’de olurum” dediği o yüksek fiyatlar yok... Gönden, yabancı yatırımcıdan bu paralelde son günlerde çok ciddi bir talep gözlediklerini vurguladı.

Üç yıl önce Yunanistan’da bunun aynısını yaptık

Gönden şöyle konuştu: “Gelen yatırımcıların hepsi aynı şeyi söylüyor: Biz bunu 3 yıl önce Yunanistan’da, 5 yıl önce İspanya’da yaptık... İrlandalı bir aile fonu ile geçen hafta, Kuveytli bir fonla dün konuştuk, İsrailli, Güney Afrikalı aile ofisleri ile görüşmelerimiz sürüyor. Alman bir fon... Kurumsal, ciddi yatırımcı ofisleri Türkiye’de arayışta şu an. Çinliler çok ciddi yatırım niyetiyle araştırma yapıyor. En çok temasta olduğumuz yatırımcılar Çinliler şu dönemde...”

Yatırımcının tek sorusu “TL daha da düşer mi?”

Peki yatırımcıların herhangi bir kaygısı var mı? Gönden, en önemli kaygının kur noktasında olduğunu belirtiyor: “Soru şu: TL dibe vurdu mu, daha da düşer mi? 6 ay içinde dibe vurulacağı yönünde bir beklenti var. Ama o zaman da geç. İyi, kaliteli, nitelikli gayrimenkuller bu dönemde el değiştirecek. İyi bir markanın ilk indirimi gibi, ikinci ya da üçüncü indirime girildiğinde pek iyi bir şey kalmaz biliyorsunuz... Ben yatırımcılara da bunu anlatıyorum, çok hızlı davranmaları gerektiğini öğütlüyorum.”

Peki kiraların TL’ye çevrilmesi AVM’lere ilgiyi azaltmadı mı? Gönden, bunun bir etkisi olmadığını düşünüyor. Yabancı yatırımcıların pek çok ülkede yatırım yaptığını, örneğin İngiltere’de pound ile kira ödendiğini anlatarak, asıl önemli olanın kurda oynaklığın son bularak bir stabilitenin sağlanması olduğunu vurguladı.

İstanbul’da el değiştirecek çok kıymetli bina var mı? “Bütün binalar” dedi Gönden, “Alıcı çıkıyor, alıcı var. Uygun fiyattan satışa çıkarılırsa fırsat bekleyen çok yatırımcı var.”

Turizmdeki artış, yabancı yatırımda artışın ön sinyali

Turizmin yabancı yatırımdaki etkisine de dikkat çeken Gönden, bu açıdan da çok olumlu bir trendin oluştuğunu anlattı: “Eğer bir yatırımcı turist olarak sizin ülkenize gelmiyorsa, yatırımını da getirmez. Bu açıdan bu yıl yakalanan turizm artışını da yatırımların artışının ön sinyali olarak değerlendiriyorum. Gelecek, ülkenizi görecek ve burada bir yatırım yapmaya belki sonra karar verecek. Turizm ne kadar gelişirse yabancı yatırım da aynı paralelde gelişme kaydeder.”

İstanbul yine öne çıkacak

Cushman&Wakefi eld Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, dolar bazında Türkiye’de yaşamanın maliyetinin çok ucuzladığını belirterek şirket merkez seçimlerinde İstanbul’un yeniden gözde şehir haline geleceğini öngördü. Bir dönem bu trend başlamış ancak özellikle güvenlik endişeleri ile duraksamıştı. Gönden, güvenlik konusundaki olumlu gelişmeler ve TL’nin değer kaybı ile yaşama maliyetlerinin dolar bazında gerilemesi ile önümüzdeki günlerde global şirketlerin merkezlerini İstanbul’a taşıdığını göreceğimizi söyledi.

Yol haritası bekleniyor

Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, yabancı yatırımcı ilgisini teyit ederek fonların Katar, Malezya ve Hong-Kong ağırlıklı olduğunu, görüşmelere start verdiklerini söyledi. Alkaş yatırımcıların, dolarla kiralama konusunda yayımlanan kararnamenin uygulanışına dair netleşmeyi beklediklerini belirterek, “Nasıl yola çıkarlarsa yolun aynı şekilde devam edeceğinden emin olmak istiyorlar. Bu dönem, yerli firmaların yurtdışı açılımı için de önemli. Markalarımızı dışa açmak için de çalışıyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir