Yerli uçak üretimini yapacak tesisin temeli atılacak

Yerli yolcu uçağı TRJET’i üretecek fabrikanın yatırımı başlıyor. Temeli kasıma kadar atılması planlanan tesis için Esenboğa’da arazi tahsis edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - Türkiye’nin yerel yolcu uçağı üretme projesinde yeni bir aşamaya geçiliyor. TRJ328 uçaklarını üretecek tesislerin temelinin kasım ayına kadar atılacağı öğrenildi. DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, bu uçağı üretecek TRJET Havacılık Teknolojileri, Esenboğa’da arsa teminini tamamladı. 

TRJET, halen kullanılan Dornier 328 uçaklarının tüm haklarını satın alan ve Türkiye ile TRJ328 ve TRJ628 modellerinin Türkiye’de uyarlanması-geliştirilmesi için anlaşma imzalayan Sierra Nevada Corporation’ın (SNC) sahibi olduğu bir şirket olarak Ankara’da kuruldu. ABD’de saygın bir havacılık şirketi olan SNC’nin büyük hissedarları ise Eren ve Fatih Özmen çifti. 

Türkiye’de üretilecek ilk yolcu uçağı, D328’in, halen çeşitli ülkelerde de kullanılan jet motorlu bazı özellikleri değiştirilmiş olan TRJ328 modeli olacak. Jet motorlu bu modelin, yolcu uçağı versiyonunun 32 kişilik olacağı vurgulandı. Bu modelin, ihtiyaç duyulan (ambulans uçak, turboprop motorlu vb) çeşitli versiyonları da sipariş edilirse uyarlanarak Türkiye’de üretilecek ve satılacak. SNC, 328 modelinin turboprop motorlu versiyonunun da üretiminin yapılacağını açıklamıştı. 

Şirket, Türkiye ile anlaşmasında Türkiye’de geliştirilip üretilecek ilk yerli yolcu uçağı olacak olan ve 328’in daha büyük bir modeli olacak TRJ628 modelini de taahhüt etti. Bu uçağın da 60-70 kişi taşıyabilen bir yolcu uçağı olacağı planlanıyor. 
TRJ328’in en geç üç yıl içinde seferlere başlaması bekleniyor. TRJ628 modeli uçağın ise test uçuşlarına 2023 yılında başlayabilmesi hedefi konuldu.

TRJET şirketinin tek sahibi SNC Holdings

TRJ328 ve 628’i üretmek amacıyla SNC’nin Türkiye’de kurduğu TRJET Havacılık Teknolojileri AŞ 6 Mart 2015’te kuruldu. Şirket, ilk tescili sırasında ismi Özjet Havacılık Teknolojieri olarak verildi. Şirket, tek ortaklı anonim şirket statüsünde ve bütün hisseleri SNC Holdings’e ait olarak kuruldu. Şirket sermayesi 1 milyon 250 bin TL olarak konuldu. Daha sonra 12 Haziran’da bu şirketin ismi TRJET olarak olarak değiştirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir