Yünsa’nın yeni hedef pazarı Uzak Doğu

Birçok ülkede acentaları bulunan Yünsa, koleksiyonlarını Japonya, Güney Kore ve Singapur gibi ülkelerde bulunan müşterileriyle buluşturmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ENDER YAZICI

Üst segment yünlü kumaş üreticilerinden Yünsa, bugün 50 ülkede 400’ü aşkın müşteriye kumaş ihracatı yapıyor. Birçok ülkede acentaları bulunan şirket, koleksiyonlarını başta Japonya olmak üzere Güney Kore ve Singapur gibi ülkelerdeki müşterileriyle buluşturmayı hedefliyor.

İhracat pazarlarındaki gelişmeleri yakından izlemek ve faaliyetlerini daha iyi takip edebilmek amacıyla İngiltere, İtalya ve Almanya’da ofisler açtıklarını kaydeden Yünsa Genel Müdürü Nuri Refik Düzgören, “İspanya, Fransa, Çekya, Sırbistan, Kanada, Rusya, Japonya, Kore, Slovakya, İtalya’da ise acentelerimiz bulunuyor. Kumaşlarımız her sezon globalde önde gelen tekstil fuarlarında sergileniyor ve hazır giyim devlerinin vitrinlerinde yer alıyor. Yeni hedefimiz ise şu an nispeten daha küçük hacimlerle çalıştığımız Uzak Doğu pazarına odaklanarak ihracatımızı arttırmak. Ayrıca zengin koleksiyonlarımızı başta Japonya olmak üzere Güney Kore ve Singapur gibi ülkelerde de müşterilerle buluşturmak” dedi. Avrupa’nın en büyük entegre yünlü kumaş üreticisi olduklarını belirten Düzgören, uluslararası arenada birçok markayla işbirliği gerçekleştirdiklerini iletti. Yünsa Çerkezköy fabrikasının globalde tekstil sektörünün önde gelen üretim tesisleri arasında yer aldığını bildiren Düzgören, iplik, çözgü, dokuma, boyama ve apreleme süreçlerini burada gerçekleştirdiklerini aktardı. Fabrikalarında yıllık 4 bin 500 ton kamgarn iplik kapasitesinin yanında, 12.5 milyon metre kumaş dokuma kapasitesine sahip olduğunu ve bin kişiye istihdam sağladığı bilgisini veren Düzgören, “Üretimimizin büyük bölümünü yüzde 100 yünlü kumaşlar oluşturuyor. Bunların yanı sıra yünü kaşmir, ipek, elastan, pamuk, keten ve viskon ile karıştırarak da üretim yapıyoruz. Kadın ve erkek giyimine yönelik kumaşların yanı sıra döşemelik kumaşlar ve üniformalık kumaşlar üretiyoruz. Döşemelik kumaşlarda uzmanlık alanlarımız ev ve ofis mobilyaları oluşturuyor” diye konuştu.

‘Global pazar payımız yüzde 5‘

2017 yılında bir önceki yıla göre cirolarının yüzde 20 artış ile 247 milyon TL’den 297.6 milyon TL’ye ulaştığını açıklayan Düzgören, 2017 yılında başlattıkları yeniden yapılanma süreciyle birlikte finansal başarı, operasyonel mükemmellik ve verimlilik odaklı üretimde başarılı sonuçları elde ettiklerini kaydetti. Bu yılın ilk yarısında net kârlarının 14.6 milyon TL olarak gerçekleştiğini belirten Düzgören, “Böylece net kârı geçen yılın aynı dönemine göre 12 milyon TL attırdık. Ciromuz ise yılın ikinci çeyreğinde 169.6 milyon TL’ye ulaştı. Ciromuzun yüzde 67’sini ihracat kanalıyla gerçekleştirdik. Türkiye’de ise yünlü kumaş ihracatının yüzde 70’ini gerçekleştiriyoruz. Yıllık ciromuzun 3’te ikisini ihracat oluşturuyor ve global yünlü kumaş pazarının yaklaşık yüzde 5’ini karşılıyoruz” dedi.

İhracat gelirimizi yüzde 19 artırdık

En büyük pazar payını oluşturan ülkenin Almanya olduğunu aktaran Düzgören, onu Fransa, İtalya, İngiltere, İspanya, İsveç ve ABD’nin izlediğini söyledi. Yünsa olarak son beş yılda uluslararası pazara 906 milyon TL değerinde ürün ihraç ettiklerini ifade eden Düzgören, şöyle devam etti: “2017 yılında 199 milyon TL olan ihracat gelirimizle TİM 2017 ‘İlk 1000 İhracatçı Firma’ araştırmasında yer aldık. İhracat gelirimizi geçen yıla göre yüzde 19 oranında artırdık. Böylece Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve endüstriyel birikimine önemli katkı sağladık.”