Yurtdışında kazandığıyla Türkiye’de proje yapacak

AB Grup, Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında da konut projeleri yapıyor. İlk olarak Yunanistan pazarına giren grup, konut yatırımlarını İngiltere’ye de taşıdı. AB Grup, yurtdışında kazandığı parayla Türkiye’deki konut projelerine finansman sağlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla İLHAN

İlk ticari deneyimini inşaat sektöründe gerçekleştirdikten sonra enerji, kozmetik ve matbaa sektörlerine de giren AB Grup, konut ve enerji alanındaki yatırımlarını Yunanistan’a taşıdı.

Yunanistan’ın başkenti Atina’da lüks bir rezidans projesine başlayan Grup, bu halkaya İngiltere’yi ekledi. Grubun yatırımları hakkında bilgi veren AB Grup Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Bayrak, “Avrupa’daki yatırımlarımıza Yunanistan’dan başladık. Öncelikle 250 bin eurodan başlayan fiyatlarla satışa sunulan Atina’daki 48 lüks residence dairelerden oluşan konut projesinin inşaatını tamamladık. Onu Atina Marina’nın inşaatı takip ediyor” dedi. “Atina’daki rezidans dairelerin inşaatı tamamlandı ve satışına başlandı” diyen Bayrak, “Bu projeleri Yunanistan’ın Florina Bölgesi’ndeki 4 Magawatt’lık elektrik santrali projemiz takip etti. Önümüzdeki günlerde Yunanistan dışında İngiltere’de de lüks konut projelerimize hız vereceğiz. Londra’daki projelerde daire fiyatlarımız ise 250 bin pounddan başlayacak” dedi. Yunanistan’daki projelerini 2018’in sonlarına doğru tamamlamayı hedeflediklerini aktaran Bayrak, İngiltere, Londra’daki projelerini ise 2019 yılı Haziran ayında bitirmeyi planladıklarını aktardı.

Bayrak, Yunanistan ve İngiltere’den elde ettikleri gelirle de Seyrantepe ve Basın Ekspres’te sonbaharda başlamayı planladıkları projeleri finanse edeceklerini belirtti.

Yunanistan ve İngiltere’ye girişlerinin finansman sağlamanın yanı sıra yurt dışını öğrenmeleri bakımından iyi olduğunu anlatan Bayrak, şöyle konuştu: “Aslına bakarsanız Türkiye’de biriktirdiğimiz bilgi birikimi ve tecrübeyi oralara taşıdık. Ama başta Yunanistan olmak üzere yurt dışına finansman transfer etmedik. Yurt dışı yatırımlarımızın maliyetlerini yine oranın finansman kaynaklarından sağlıyoruz ve oradan kazandığımız dövizi ülkemize getirip yurt içi yatırımlarımız için harcıyoruz. Çünkü Türkiye’de bir emlak balonu söz konusu değildir ve inşaat sektörü ekonomideki büyümenin lokomotifi olmayı sürdürecek.”

Yaşlanan yapı stoğu Avrupa’da fırsat sunuyor

Yaşlı konut stoğunun yüksek olduğu Avrupa ülkelerinde kentsel dönüşüm ve renovasyon projelerinin giderek hız kazandığını aktaran Bayrak, bu durum, artık ciddi tecrübeler kazanmış ve hacim olarak Avrupa’daki rakiplerine karşı ciddi üstünlükleri olan Türk inşaat sektörü için fırsatlar sunduğunu belirtti. Bayrak, firma olarak kendilerinin bu fırsatları değerlendirdiğini kaydetti.

“Dalganlanmlara rağmen TL’de kalıyoruz"

Muhsin Bayrak, dövizdeki artışın sektöre ve yatırımlarına olan etkilerini de değerlendirdi. “Kısa, orta ve uzun vadeli projeksiyonlarımızı biz bugünleri öngörerek hazırladık ve o planları taviz vermeden uyguluyoruz” diyen Bayrak, “Önümüzdeki 5 yıllık vadede istikrarlı büyümemiz ve stratejik planımız dahilinde yatırımlarımız sürecek. AB Grup Holding olarak hiçbir zaman TL dışında bir yatırım aracımız olmadı. Tüm dalgalanmalara rağmen mevcut finansal gücümüzü ve likitimizi ısrarla TL’de tuttuk. Biz bu ülkede kazandığımızı yurt dışına götüren bir kurum hiçbir zaman olmayacağız. Aksine yurt dışında kazandığımız ülkemize getiren ve yatırıma dönüştüren örnek bir firma olarak yolumuza devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

İstanbul'da 2 projeye başlıyor

AB Grup olarak projelerinde yüzde yüz yerli ve tamamen kendi öz sermayeyle faaliyet göstermeye dikkat ettiklerini belirten Bayrak, İstanbul’un çeşitli yerlerinde lüks konut projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.Bunlardan Güneşli’de 35 milyon TL yatırım değeri olan AB Yaşam Evleri projesini 2014 Ağustos ayında tamamlayarak satışa sunduklarını ifade eden Muhsin Bayrak, “Ayrıca, Nişantaşı Bayrak Konakları ve Eyüp Esen Park Evleri de tamaladığımız projeler arasında” dedi. Seyrantepe’de yapımını planladıkları lüks konut projesine bu sonbahar aylarında start vereceklerini açıklayan Bayrak, “Seyrantepe’deki proje yaklaşık 100 milyon TL’lik bir yatırımla hayata geçecek. Konut sayısını planlıyoruz. Öte yandan çok talep gören Beşiktaş, Nişantaşı Bayrak Konakları projesine yine aynı bölgede Fulya’da yine Bayrak Konakları Fulya adını taşıyacak, 98 konutluk lüks gayrimenkul projesinin startını da bir kaç hafta içinde vermiş olacağız. Sonbahar ile birlikte ön talep toplamaya başlayacağız” diye konuştu. Bayrak, toplam 500 konutun olduğu Seyrantepe ve Fulya projeleri için 150 milyon TL bir yatırım öngördüklerini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir