Ziraat Bankası kredide zirvede

Aktif büyüklüğü ve mevduat hacminde bankacılık sektörünün en büyük bankası konumunda bulunan Ziraat, eylülde kredi hacminde de birinci banka konumuna yerleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BORSA / FİNANS SERVİSİ - Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, nakdi ve gayri nakdi kredi toplamlarının 239 milyar TL’yi aştığını belirterek “Sektörün en büyük nakdi ve toplam kredi büyüklüğüne sahip bankası olduk” dedi. 

Ziraat Bankası, Eylül 2015 dönemine ait mali performansını açıkladı. Yeniden yapılanma döneminin ardından aktif büyüklükte Türkiye’nin en büyük bankası koltuğuna oturan Ziraat şimdide sırasıyla önce mevduatta ardından da kredi de sektörün birincilik koltuğuna oturmuş oldu. Ziraat kredide en yakın rakibini 2 milyar TL’lik ‘burun farkıyla’ geçti. 

Ziraat Bankası’nın net karı geçen yılın aynı dönemine göre bu yılın 9 aylık döneminde yüzde 18 artışla 3.582 milyon TL ve 3. çeyrek karı 1.152 milyon TL olarak gerçekleşti. 

Aktifleri 300 milyar TL’ye geldi 

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Müşterilerimiz ile birlikte verimli ve sürdürülebilir olarak büyüme hedefi ile bu yılın 9 aylık döneminde aktif toplamını yüzde 21 artırırken, kredileri yüzde 28 oranında artırarak reel sektör odaklı büyüme stratejimizi sürdürdük” dedi. 

Ziraat Bankası’nın aktif toplamı 299 milyar 84 milyon TL’ye yükselirken Aralık 2014’te 247.6 milyar TL düzeyindeydi. Nakdi ve gayrinakdi kredilerin toplamı 239 milyar TL’yi aşan Ziraat Bankası’nda üçüncü çeyrekte nakdi kredileri 13.1 milyar TL artışla yüzde 8 büyüme kaydetti. Bankanın nakdi kredileri 181.3 milyar TL olurken bunun 46.6 milyar TL’si bireysel, 128.4 milyar TL’si kurumsal kredilerden oluştu. “Müşteri ağırlıklı bilanço hedefiyle uyumlu olarak nakdi kredilerin aktif toplamı içerisindeki payını yüzde 60’ın üzerine çıkardık” diyen Aydın, “Sektörün en büyük nakdi ve toplam kredi büyüklüğüne sahip bankası olduk. Kurumsal kredi portföyümüzde %24 paya sahip tarım sektörü dahil ülkemizin üretim potansiyelini artıran, istihdam sağlayan, cari dengeye destek olan imalat, enerji, ulaştırma, lojistik, turizm gibi sektörler başta olmak üzere reel sektöre, finansman ve diğer bankacılık çözümleri sunmayı sürdürüyoruz.” 

Ziraat Bankası’nın mevduat büyüklüğü ise 187 milyar 984 milyon TL düzeyine yükseldi. Aralık 2014’te bankanın mevduat hacmi 153.2 milyar TL düzeyindeydi. Bankanın kredi/ mevduat rasyosu ise yüzde 96.5’e çıktı. Aydın, “Mevduatımızın büyüme oranı, 3. çeyrekte yaklaşık yüzde 10 ve 9 aylık dönemde yüzde 23 olarak gerçekleşti. 3. çeyrekteki mevduat büyümemiz, kredi büyümesinin üzerinde ve 16.8 milyar TL oldu. Mevduatın yanı sıra yurt dışı dahil olmak üzere; mevduat dışı kaynak temini ile kaynaklarımızın çeşitlendirilmesi süreci devam ediyor” dedi. 

‘Ömür boyu bankacılık’ anlayışı 

Hüseyin Aydın proje finansmanı büyüklüklerinin de toplamda 6 milyar dolar seviyesine ulaştıklarını vurguladı. Aydın, “Reel sektöre sağlanmakta olan finansman ve diğer bankacılık hizmetlerinin yanı sıra, bireysel bankacılığımızı da bireysel müşterilerimizin ömür boyu bankacılık ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlayıp geliştiriyoruz. 30 milyona yakın müşterisi ile bireysel bankacılıkta da söz sahibi olmak yönünde ilerlemeyi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. 

Değişim süreci boyunca; uluslararası finans kurumlarından uzun vadeli, yaklaşık toplam 2 milyar dolar kredi temin edildiğini açıklayan Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bu kredilerin özellikle de KOBİ müşterilerinin finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarla karşılanmasında kullanıldığını söyledi. 

Hüseyin Aydın “Yaklaşık 4 yıldır sürdürmekte olduğumuz değişim ve dönüşüm projesini, tamamen kendi kaynaklarımızla gerçekleştiriyoruz" dedi. Son 1 yıllık dönemde Ziraat 115 yurtiçi şube açtı, 509 yeni ATM aldı.

'Büyüklük yarışına girmeden büyük olacağız'

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Bilanço büyüklüğünde, nakdi ve toplam kredi, mevduat, konut kredisi, ihtiyaç kredisi, kar rakamı ve şube sayısında sektörde bir numara olmayı sürdürüyoruz. Büyüklük yarışına girmeden büyük olmaya devam edeceğiz. Bu sonuçların, sermayesinin tamamı kamuya ait olan bir banka olmamız itibariyle de ayrıca önemi bulunmaktadır. Emanet alınmış olan kamu sermayesinin doğru ve etkin yönetim ile güçlendirilmesi, ‘Ziraat’in piyasa değeri yüksek ve ülkenin en önemli aktifl eri arasında olması, en önemli yönetim stratejilerimiz arasında yer almaktadır” açıklamasını yaptı.

Çalışanları 3 yaş daha genç!

Hüseyin Aydın, devam eden değişim sürecinde; kredilerini %154 ve şube sayılarını da %24 artırdıklarını belirterek “Çalışanlarımızın ortalama yaşını 3 yıl düşürdük. Şube ve personel başına kredilerde sırasıyla yaklaşık %105 ve %150 artış sağladık” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir