Aktuyun, en zoru başaran ilk Türk oldu

Milli sporcu Aktuyun, Niğde Aladağlar'daki Türkiye'nin en zor rotasına sahip 400 metrelik duvarı tırmanan ilk Türk oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Milli sporcu Zorbey Aktuyun, Niğde Aladağlar'da bulunan ve Türkiye'nin en zor rotasına sahip 400 metrelik duvarı tırmanan ilk Türk oldu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Türkiye'nin önde gelen kaya tırmanıcılarından Zorbey Aktuyun, Türkiye'nin en zor kaya duvarını 34 saatte tırmanarak bir ilke imza attı. Aktuyun, Niğde Aladağlar'daki, Türkiye'nin en zor tırmanış rotasına sahip 400 metrelik duvarı başarıyla tamamlayan ilk Türk olarak tarihe geçti. 

"3 Problem Projesi"nin ilk ayağını geçen yıl Aladağlar Demirkazık çıkışıyla gerçekleştiren sporcu, böylece projenin 2. ayağını tamamlamış oldu. Aktuyun, projenin 3. ve son ayağında, gelecek yıl yine Aladağlar'da "Vay Vay Torasan" tırmanışını yapacak. 

Konuyla ilgili Gençlik Spor Dergisi'ne konuşan Aktuyun, profesyonel tırmanıcı olarak sabit bir evi olmadan tırmanış ve keşif ruhuyla farklı bölgeler ve kayalarda yaşamaya devam ettiğini belirterek, "Duvar tırmanışlarımı bir üçlemeyle devam ettirmek istedim ve bu isteğimi de projeye dönüştürdüm. 3 Problem Projesi, Türkiye'nin en zor üç duvarından oluşuyor" ifadelerini kullandı.

 Aktuyun: "Başarıyı öz disiplinime borçluyum"

Projenin ilk ayağını geçen yıl Niğde Aladağlar'daki Demirkazık'ta 33 saatte tamamladığını anlatan Aktuyun, şunları kaydetti:

"Projenin ikinci ayağını ise ağustos ayında Aladağlar'daki 400 metrelik Kızılın Başı duvarını 34 saatte tamamlayarak gerçekleştirdim. Ben bu rotayı çıkan üçüncü kişiyim ve rotayı tamamlayan ilk Türk unvanına sahip oldum. Projeyi, önümüzdeki yıl yine Niğde Aladağlar'da bulunan Vay Vay Torasan tırmanışı ile bitirmek istiyorum. Projeyi başarılı bir şekilde tamamlayarak bu üçlemeyi yapan ilk ve tek Türk olma gibi bir hedefim var."

Elde ettiği sayısız başarıyı öz disiplinine borçlu olduğunu kaydeden Aktuyun, gençlere şu tavsiyelerde bulundu:

"Çok düşünsünler ve yaratıcı fikirleri bulmayı kendilerine amaç edinsinler. Yaptıkları her işte özverili olsunlar. Bir işte ne kadar başarılı olduğun kendini o işe ne kadar adadığınla alakalı. Ben kendimi dağlara, kayalara adadım. Şehirde geçirdiğim vaktin kat be kat fazlasını dağda, kayada geçirdim ve geçirmeye de devam ediyorum. Benim kendimi iyi hissettiğim ve iyi ifade edebildiğim yer orası. Onlarda sevdikleri ve kendilerini bulabildikleri işlerle uğraşsınlar." 

Bu konularda ilginizi çekebilir