Behzat Ç bitti Fuat Ç gitti

Gençlerbirliği Teknik Direktörü Çapa, yarın oynanacak Bursaspor maçıyla başkent ekibine veda edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bursaspor karşılaşmasında Gençlerbirliği'nin başında son kez görev alacak teknik direktör Fuat Çapa, "Her dizinin sonu gibi, teknik adamının da bir sonu var. Behzat Ç bitti, Fuat Ç gitti" dedi.

Teknik direktör Çapa ve Gençlerbirliği Kaleci Antrenörü Levent Zorluer, AA Spor Haberleri Editörlüğü'nü ziyaret etti.

Çapa, Belçika ve Hollanda liglerinde çeşitli takımlarda görev aldıktan sonra Türkiye'de ilk kez 2007-2008 sezonunda Gençlerbirliği'ni çalıştırdığını hatırlattı.

Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav'ın, büyük bir risk alarak kendisini takımın başına getirdiğine dikkati çeken Çapa, tecrübeli başkanın kendisi için özel bir yere sahip olduğunu söyledi.
     Kasımpaşa deneyimin ardından kırmızı-siyahlı ekiple yollarının iki sene önce tekrar kesiştiğini anımsatan Çapa, "Ankaralı bizi, biz de Ankara'yı sevdik. Gençlerbirliği ilk olduğu için hep gönlümüzde olacak. Fiziken burada olmasak da kalben hep Ankara'da olacağız" diye konuştu.
     Çapa, başkent ekibiyle 2 yıl boyunca iyi işler yaptıklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Bazen kulüple aynı vizyonu paylaşmayabilirsiniz. Doğru zamanlarda ayrılıp, birbirinize zarar vermemek en doğrusudur. Her dizinin sonu gibi teknik adamının da bir sonu var. Behzat Ç bitti, Fuat Ç gitti. Bu kapının bize her zaman açık olduğunu biliyoruz. Kapı bize açık olduğu sürece, her zaman girme niyetinde olacağız. Gençlerbirliği bizim evimiz. Aile fertleri giderler ama geriye de dönerler."
    
     -"Yeni takımım henüz netleşmedi"-
    
     Türkiye'de bazı şeylerin çok doğru yapılmadığını ileri süren 44 yaşındaki teknik adam, "Yeni takımım henüz netleşmedi. Önümüzdeki hafta netleştiği taktirde transfer çalışmalarına başlayacağız. Kimleri transfer edeceksiniz- O kulübün yapısı ne- Bunları bilmiyorsunuz. Mevcut futbolcuları tanımıyorsunuz. Oysa şubatta, martta herkes bir sonraki sezonun planını yapabilse, çok sayıda transfere gerek kalmaz" ifadelerini kullandı.
    
     -"İlhan başkan, iyi bir baba"-
    
     Çapa, İlhan Cavcav ile çalışma duygusunu, "İlhan başkanla çalışmak, bir erkek çocuğunun basıyla yaşaması gibi. İlhan başkan, iyi bir baba. Bazı şeyleri yaşayarak öğrenirsiniz. Bizim elimizde Gençerbirliği'ne 35 yılını vermiş çok büyük bir ansiklopedi vardı. Ansiklopediden iyi faydalanmaya çalıştık" şeklinde dile getirdi.
    
     -Gençlerbirliği'nin altyapısı-
    
     Gençlerbirliği'nin çok iyi bir altyapıya sahip olduğunu vurgulayan Çapa, "Gençlerbirliği, Türkiye'de en iyi yapılanmaya sahip kulüplerden biri. Altyapısı iyi, başarılı bir pilot takımı var ve Spor Toto Süper Lig'de her yıl söz sahibi. Çok güzel bir üçgen mevcut. Önemli olan bu üçgeni doğru şekilde kurmak" değerlendirmesinde bulundu.
    
     -"Gençlerbirliği taraftarı çok elit"
    
     "Ankara sadece bürokrasi şehri değil, aynı zamanda da spor kenti olmalı" diyen Çapa, kırmızı-siyahlı taraftarlara övgüler yağdırdı.
     Çapa, iki yıllık sürede Gençlerbirliği ile Ankaralıları bütünleştirmeyi başardıklarına işaret ederek, şöyle konuştu:
     "Benden sonraki süreçte de bu bütünleşmenin devam edeceğini düşünüyorum. Bakıldığı zaman o kadar çok taraftarı olan bir takım gibi gözükmese bile unutmamak lazım, biz ilk yıl bin 500 kombine satarken bu sezon 5 bin 500 kombine yok sattı. Gelecek yıl hedef 10 bin kombine olmalı. Gençlerbirliği taraftarıyla ilgili ise söylenecek çok bir şey yok. Avrupa'da da çalıştım ama bu kadar kültürlü, bu kadar seviyeli, üst düzey taraftar göremedim. Gençlerbirliği taraftarı gerçekten çok elit."
    
     -Unutamadığı maç-
    
     Genç teknik adam, Gençlerbirliği'nin başında hiç aklından çıkmayan karşılamanın Beşiktaş'ı 2-0 geriden gelerek 4-2 yendikleri maçın olduğunu söyledi.
     Fenerbahçe'nin Gençlerbirliği'ne 2-0 mağlup olarak şampiyonluk yarışından koptuğu maçta taktiksel anlamda iyi oynadıklarını ifade eden Çapa, iç sahada 4-0 kazandıkları Kayserispor karşılaşmasının da güzel bir galibiyet olarak hafızlarda kaldığını anlattı.
    
     -Şampiyonluk yaşamak istiyor-
    
     Çapa, teknik direktörlük kariyerinde şampiyonluk yaşamak istediğini vurguladı.
     Gelecek planlamasına ilişkin ise Çapa, "Herkesin belirli hedefleri vardır. Herkesin hayali şampiyonluktur" dedi.
     "Anadolu'dan tekrar şampiyonluk çıkacağına inanıyorum" diye konuşan Çapa, "Ama süre vermek biraz zor. Gerçekçi olmak lazım. Galatasaray'ın yakalamış oluğu ivme Türkiye üstü. Bu mesafeyi kapatmak kolay değil, kısa süreçte de olacağını tahmin etmiyorum" şeklinde konuştu.
     Milli takıma da değinen Çapa, "Aynaya baktığınız zaman kendinizi görürsünüz. Türk futbolu da aynaya baktığı zaman kendisini görüyor. Milli takımın içinde bulunduğu durum, Türk futbolunun yansımasıdır" değerlendirmesinde bulundu.
    
     -Kulüplere "vizyon" uyarısı
    
     Çapa, teknik direktör değişikliklerinin azalmasının sevindirici olduğunu belirterek, kulüplere vizyon uyarısında bulundu.
     Türk futbolunda işlerin düne göre daha iyi gittiğini savunan Çapa, şunları kaydetti:
     "Bakıldığı zaman Fatih Terim, Galatasaray'da 3. sezonuna girecek. Aykut Kocaman'ın 5. sezonu. Diğer taraftan Mehmet Özdilek de Medical Park Antalyaspor'da 5. sezona devam edecek. Daha önce '4 hafta sonra yaprak dökümü başlar' diyorduk. Bunlar da günümüzde azalmaya başladı. Bu tür olaylar azaldığı sürece Türk futbolu daha iyi yerlere gelecektir ve kulüplerin belirli vizyonu olacaktır. Her gelen teknik adamla vizyon belirlerseniz, vizyonsuz kalırsınız."
    
     -Bursaspor maçı-
    
     Çapa, yarın Bursaspor maçıyla kırmızı-siyahlı taraftarların önüne son kez çıkacağını hatırlatarak, "Bu sezonluk, son karşılaşmamız. Taraftarlar bize her anlamda destek verdiler. Amacımız bu karşılaşmayla onlara hak ettiği şekilde veda etmek. Taraftarlarımıza iyi futbol ve iyi sonuçla veda etmek istiyoruz" diye konuştu.
    
     -Diyadin'e destek-
    
     Son olarak Gençlerbirliği'ni önümüzdeki sezon çalıştıracak Metin Diyadin'i değerlendiren Çapa, sözlerini şöyle tamamladı:
     "Metin hoca, uzun süre Gençlerbirliği'nin kaptanlığı yaptı. Aynı zamanda başkent temsilcisinin A2 takımında teknik direktörlüğe başladı. Sonrasında ise Gençlerbirliği Oftaş'ta çok iyi işler yaptı. Hem kişilik hem de beceri olarak Metin hocayı kulüpten daha iyi kimse bilemez. Metin hocanın iyi işler yapacağına inanıyorum. Ne kadar bir yıllık sözleşmesi olsa da inşallah bizim rekorumuzu kırar. Kendisine sonsuz başarılar diliyorum."
    
     -Gençlerbirliği'nin kalesi emin ellerde-
    
     Kaleci antrenörü Levent Zorluer ise 6 yıl boyunca Gençlerbirliği'ne başarılı bir şekilde hizmet ettiğini söyledi.
     Çapa gibi başkent ekibine yarın veda edecek Zorluer, iki yıl önce pilot, genç ve A takım düzeyinde uzun vadeli planlama içerisine gittiklerini belirtti.
     Zorluer, deneyimsiz üç genç kaleci ile yola çıktıklarına dikkati çekerek, "Lig tecrübeleri hiç yoktu. Hem saha içi hem de saha dışında kendilerini geliştirmek adına çalışmalarda bulunup vizyonlarını değiştirdik" dedi.
     "Üç kaleci arasında çok büyük kalite farklılıkları yok" diyen Zorluer, şunları kaydetti:
     "Üçünden de çok iyi verim aldık. Üç kaleci arasında çok büyük kalite farklılıkları yok. Sadece küçük nüanslar mevcut. Bu nüanslarda ön plana çıkan ise Ramazan oldu. Her sezon, bir önceki yıldan daha iyi oynadı. Seneye çok çok daha iyi olabileceğini düşünüyorum. Bizim görevimiz burada bitiyor. Umarım gelen arkadaşlarım da planlamaya sahip çıkarlar. Gençlerbirliği altyapısında ciddi ve iyi kaleci adayları var. Bu sistem içerinde giderlerse, Türk futboluna ve Gençlerbirliği'ne uzun yıllar kaleci yetiştirirler. Özkan, A2 ve Ümit Milli Takımı'nı gördü. Ramazan da A2 Milli Takımı'na oynadı. Bu süreçler hazırlıktır. Olgun dönemlerinde milli takıma kadar yükseleceklerini düşünüyorum. Yeterki çalışmalarını eksik etmesinler."