Genç hakemlere daha çok görev verilecek
MHK Başkanı Müftüoğlu gelecek yıllarda yeni hakemlere daha fazla şans vereceklerini söyledi
Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, hakemlik alanında yeni yüzler görmek istediklerini belirterek, "Genç hakemlere daha çok görev vermek istiyoruz." dedi.
MHK Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (KONYSİAD düzenlediği toplantının konuğu oldu. MHK Başkanı Müftüoğlu, göreve başladıktan sonra profesyonel hakemlik yapmaları için 7'si FIFA kokartlı 9 Süper Lig hakemiyle sözleşme imzalanmasını 'milat' olarak nitelendirdi. Süper Lig'de 38 hakemin görev yaptığını hatırlatan Müftüoğlu, bu sayının yıl sonunda 22'ye indirileceğini, Türkiye'de 5000'e yakın hakem bulunduğunu söyledi.
'Yeni yüzler arıyoruz'
Müftüoğlu, yıllardır aynı hakemler görev yaptığı için göreve geldikten sonra zorlandıklarını ve genç hakemlere görev vermeye önem gösterdiklerini belirtti. Bugüne kadar hakemliğin saha içindeki başarısından çok yabancı dil bilmesi, eğitimli olması gibi dış faktörlerin ön planda olduğunu dile getiren Müftüoğlu, "Genç arkadaşlara daha çok görev vermek istiyoruz. Yeni yüzler arıyoruz. Çünkü toplum bir süre sonra aynı yüzleri görmeyi istemiyor. Bu yüzleri değiştirmeyi planlıyoruz" diye konuştu. Türk hakemliğinin uluslararası alanda çok başarılı olduğunu vurgulayan Müftüoğlu, şöyle devam etti:
'Cüneyt Çakır bizi gururlandırıyor'
"Dünyanın en iyi 5 hakemi arasında gösterilen Cüneyt Çakır ile önümüzdeki yıl elit kategoriye çıkacak Halis Özkahya ile Hüseyin Göçek bizi gururlandırıyor. Hakem hataları sanki çok önemli, çok büyük hatalar. Bütün maçları, hakemler etkiliyor gibi algı oluşuyor. Buna katılmıyorum. Avrupa'daki hakemlere kendi liglerinde olan baskının belki 10 katı ülkemizde uygulanıyor. Bu baskı ne yazık ki seyircileri çok etkiliyor. Futbolun aktörleri hakemler değil, oyuncular, teknik direktörlerdir. Ne yazık ki Türkiye'de hakemler ve kulüp başkanları ön planda. Hakemler olarak bu paydaşların arasında en çok çalışan grup olduğumuzu düşünüyoruz. İşimizi iyi yaptığımızı düşünüyoruz."
Bir doğum sancısı yaşandığını belinten Muftüoğlu, "Genç hakemlerin biraz daha tecrübeye ihtiyacı vurgularken, "Zamanla tecrübe oluştukça hataların azalacağını, toplumun da sadece hakeme değil, oyunculara ve teknik direktörlerin uygulamalarına bakacağına inanıyorum" dedi:
Müftüoğlu, "Genç hakemlere desteğiniz devam edecek mi?' sorusuna, "Kesinlikle devam edecek. Maçlara vermeye devam edeceğiz. 9 profesyonel arkadaşımız var. Bizim A takımımız. Ancak bu kadronun yeni yüzlerle desteklenmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
'Bugüne kadar bu şekilde bir olay yaşamamıştık'
Müftüoğlu, Trabzonspor'un sahasında oynadığı Gaziantepspor maçından sonra Futbol Federasyonu Başkan vekili İbrahim Usta'ya ceza verilmesi konusundaki soru üzerine şunları söyledi:
"Disiplin Kurulu'nun gerekli cezaları verdiğini düşünüyorum. Bugüne kadar bu şekilde bir olay yaşamamıştık. Federasyon başkan vekilinin disiplin kuruluna verilmesi ve ceza alması Türk futbol tarihinde bir ilk. Bu şunu gösteriyor. Hakeme veya orada görev yapan TFF görevlisine kim ne yapıyorsa cezasını kendi içimizde veriyoruz."
'Belki başka sistemle devam edebiliriz'
İlave hakem uygulamasında Türkiye'de bazı sıkıntılar yaşandığını, sıkıntının hakemin, ilave hakemlerle aynı seviyede olmamasından kaynaklandığını öne süren Müftüoğlu, bu konuda şöyle konuştu:
"Bu sistemin faydaları çok ama kaliteli veya yetenekli hakemlerin ekipte olmasıyla doğru orantılı. Bazen bu maçlara 2'nci Lig'de görev yapan hakemleri de veriyoruz. Ancak o kadar yetenekli hakemi yan yana bulmak çok zor. Bu sistemin gelmesi gol çizgisinde topun içerde veya dışarda olmasının kararını vermesi. En önemli katkısı da ceza alanı içindeki caydırıcılığı. Önümüzdeki yıl belki başka sistemle devam edebiliriz. Uluslararası alanda iyi ama yerel liglerde bazı ülkeler bu sistemden vazgeçti. Kale arkasında görev alan hakemin yeterince üst düzey olabilme durumu yok."
'Hakemlere riayet etmeyen hakem istiyoruz'
Hakemlerin avantaj uygulamasını çok iyi yaptıklarını, seyir zevkini artıran ve avantaj kuralını uygulamasını istediklerini belirten Müftüoğlu, ayrıca yardımcı hakemlere riayet etmeyen hakem istediklerini vurguladı. Müftüoğlu, yardımcı hakem ve ilave hakemlere mahkum olmuş hakem tipinden, kararını kendisi veren, olaya hakim hakem profili istediklerini, yönetici kimliğinde hakem talep ettiklerini kaydetti. Müftüoğlu, olay olduktan sonra kart gösteren yerine olay olmadan önleyebilen, olay olsa da kişiliğiyle iletişimle çözebilen hakem istediklerini belirtti.
Müftüoğlu, MHK Başkanı olarak ne kadar maaş aldığı yönündeki soruya da fahri olarak görev yaptığını, kurul üyelerinin para aldığını söyledi.
'Olayın insani yönünü kabul ediyoruz'
Deniz Çoban'ın düdüğünü bırakmasını da değerlendiren Kuddusi Müftüoğlu, hakemlerin maçtan sonra basına açıklama yapmasının sakıncaları olduğunu söyledi. Duygu boşalması veya hatalarını gördükten sonra gelecek kaygısıyla özür dileyerek bundan sonra hata yapmak istemediğini söyleyen Deniz Çoban'ın maçtan sonraki davranışının kural dışı olduğuna dikkati çeken Müftüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çoban'la bir süre iletişimsiz kaldık sonra görüştük. Yaptığı, hakemlik kurallarına göre doğru olmayan bir davranıştı. Hakemliği bırakmasaydı Deniz Çoban'ın bir süre maç yönetemeyeceğini belirten Müftüoğlu, "Olayın insani tarafını kabul ediyoruz. Bu konuda eleştirimiz yok" diye konuştu.
Eski hakemlerin eleştirilerini haklı görürlerse dikkate aldıklarını belirten Müftüoğlu, son olarak şunları söyledi:
"Her sektörde benzer durumun yaşanıyor. Acımasızca eleştiri yapan tabi eski hakemler. Kişiliğimize ve karakterimize yapılan eleştirileri, en sert şekilde onlara bildiriyoruz. Biz işimizi yapmaya çalışıyoruz, onlar yine konuşmaya devam ediyor. Bu konuda yapabileceğimiz bir şey de engelleme şansımız da yok."
KONYSİAD Başkanı Bora Terzioğlu ile Antalya bölgesi hakemi Mustafa Öğretmenoğlu, konuşmadan sonra Müftüoğlu'na plaket verdi.