İşte olaylı maçın perde arkası

Arnavutluk Dışişleri Bakanlığı, Sırbistan-Arnavutluk milli maç krizi hakkında bilinmesi gereken 7 hususu resmi bir açıklama ile duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - 14 Ekim tarihinde oynanan ilk yarının sonlarına doğru çıkan olaylar nedeniyle ertelenen Sırbistan-Arnavutluk milli maçı, uluslararası medyada "Arnavutluk bayrağının uzaktan kumandalı hava aracı ile uçurulmasının ardından ateşlenen arbede ve kızgın Sırp taraftarlarının sahayı işgali olarak" yer aldı. Partizan Belgrade stadyumunda yaşanan bu şiddet olaylarının perde arkasını ve görmezden gelinenleri Arnavutluk Dışişleri Bakanlığı yaptığı resmi bir açıklama ile duyurdu. İşte Arnavutluk Dışişleri Bakanlığı'nın ağzından o olayların çıkmasına neden olan 7 etken:

1 - Arnavut taraftarların maça girmelerine izin verilmedi. Sırp yetkililer, stadyumda misafir takıma ait herhangi bir sembol taşıyan kişilerin tutuklanacağını belirtti. Bilindiği gibi bu tür kısıtlamalara, uluslararası futbol dünyasında neredeyse hiç rastlanmamaktadır. Birkaç Arnavut taraftar içeri girmeyi başarsa da, izleyicilerin yüzde 99'dan fazlası Sırp'tı.   

2 - Sırp taraftarlar, oyunun oynandığı 40 dakika boyunca "Ubij, Ubij Siptar" – "Öldür Öldür Arnavutları Öldür" diye bağırdılar. Arnavutlar için Milosevic dönemine ait, Kuzey Amerika’da siyahi vatandaşlara söylenenlere benzer, oldukça aşağılayıcı bir kelime kullandılar.

3 - Stadyum, Sırp milliyetçiliği içeren, "Kosova, Sırbistan'dır" gibi ve Bosna ve Hırvatistan'la ilgili sloganlara yer verilen siyasi pankartlar ile doluydu. Sırp taraftarlar, Arnavutluk milli marşını, yüksek sesle yuhaladı.

4 - Taraftarlar, bayrak uzaktan kumandalı hava aracı ile sahaya indirilmeden önce Arnavut oyuncuların üzerine sert nesneler ve ateşli objeler fırlatıyorlardı. Belgrad'a gitmeye cesaret eden birkaç Arnavut gazeteci, ilk yarı boyunca üzerlerine sert cisimler yağdığını bildirdi.

5 - 2010 yılında İtalya maçında isyanı başlatan Sırp holigan Ivan Bogdanovic, bu maçta da sahada görüldü.   Arnavutluk bayrağını ateşe verdiği İtalya maçı olaylarının ardından bir süre Sırbistan'da hapis yatmıştı. O zaman da maç yarıda kesilmişti. Bogdanovic, olayların yaşandığı gün de, polis müdahale etmeden önce sahaya inen maskeli bir gruba liderlik ediyordu.

6 - Arnavutluk milli takımının yarısından fazlasının, NATO'nun 15 yıl önce müdahalede bulunduğu oldukça şiddetli bir çatışma ile 90'lı yılların sonunda Sırbistan'dan ayrılan Kosova ile bağları bulunmaktadır. Belgrad'da NATO bayrağı da yakıldı. (Arnavutluk, 2009 yılından beri NATO üyesidir. Sırbistan ise resmi olarak Avrupa Birliği'ne meyilli olsa da aynı zamanda Rusya'ya yakındır).

7 - Stadyumda hakim olan gergin siyasi atmosfere karşın, Arnavutluk milli takımı futbol oynamaya devam etti ve ilk birkaç dakika moral bozucu olaylar ile başa çıkıp, maç kesintiye uğrayana kadar oyunda avantaj sahibi takımdı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir