Maddi değeri 350 bin TL manevi değeri paha biçilmez

Türkiye'ye getirilen 4,9 kilo, 18 ayar ayar altından yapılan Dünya Kupası, Cevahir AVM'de sergileniyor. Türk sporseverler 350 bin TL değerindeki kupayla hatıra fotoğrafı çektirerek bu anı ölümsüzleştirecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURAKHAN VAROL

Türk sporseverler bugün Cevahir Alışveriş ve Eğlence Merkezi önünde Coca-Cola tarafından kurulan özel çadırda Dünya Kupası’nı yakından görme ve fotoğraf çekilme imkanına sahip olacak.

FIFA Dünya Kupası 36.8 santim yüksekliğinde, 6.175 gram ağırlığında, 18 ayar altından yapıldı. 4.9 kilosu altından oluşan kupanın tabanında, iki tabaka malakit taşı bulunuyor. Kupa’nın altın bazında bugünkü değerinin hesaplandığında 350 bin lira yapacağını belirten FIFA temsilcisi Alex Koch, “Ancak bu kupa 1970 yılında yapıldığı için o dönem daha düşük bir rakama mal olmuştu. Bugün yaptığımız sigorta bu kupanın maddi değerinin de üstünde. Yine de sporcular ve taraftarlar için kupanın paha biçilemez olduğunu biliyoruz” dedi.

Eski kupanın daha önce iki kez çalınması üzerine FIFA, bu Dünya Kupası’na gözü gibi bakıyor. Turnuva’nın olmadığı dönemde kupanın, Zürih’te bulunan çok gizli bir kasada saklandığını söyleyen Koch, “Kupanın nerede muhafaza edildiğini ben ve diğer FIFA yetkilileri dahil bilmiyoruz. Sadece 2 kişi bu kupanın nerede saklandığını bilgisine sahip. Burası FIFA merkez binası mı yoksa bir bankanın kasası mı bilmiyoruz” dedi. Başlangıçta Jules Rimet olarak anılan ilk Dünya Kupası, iki kez çalındıktan sonra bir daha bulunamadı. Yeni bir kupa oluşturma fikrinden yola çıkan İtalyan Sanatçı Silvio Gazzaniga bugünkü Dünya Kupası’nı tasarladı. Şampiyon takım kupayı ancak bir sonraki turnuvaya kadar elinde tutabiliyor. Daha sonra şampiyon takıma kupanın altın kaplama bir replikası veriliyor. Orijinal kupanın altına ise 1974’ten beri kazananların adı kazınıyor.

1 milyon taraftarla buluşacak

FIFA Dünya Kupası Turu’nun Coca- Cola iş birliğinde global şekilde yürütüldüğünü açıklayan Koch, bu yıl kupayı 90 ülkeye götürerek yaklaşık 1 milyon taraftarla buluşturmak istediklerini söyledi. Koch, “Türkiye gibi futbolu seven bir ülkeyle buluşmak bizi çok mutlu ediyor. Partnerimiz Coca-Cola bu kupanın ‘herkesin kupası’ olduğunu söyledi. Biz de, statta maç izleme fırsatı bulamayan insanları da mutlu edebilmek ve kupayla buluşturmak için kupayı ayaklarına getirdik. Organizasyonun bütçesini kesin olarak söyleyemesem de, sadece kupayı 90 ülkeye taşımadığımızı; buralarda ilave ek masrafl arla gerçekten çok pahalı bir etkinlik düzenlediğimizi söyleyebilirim” dedi.

FIFA günde 578 bin dolar harcıyor

FIFA’nın futbolun gelişimine verdiği öneme dikkat çeken Koch, “209 federasyonla futbolun gelişmesi için yıl boyunca her gün 578 bin dolar harcıyoruz. Dünyanın her noktasında futbolun gelişimi için çabalıyoruz. Partnerimiz olan Coca-Cola da bizimle aynı hırsı ve arzuyu taşıyor. Coca-Cola’yla birlikte 2022’ye kadar Dünya Kupası’nı tüm 209 ülkeye ulaştırmayı istiyoruz” açıklamasında bulundu. Her Dünya Kupası’nın çok özel olduğunu aktaran Koch, Geçen yıl Afrika’da düzenlenen kupanın, kıtadaki ilk kupa olmasıyla çok özel olduğunu söyledi. Koch ayrıca Türkiye’nin de üçüncülükle bitirdiği 2002 kupasının Asya’da düzenlenen ilk kupa olduğu için unutulmayacağını söyledi. Koch, bu yılki kupanın futbol ülkesi Brezilya’da olacak olmasıyla yine kolay kolay hafızalardan çıkmayacak bir kupa olacağını işaret etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir