NBA ve NFL sporcuları siyahilere şiddeti protesto ediyor

ABD polisi tarafından siyahi vatandaşlara uygulanan şiddet her geçen gün artarken, protestolar spor salonlarına da taşındı. NBA ve NFL'nin yıldız sporcuları 'I Can't Breathe' (Nefes alamıyorum) tişörtler giymeye başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Taylan Özgür Dil - dunya.com

ABD'de, St. Louis'in Ferguson ve New York'un Staten Island bölgesinde siyahi Amerikalıların ölümünden sorumlu polislere jürinin takipsizlik kararı vermesinin ardından başlayan gösteriler giderek arttı. Polisin göstericilere müdahalesi her geçen gün daha da sertleşti. Yaşanan bu olaylar spor sahalarına da taşındı ve yeni bir akımın fitilini ateşledi.
  
İlk olarak Amerikan Ulusal Basketbol Ligi (NBA) takımı Chicago Bulls'ta oyuncusu Derrick Rose, Eric Garner'ın öldürüldüğü olayı soruşturan New York'taki jüri kararına karşı tepkisini dile getirmek amacıyla üzerinde Garner'in boğulduğu sırada söylediği 'I Can't Breathe' (Nefes alamıyorum) yazılı tişört giyerek durumu protesto etti.

Rose'un kararıyla ilgili görüş bildiren NBA yıldızı LeBron James de ''Bu muhteşemdi, ben de bunu yapabilirim'' açıklamasının ardından Cleveland Cavailers'ın Brooklyn Nets'le yaptığı maçta üzerinde aynı tişörtü giyerek, ülke genelindeki protestoların sahalara taşınmasına destek verdi.

Cavailers'le New York'taki Barclay Center'daki oyun öncesinde, Nets oyuncuları Kevin Garnett, Deron Williams, Jarrett Jack ve Alan Anderson da Lebron James gibi 'Nefes alamıyorum' yazılı tişört giyerek eyleme katılan NBA oyuncuları arasında yer aldı.

NBA dışında pazar günü oynanan Amerikan Futbol Ligi'nde (NFL) de benzer bir protestoda bulunuldu. Detroit Lions oyuncusu Reggie Bush pazar günkü Tampa Bay maçından önce 'Nefes alamıyorum' tişörtüyle sahaya çıkmıştı. 

LeBron James'in ve bazı Nets'li oyuncuların protesto tişörtü giydiği Cavaliers-Nets maçını ABD'yi ziyaret eden İngiliz kraliyet ailesi mensubu Galler Prensi ve Cambridge Dükü William ile eşi Kate'in de izleyeceği açıklanırken, polis şiddeti ve ırk ayrımcılığına karşı protestoda bulunanlar, maçın yapıldığı stadyumun önünde bir süreliğine hareketsiz yatarak sessiz eylem yaptı.  

'Don't shoot' (Ateş etme) eylemi

ABD'de polis şiddetine karşı sahalarda gösterilen bir başka eylem de St. Louis Rams ile Oakland Raiders maçının başında St. Louis Rams oyuncuları Ferguson'daki siyahi Amerikalı genç Michael Brown'un öldüren polis memuru Darren Wilson hakkındaki takipsizlik kararını protesto amacıyla ellerini hava kaldırarak 'Don't shoot' (Ateş etme) demişlerdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir