Olimpiyatlarda yeni dönem: 28 branş kuralı kalktı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), 2020'den başlamak üzere olimpiyatlarda temsil edilecek spor branşlarının sayısının 28 olmasını öngören kuralı kaldırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MONACO - Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) toplantısında, 2020 Tokyo Olimpiyatları'ndan başlamak üzere oyunlarda temsil edilecek spor branşlarının sayısının 28 olmasını öngören kural kaldırıldı.

Monaco'nun Monte Carlo kentinde düzenlenen 127. IOC Toplantısı'nın ilk gününde, başkan Thomas Bach'ın "Olimpiyat gündemi 2020" adını verdiği 40 maddelik reform paketi tartışıldı.

Toplantıda, 2002 yılının Kasım ayında Meksika'da yapılan 114. IOC Toplantısı'nda alınan "Olimpiyatlarda temsil edilecek spor branşlarının sayısının 28 ile sınırlandırılması" kuralının kaldırılmasına karar verildi. Karar doğrultusunda yaz oyunlarının olimpik programı, artık 28 branşla değil 10 bin 500 sporcu ve madalya dağıtılan 310 etkinlikle sınırlandırılacak.

Kış olimpiyatlarına da 2 bin 900 sporcu kotasının getirildiği oylamaya göre, aday kentler, bir veya daha fazla yarışmanın programa dahil edilmesini de teklif edebilecek.

Oylamada ayrıca olimpiyatları düzenlemeye aday kentlere, bazı yarışmaları ülke ya da şehir dışında düzenlemesi hakkı gibi adaylık sürecini kolaylaştıracak ve maliyetleri düşürecek kolaylıklar getirildi.

Değişiklikle beyzbol-softbol, karate, paten sporları, dağcılık, squash, wakeboard ve wushu gibi olimpiyat programında yer almayan spor dallarının, oyunlarda yer alma şansının yükseleceği tahmin ediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir