Stadyum ve TV'nin yerini mobil cihazlar aldı

21 milyonu aşkın sporseverin spor içeriğinin tüketiminde kullandıkları yöntemlerde gözle görülür bir düşüş yaşandı. Sporu mobil cihazlardan ve radyodan takip edenlerin sayısındaki artışa karşılık, stadyumda ya da TV gibi farklı mecralara ilgi azaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dijital spor medyası şirketi Perform, sporseverlerin medya tüketim alışkanlıklarındaki değişimi inceleyen Spor Medyası Tüketim Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, farklı mecralarda spor içeriğini aktif olarak takip ettiğini belirten sporseverlerin nüfusa göre oranı yüzde 88’den yüzde 85’e geriledi. 21 milyonu aşkın sporseverin spor içeriğinin tüketiminde kullandıkları yöntemlerde de düşüş kaydedildi. Perform Türkiye Genel Müdürü Emre Uğurlu’nun verdiği bilgilere göre, sporu mobil cihazlardan ve radyodan takip edenlerin sayısındaki artışa karşılık, yerinde ya da TV’den izleme gibi farklı mecralarda düşüş görüldü.

Sporu cepten ve radyodan takip edenler arttı

Raporla ilgili bir değerlendirme yapan Perform Türkiye Genel Müdürü Emre Uğurlu, sporsever sayısının yanı sıra spor içeriğinin tüketiminde kullanılan yöntemlerde de düşüş olduğuna dikkat çekti. Sadece, sporu akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlardan takip edenler ile radyodan dinleyenlerin oranında geçtiğimiz yıla kıyasla bir artış olduğunu belirten Uğurlu, “Mobil yayınların 2013’te yüzde 64 olan oranı bu yıl yüzde 68’e yükseldi. Radyodan dinleme oranı da yüzde 53’ten 56’ya yükseldi. Bu iki platform dışında, yerinde ya da TV’den izleme gibi farklı mecraların oranlarında düşüş kaydedildi” diye konuştu. 

Spor takibine ayrılan zaman azaldı

Emre Uğurlu, sporseverlerin sporu takip etmek için harcadıkları saatte de düşüş görüldüğüne dikkat çekerek şöyle konuştu: 

“Geçtiğimiz yıl haftada ortalama 15,2 saat olan spor takibine ayrılan zamanın bu yıl 13,3 saate düştüğünü görüyoruz. Örneğin İngiltere’de 7,5 saat olan bu rakam Avrupa ortalamasının üzerinde olsa da, hem saat hem de mecra anlamındaki düşüşün sorgulanması gerektiğine inanıyoruz. Söz konusu düşüşteki en büyük etkenin içerik kalitesi olduğu düşüncesindeyim. Genişleyen medya olanaklarının sporsever profilini köklü biçimde değiştirdiği bir gerçek. Her an her yerden bilgiye ulaşabilme olanağı bulunan sporseverlerin “taktisyen” yanlarının da geliştiğini ve eskiye oranla artık daha fazla çok yönlü bakış ve yorum arayışında olduğunu görüyoruz. Sporseverler, birbirinin aynı içerikler yerine kendilerine yeni ufuklar kazandıracak, veri ve analizlerle desteklenen içeriklere ulaşmak istiyor.” 

Spor Medyası Tüketim Raporu’ndan öne çıkan başlıklar şöyle sıralanıyor:

En popüleri futbol

Türkiye’deki en popüler spor dalı, sporseverlerin yüzde 65’inin takip ettiği futbol. Futbolu yüzde 48’le basketbol ve yüzde 35 ile voleybol izliyor. Yüzde 56’sı erkek olan sporseverlerin yaş aralığına göre dağılımında en büyük oran yüzde 26 ile 26-34 yaş aralığı. 

TV aboneliklerinde düşüş yaşandı

Son bir yıl içinde televizyonda spor içeriği izlemek için harcama yapan sporseverlerin oranı yüzde 42 seviyesinde bulunuyor. Bu oranın yüzde 35’ini ise abonelik tabanlı TV yayınları için yapılan harcamalar oluşturuyor. Söz konusu oran geçtiğimiz yıl yüzde 50’ye yaklaşıyordu. 

TV’de maç izlerken gözümüz telefonda

Sporseverlerin yüzde 74’ü, televizyonda spor içeriği izlerken bilgisayar, akıllı telefon veya tablet gibi ikinci bir ekran daha kullanıyor. İkinci bir ekran kullanan sporseverler bu cihazları genellikle 2 veya 3 farklı etkinlik için tercih ediyor. Dörtte birlik bir kesim bu cihazları sporla ilgisiz içerikler için kullanırken, ikinci ekrandan erişilen içerikler arasında, diğer maçların/etkinliklerin canlı anlatımlarını takip etme, yüzde 53’lük bir oranla açık farkla en çok tercih edilen etkinlik olarak öne çıkıyor. 

spor_tablo.jpg

Mobilin yükselişi sürüyor

Online spor içeriğine erişimde en çok tercih edilen cihaz yüzde 78’le dizüstü/masaüstü bilgisayar olurken, hemen ardından gelen mobildeki yükseliş dikkat çekiyor. Akıllı telefon ve tablet kullanarak spor içeriğini takip edenlerin oranı geçtiğimiz yıl yüzde 64 olurken, bu oranın 2014’te yüzde 68’e yükseldiği görülüyor. Bir sporsever mobil cihazlar üzerinden spor takibine haftada ortalama 2 saat ayırıyor.

İnternetten maç izlemek için harcama yapanlar azaldı 

İnternet üzerinden spor içeriği izlemek için son 1 yıl içinde harcama yapan sporseverlerin oranı yüzde 23 seviyesinde bulunuyor. Bu sporseverlerin büyük bir kısmı “izlediğin kadar öde” sistemleri yerine abonelik sistemlerini kullanıyor. Önceki yılla karşılaştırıldığında internet üzerinden spor içeriği takip etmek için bu yöntemlerin her ikisini de kullananların sayısında azalma olduğu görülüyor. Bir önceki yıl yüzde 30 olan abonelikle ödeme oranının bu yıl yüzde 20 seviyelerine indiği, “izlediğin kadar öde” yöntemini kullananların da yüzde 12’den yüzde 8’e gerilediği, raporun öne çıkan noktaları arasında. İnternet üzerinden canlı spor içeriği satın almak için harcama yapabileceğini belirten sporseverlerin oranı ise yüzde 29’dan yüzde 26’ya gerilemiş durumda.

Sosyal medya hâlâ gözde

Rapora göre Türkiye’deki sporseverlerin yüzde 62’si spor içeriğini sosyal medya aracılığıyla tüketiyor. Bu oran, 2013’teki yüzde 66’lık orana göre düşüş gösterse de haftalık ortalama olan 2 saat 20 dakika seviyesinde değişiklik bulunmuyor.

Sosyal medya kullanan sporseverler, spor içeriğini takip etmek için genelde 2 veya 3 platform kullanıyor. Bu platformların kullanımında geçen yıla kıyasla küçük bir düşüş görülse de (2013’te yüzde 80), şu an sosyal medya kullanan sporseverlerin yüzde 77’sinin kullandığı Facebook hâlâ en çok tercih edilen sosyal medya platformu konumunda. Facebook’u yüzde 66’lık kullanım oranıyla Youtube, yüzde 49’luk kullanım oranıyla Google+ ve yüzde 44 ile Twitter izliyor.

Sporseverlerin yüzde 50’si sosyal medyayı önce spor haberlerinin videolarını izlemek için kullanıyor. Takım ve lig sayfalarını takip etmek ile maç özetlerini izlemek de yüzde 50’ya yaklaşan oranlarla sporseverlerin öncelikli tercihleri arasında yer alıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir