Terim: Arda kırmızı kartlık hareket yaptı

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim A Milli Takım'ın 2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde Kosova ile otnadığı maçın ardından açıklamalarda bulundu. Arda Turan ile ilgili de konuşan Terim, yapılanın 'kırmızı kartlık' bir hareket olduğunu dile getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim A Milli Takım'ın Kosova ile oynadığı 2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri maçından sonra açıklamalarda bulundu.

Deneyimli teknik adam, yaklaşık 1,5 saat süren basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Terim, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2016) ve sonrasında yaşananların sadece prim sorunu olmadığını aktararak, "2016'da birtakım şeyler yaşandı. Bu sadece prim değildi. Biz, 'Burak'a prim vermeyelim' mi dedik. Birçok şey yaşandı. Oradakiler sadece primle ilgili konu değildi. Orada antrenmanlara geç çıkıldı, fotoğraflara girilmedi, bir sürü şey oldu" dedi.

"Takım dışarıdan idare ediliyorsa yapacak bir şey yok"

EURO 2016'dan sonra kadroya alınmayan futbolcular ile ilgili sebeplerin farklı olduğunu bildiren Terim, "Muhakkak oyuncular çok önemlidir, büyük oyunculardır, hiç itirazım yok ama bir yerde de ilkeler, disiplin ve kendini bilmek çok önemlidir. En büyük sıkıntı şudur, bir başarı elde etmek istiyorsanız, milli takımı kulüp takımı havasına sokmanız gerekir. Fransa'da öncesi ve sonrasıyla her kulüp takımının başına gelecek melanetler milli takımda bizim de başımıza geldi. Kulüplerde bunu çabuk halledersiniz çünkü oyuncu sizindir. Beğenmezseniz yollarsınız, cezasını verirsiniz ama milli takımlarda öyle değildir. Oyuncular sizin değil, kulüplerindir. Benim idare ettiğim hiçbir takımda problem olmamış ama dışarıdan idare ediliyorsa yapacak bir şeyimiz yok. Kadroyu açıkladıktan sonra kıyamet koptu. 'Herkesin alınmayış nedeni ayrı' demiştim. Kimi neden o işlere müdahale etmedi diye, kimi formsuzluğundan" ifadelerini kullandı.

"Olay, Bilal Meşe olayı değildir"

Arda Turan'ın uçakta gazeteci Bilal Meşe'ye saldırmasının başka sebebi olacağına değinen Fatih Terim, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Biz de hata yapıyoruz. Biz de ekibimizde yanlış uygulamalar yapmış olabiliriz. Her şeyi doğru yaptım demiyorum. Muhakkak benim de yanlış gelecek davranışlarım olabilir. Ne oldu da karşılaştığın insanlarla bir şey olmazken birden bire burada bir şey oldu. Yoksa evladımız yerine koyduğumuz bu sporcuların hayatı boyunca iyi olmasından başka ne düşünebiliriz ki. Olay, Bilal Meşe olayı değildir. Olay, gazetecilerin uçağa alınma meselesi de değildir. Gazetecileri uçağa ben aldım."

"Herkese eşit davranmaya çalışıyoruz"

Fatih Terim, milli takımda EURO 2016'da gündeme gelen prim konusundan başka sorunların olduğuna işaret ederek, "Dünya kimsenin etrafında dönmüyor. Burada herkes ciddiyetle, ilkelere ve disipline uymak zorundadır. Elimizden geldiğince herkese eşit davranmaya çalışıyoruz" dedi.

Avrupa Şampiyonası'ndan sonra kadroya almadığı bazı oyunculara ikinci şans verdiğini anımsatan Terim, "İçime sinmeden çağırdım. Milli takıma aldım gönlüme almadım" sözleri ile ilgili de, "Gönlümün kırık olduğunu ifade etmeyeyim mi? İnsan sevdiği kişilerden beklemediği hareketler görür ise kırılır. Ben de bunu anlatmak istedim. Her kamp bir şey oluyor. Bu arkadaşlarımız oynamadılar aldık, kilolarıyla ve problemleriyle aldık. Benim onlara karşı yanlış düşünmem imkanı olabilir mi? Ben de insanım, tabii ki kırılır. Almadım bir dert eleştirildim, aldım yine ben eleştirildim" açıklamasını yaptı. 

"Bana, takımıma ve oyuncularıma yapılanlar ortada"

Terim, A Milli Takım'ın Dünya Kupası'na gitme konusunda iddialı olduğunu ancak farklı konuların konuşulduğunun altını çizerek, "Kimin kimlerin avukatlığına soyunduğuna, yapılan yanlışlara kimlerin sahip çıktığına, kimlerin nelerle beslendiğine bakmak lazım. Kağıt üzerinde milli takımın iddiası var. Bir tane milli maç öncesi ve sonrası huzurlu bir kamp yaşatmadılar. Şu anda kağıt üzerinde iddialıyız ama bana, takımıma ve oyuncularıma yapılanlar ortada" diye konuştu.

Geçen yıllarda da oyuncularla ilgili sorunlar yaşandığına dikkati çeken Terim, "Benim de problemim oldu ama hepsini hallettik. Kim bu süreçte en çok bağırıp eleştirdiyse, bilin ki bu sürecin mimarı onlardır. Kimin menfaati veya beklentisi varsa bilin ki bu yüzden bu işin mühendisleri onlardır. Kim olmayanı varmış gibi gösteriyorsa olanı da yok sayıyorsa veya taraflı yaklaşıyorsa bilin ki aktörleri onlardır. Siz aktörleri başka yerlerde arıyorsunuz. Şöyle bir bakın. Bu veya buna benzer herhangi bir şey olmuş mu?" ifadesini kullandı.

"Arda'yı aynı uçakla geri gönderirdim"

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, "Arda Turan'ın milli takım uçağında gazeteci Bilal Meşe'ye saldırmasını, uçakta öğrenmesi durumunda ne yapacağının" sorulması üzerine, "Aynı uçakla geri gönderirdim." dedi.

Arda Turan'ın "kırmızı kartlık" hareket yaptığını dile getiren Fatih Terim, şöyle konuştu:

"Böyle bir şey olmuştur. Bunun karşılığı buradan ayrılmak. Bu yapılanın karşılığı kırmızı kart. Kırmızı kartı yedikten sonra sahada kalamazsın ama 'önümüzdeki günleri kurtarabiliriz' dedim. Arkadaşlarıyla beraber mantıklı bularak bir yazı hazırlandı. 'Bilal Meşe ile sonradan bir araya getiririz, karşılıklı gönüller alınır' dedik. O arada başkan arandığına göre herhalde bir şeyler söylendi. 'Tamam' denildi. Arkadaşları da ona güç vermek için, onun yanında olduğunu ifade vermek için izin istediler. Ben de 'tamam girin' dedim. O da son anda vazgeçmiş. Benim düşüncem, o spontane gelişmiş bir şey değil. Öyle bir karar aldığını açıkladı. Eğer, bunu kabul etmemiş olsaydı, milli eşofmanla yaptırmazdık. Basın toplantısını yapmasını biz istedik ama o bunu tercih etti. Olabilir. Keşke olmasaydı ama herkesin de düşüncelerine ne diyorsa, ben de yaptıklarımın bedelini ödüyorum. Biz onu orada çözebilirdik. İçinde ne vardı. Kimler yazdı, kim yardım etti o bizde."

Prim tartışmasında Arda Turan'ın kendisi için pazarlık yapmadığını aktaran Terim, "O sadece Burak'ın hakkını ararken, sesi biraz fazla yükselmişti. Ben de sesini yükseltmemesi gerektiğini söyledim." diye konuştu.

Milli takımda primlere kendisinin karar vermediğini belirten deneyimli teknik adam, "Primleri ben yazmadım. Hesaplamalar yapılırken, arkadaşlarımız yüzdelere vurarak kasıt unsuru olmaksızın koymuşlardır. Ne olursa olsun, bir kasıt yoktur. Prim listesinin çıkması bir ayıptır. Bununla yetinmeyip, sanki daha önce çıkmamış gibi benim kontratımın Türkiye Futbol Federasyonu tarafından dikkatle saklanması gereken bir evrak olması gerekirken, yapılanları gördünüz. Bu bir ayıptır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de kulüplerdeki ve milli takımdaki ödül sisteminin değişmesi gerektiğini bildiren Türkiye Futbol Direktörü, "Türkiye'de prim mevzusu, hepimizin tekrar düşünmesi gereken bir yanlıştır. Prim, tabelaya göre verilir. Oyuncuya akit yaparken zaten oynaması karşılığı bir bedel ödüyorsunuz. Benim her zamanki tavrım tabeladan yanadır. Maç başının bile düşünülmesi lazım. Milli takım elemeleri geçtiği takdirde prim verilecek ama ondan önce ödeme yapılmayacaktır." açıklamasında bulundu.

Volkan Demirel'in milli takıma seçilmemesi

Fatih Terim, "Fenerbahçe'nin deneyimli kalecisi Volkan Demirel'in milli takıma çağrılmamasıyla" ilgili soru üzerine, "Milli takım herkese açık. 'Ben olduğum sürece buraya kimse giremez.' veya 'Ben olduğum sürece kimse forma giyemez.' gibi köşeli sözleri sevmiyorum. Bir gün bu kararı verirsek, herkes milli takıma gelebilir. Bu Volkan için de geçerli. Şu anda Volkan Babacan çok iyi oynuyor. İyi bir kaleci oldu. Kimi alıp, kimi almayacağıma, iyice seyredip, arkadaşlarımla konuşarak karar veriyorum. Her yönüyle değerlendiriyorum. Öyle de devam edeceğim." diye konuştu. 

Terim, Çaykur Rizespor-Medipol Başakşehir müsabakasından sonra gazetecilerle çıkan olaylarda adı geçen milli takım kalecisi Volkan Babacan ile ilgili ise, "Ne hakemlerle, ne disiplin kurulu ne de tahkim kurulu ile hiçbir ilişkim olmaz. Hayal dünyası geniş olanlar var. Şehir efsanesi üretenler var. Böyle bir şey olabilir mi? Kendisine tasvip etmediğimi söyledim. Her olayı birbirinden ayrı tutmamak lazım. Her olayın altında bir şey aramamak lazım." ifadelerini kullandı.

"Takım içinde böyle bir yapılanma varsa neşter vurur musunuz?" şeklindeki soru üzerine Terim, "Ayak izlerini o kadar net görüyoruz ki bazısına mantıklı bir açıklama da bulamıyoruz. Bu kavganın kazananı olabilir mi? Herkes kaybeder. Zaten, bazılarının istediği de bu. Yani, arkadaşlar dünyanın en büyük oyuncusu olabilirsiniz. Sonuçta oyuncusunuz, ona göre davranacaksınız. Biz de başka bir şey beklemiyoruz. Ben, yanlış yönlendirildiklerine inanıyorum. Söyledim, yolu da gösterdim." değerlendirmesinde bulundu. 

Terim, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ile iyi anlaştığını belirterek, "Yıldırım Demirören ile benim görüşlerim ayrı olabilir ama biz birbirimize yakın duruyoruz. Aramızda en ufak bir şey olmadı. Benim duruşum belli. Sadece başkan değil, Servet Yardımcı'nın da beyanatı var. Olabilir, onların görüşleri olabilir. Ben beyanatlarının fikrinde değilim. Sayın Yıldırım Demirören ile ilk günden bugüne kadar en ufak bir şey olmamıştır." görüşünü dile getirdi. 

Demirören ile bazı konularda ayrı düşünseler bile birbirlerine karşı saygı ve sevgileri olduğunu vurgulayan Terim, "Sözleşmem var. gençlere güveniyorum. Ben sorunları çözerim ve buradayım." dedi. 

Kosova maçı yorumu

Fatih Terim, Kosova maçının 4-1'lik skora rağmen rahat geçmediğini vurgulayarak, "Özellikle kendi sahasında çok agresif oynayan bir takım vardı. Kosova, yeni yeni buralara ısınıyor ama meslektaşım Albert ile iyi yerlere gidecek gibi görünüyor. Oyunun kontrolünü elimizde tuttuk. Öne geçmemize rağmen iki kişinin arasında olan yan toptan gol yedik. Beklediğimiz bir şey değildi. Sonra toparlanma süreci yaşadık. İkinci yarı oyuna daha hakim bir milli takım vardı. Oyuncularımızdaki Ukrayna'yı averajla da olsa geçme fikri maçı 4-1'e getirdi." şeklinde konuştu.

"Kosovalıların mağlubiyete üzülmediğinin" dile getirilmesi üzerine Terim, "Kosova, kardeş ülkelerimizden bir tanesi. Arnavutluk'ta da Müslüman ve Türk vatandaşımız var. Kim kazansa, kaybedenin canının yanmayacağı ülkeler birbiriyle oynadı. Biz galibiyetimizi çok abartmıyoruz, siz mağlubiyeti çok fazla üzüntüyle karşılamıyorsunuz. Kardeşlerin arasında olan da budur." ifadelerini kullandı.