UEFA 'Uluslar Ligi'ni onayladı

UEFA Yönetim Kurulu toplantısında, daha önce hayata geçirileceği açıklanan 'Uluslar Ligi'nin formatı ve takviminin onaylandığı duyuruldu. Kararla birlikte UEFA'nın düzenlediği ve 3 ayı kapsayan yeni bir turnuva resmen hayata geçiriliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - UEFA'ya bağlı 52 ülkeden oluşacak olan Uluslar Ligi Eylül-Kasım 2018 tarihleri arasında oynanacak. Uluslar Ligi milli takımların hazırlık maçlarının yerini alacak ve turnuvada başarılı olan takımlar 2020 Avrupa Şampiyonası'na katılma hakkı kazanacak. Ülkeler UEFA katsayılarına göre 4 büyük gruba ayrılacak. Her grubun altında da üçer ya da dörder takımlı 4 grup olacak.

Her ülke eylül ve kasım ayları arasında 6 maç oynayacak. Son 4 maç ise haziran 2019 da başlayacak ve dört grup birincisi kendi arasında maç yapacak. Bu maçlar 2020 Mart ayında yapılacak Avrupa Şampiyonası'na katılacak ülkeleri belli edecek. Uluslar Ligi'nde gruplarında alınan sonuçlar bir üst tura çıkma yada bir alt gruba düşen takımı belirleyecek.

2022 Dünya Kupası için de aynı prösedür uygulanacak.

3 Kırım takımına yasak geldi

Öte yandan UEFA, Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlık ilan ederek Rusya'ya bağlanma anlaşması imzalayan Kırım yönetimine bağlı 3 futbol takımının, yeni yıldan itibaren Rusya Futbol Birliği (RFS) tarafından düzenlenen karşılaşmalarda yer almasını yasakladı.

UEFA'dan yapılan yazılı açıklamada, İsviçre'nin Nyon şehrinde yapılan yönetim kurulu toplantısında alınan karar gereği, Kırım yönetimine bağlı SKChF Sevastopol, Zhemchuzhina Yalta ve Tavria Simferopol takımlarının 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren RFS tarafından düzenlenen futbol organizasyonlarında yer alması yasaklandı.

Açıklamada ayrıca, RFS'nin UEFA ve Ukrayna'nın onayı olmadan "özel bölge" olarak ilan ettikleri Kırım'da herhangi bir futbol müsabakası düzenleyemeyeceği bildirildi. Diğer yandan, UEFA'nın Kırım'da futbolun gelişmesine yardımcı olmak için finansal destek sağlayacağı da belirtildi.

RFS, Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kırım yarımadasının SKChF Sevastopol, Zhemchuzhina Yalta ve Tavria Simferopol takımlarının bu sezon kendi liglerine dahil edildiğini açıklamıştı. Ukrayna Futbol Federasyonu ise Ukrayna'nın kendi bölgesi olarak iddia ettiği bir bölgede Rusya'nın böyle bir hakka sahip olamayacağını savunarak UEFA'ya itirazda bulunmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir