Çevre kirliliği 1,7 milyon çocuğun ölümüne yol açıyor

DSÖ raporuna göre çevre kirliliği her yıl 5 yaşından küçük 1,7 milyon çocuğun ölümüne yol açıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yayımladığı iki yeni rapora göre, çevre kirliliği her yıl 5 yaşın altında 1,7 milyon çocuğun ölümüne neden oluyor.

Raporlarda dünya genelinde 5 yaş altı ölümlerin dörtte birinin, açık ve kapalı alan hava kirliliği, kirli su ve yetersiz temizlik koşulları gibi çevresel faktörlerden kaynaklandığı belirtildi.

İlk raporda çocuk ölümlerinin en yaygın nedenlerinin ishal, sıtma ve ishal olduğu kaydedildi.

İkinci DSÖ raporunda da her yıl 5 yaşın altındaki çocuklardan 570 bininin, açık ve kapalı alanlardaki hava kirliliğine ve pasif sigara içiciliğine bağlı solunum yolları enfeksiyonları nedeniyle, 361 bininin yetersiz temizlik koşulları, hijyen ve temiz içme suyuna sınırlı erişime bağlı ishal dolayısıyla yaşamını yitirdiği ifade edildi.

270 bin çocuğun hayatı kurtulabilirdi

Rapora göre, doğduktan sonra bir ay içinde ölen 270 bin çocuğun hayatları, temizlik koşullarının iyileştirilmesi, temiz suya erişimin sağlanması ve hava kirliliğinin azaltılmasıyla kurtarılabilirdi. Sıtmadan kaynaklanan 200 bin ölüm ise sivrisinek kontrolü ve temiz su sağlama gibi yöntemlerle önlenebilirdi.

DSÖ, çevresel risklerin azaltılması amacıyla hükümetleri açık ve kapalı alan kirliliğini azaltmaya, hamileleri pasif içicilikten korumaya, güvenilir su ve temizlik koşulları sağlamaya çağırdı.

Bu konularda ilginizi çekebilir