Danıştay acele kamulaştırma kararını iptal etti

Danıştay, Tagar Çayı üzerinde yapımı planlanan Tagar Hidro Elektrik Santrali için alınan acele kamulaştırma kararını yapılan başvuru üzerine iptal etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde bulunan Tagar Çayı üzerinde yapımı planlanan Tagar Hidro Elektrik Santrali Projesi için Bakanlar Kurulu tarafından 2014 yılında acele kamulaştırma kararı alınmıştı. Bunun üzerine avukat Barış Yıldırım tarafından yurt savunması ihtiyacı veya olağanüstü bir durum şartları ile acele şartı gerçekleşmediğinden kararın iptali amacıyla ilk derece mahkemesi sıfatıyla Danıştayda dava açılmıştı.

Davayı görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, acele kamulaştırmanın yurt savunması ihtiyacı ile olağanüstü durumlarda başvurulabilecek bir yöntem olduğunu belirterek, dava konusu Bakanlar Kurulu kararında hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle acele kamulaştırmayı iptal etti.

Kararın geçtiğimiz gün Munzur Suyu üzerinde yapımı planlanan baraj ve HES’ler için alınan acele kamulaştırmalar için de emsal teşkil edeceğini söyleyen Yıldırım, “Danıştay idari Dava Daireleri Kurulu kararı başta Munzur Suyu üzerinde yapımı planlanan Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES I - Konaktepe HES II projesi için alınan acele kamulaştırma kararı olmak üzere diğer HES Projeleri için alınan acele kamulaştırma kararları için de emsal nitelikte bir karardır. Baraj ve HES projeleri için acele kamulaştırma kararı alınmasının hukuksal dayanağı bulunmadığı gibi acele kamulaştırma kararları çevre ve toplum yaşamı üzerinde telafisi mümkün olmayan zararlara sebebiyet verebilecektir” diye konuştu.

Bölge su samuru, lekeli semender ve dağ keçilerine ev sahipliği yapmasıyla biliniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir