Danone eşitliği “Anne-Baba Dostu Politika” ile destekliyor

Danone, dünya üzerindeki tüm anne-baba çalışanlarına süreklilik arz eden standart destek sunmayı hedefleyen ilk Global Anne-Baba Dostu Politika'sını hayata geçirmeyi taahhüt ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

Danone dünya çapındaki tüm çalışanları için standardize edilmiş Anne - Baba Dostu Politika'sını hayata geçiriyor. Anne, baba ya da evlat edinen tüm ebeveynlerin yararlanabileceği bu destek politikası global ölçekte bir ilk olma özelliği taşıyor. Danone CEO'su Emmanuel Faber, bu politikayla Birleşmiş Milletler Kadın İnisiyatifi - HeForShe tarafından Danone'nin çalışan kadınların desteklenmesi konusundaki öncü faaliyetleri sebebiyle '' Öncü Tematik Şampiyon'' ödülüne layık görüldü.

Yakın zamanda anne-baba olmuş ya da olacak ebeveynler ve bebeklerin ilk 1000 günlerini en iyi şekilde geçirmeleri için gerekli tüm desteği sağlamanın önemine inanan Danone, hamileliğin ilk gününden bebeğin ikinci yaşına kadar geçen sürede tüm çalışanlara eşit seviyede bir destek sunmayı hedefliyor.

Danone’nin Anne-Baba Dostu Politikası üç ana başlıkta toplanıyor:

* Doğum Öncesi Destek: Anne adaylarına uygun çalışma şartları, doğum öncesi doktor randevuları için ek zaman ve beslenme önerileri sunacak.

* Uzatılmış Doğum İzni: Danone, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin bütün Danoneli ebeveynlere aileleri ile vakit geçirmeleri ve yeni sorumluluklarına alışmaları için şirket özelinde genişletilmiş izin hakları tanıyor. Bu haklar doğum yapan anneler için 18 hafta, evlat edinen aileler için 14 hafta ve babalar için 10 günlük izin süresini kapsıyor.

* Doğum Sonrası Destek: Danone, 50’den fazla kadın çalışanının bulunduğu ofislerde, annelere süt sağma odaları sağlayarak emzirme uygulamalarını destekleyecek. Ayrıca tüm ailelerin ve çocuklarının sağlığını ve mutluluğunu sağlamak için, dünya genelindeki tüm pazarlarda iş güvencesi, iş başında programlar ve esnek çalışma koşulları sunacak.

Danone’un Anne-Baba Dostu Politikası'nın aşamalı olarak devreye sokulması ve 2020 yılının sonuna kadar da tamamen hayata geçirilmiş olması hedefleniyor. Bu, sosyal diyalog yoluyla yerel ekipler tarafından geliştirilmiş ve uygulanmış özel politikaları da kapsayacak.

Tüm dünyada eşitliği desteklemenin yolu

"Aile kurmak, başarılı bir kariyer elde etmek isteyenler için mutluluğun yanında zorlukları da beraberinde getiriyor. Bununla birlikte, biri için diğerinden vazgeçilmek durumunda kalınmamalıdır” diyen Danone Manifesto’dan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Korna Davis, Anne-Baba Dostu Politikasını şu şekilde tanımlıyor: "Anne-Baba Dostu Politikamız herkese, cinsiyetlerinden bağımsız olarak kişisel, ailevi ve mesleki tutkularını gerçekleştirme fırsatı vermeyi amaçlıyor. Bu, Danone'nin tüm dünyada eşitliği desteklemesinin bir yolu."

Birleşmiş Milletler HeForShe “Öncü Tematik Şampiyonu”

Bu politikanın bir karşılığı olarak Danone hem kadınların hem de erkeklerin güçlendirilmesi konusunda Birleşmiş Milletler Kadın İnsiyatifi - “He- ForShe” tarafından tanınmış oldu.

Danone’nin CEO’su Emmanuel Faber: “Dünya genelinde farklı toplulukları barındıran bir global şirket olarak, nerede yaşadıkları ve çalıştıkları fark etmeksizin bütün kadınlara ve erkeklere aynı fırsatları tanımayı taahhüt ediyoruz. Bu taahüdümüz sürdürülebilir piyasa ekonomisi gelişiminin ön koşulu olan sosyal adaleti ifade ediyor.

Birleşmiş Milletler Kadın İnsiyatifi - “HeForShe” bünyesine ilk katılan He- ForShe Şampiyonu olmaktan gurur duyuyoruz” diyor. Birleşmiş Milletler Kadın Genel Sekreteri ve İcra Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka’nın Danone’nin girişimi hakkındaki görüşleri ise şöyle: “Danone’ye ve diğer dört şirkete HeForShe Şampiyonu olarak Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ailesine katıldıkları için hoş geldiniz diyoruz. 130’dan fazla ülkede 1000 gün Anne- Baba Dostu Politikası ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin sağladığı 18 haftalık ebeveyn izniyle Danone, çalışanlarına daha fazla esneklik ve eşitlik sağlayacak toplumlar yaratmasına olanak veren taahhütler sunmuştur.”

HEDEF KADIN İSTİHDAMINDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Danone Türkiye, 2015 itibariyle hayata geçirdiği kadın istihdamında sürdürülebilirliği destekleyen “Çalışan Anneler Programı” ile öncü ülkeler arasında yer alıyor. Kadın çalışanların iş hayatına tutundurulması adına Türkiye’de alınan aksiyonlar, global Anne-Baba Dostu programının oluşturulması kapsamında “en iyi uygulama” olarak değerlendiriliyor. Danone Türkiye, Çalışan Anneler Programı kapsamında Anne Baba Dostu uygulamaları hayata geçirerek ek annelik ve babalık izni, esnek çalışma saatleri, ilk gün hemşire hizmeti, mama desteği, yeni anneler arası iç koçluk programı ve süt sağma odaları uygulamaları ile kadınlara iş hayatında destek oluyor. Danone Türkiye’de anne babalara evden çalışma olanağı sunmanın yanı sıra yeni annelerin part time opsiyonları da olduğunu vurgulayan Danone Türkiye İş Destek Birimi IK Direktörü Pınar Çanakçı, yalnızca doğum izninden dönen annelerin değil, babaların da yasal izinlerine ek olarak 2 haftalık izin alabildiklerini dile getiriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir