DeFacto, pet şişeleri tişörte dönüştürüyor

Çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında “ekolojik ürünler koleksiyonu” hazırlayan DeFacto pet şişe gibi doğaya zarar veren atıkları geri dönüştürerek elde edilen tişörtler ve susuz üretilen pantolonlarla sürdürülebilir yaşama katkıda bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

DeFacto, doğal kaynakları korumak ve sürdürülebilirlik faaliyetlerine katkı sağlamak için pek çok çevre projesini hayata geçiriyor. Özel bir teknolojiyle pet şişeleri ve tekstil atıklarını birlikte değerlendirerek tişörte dönüştüren DeFacto, böylece doğayı zararlı atıklardan koruyor.

Şirket, yeni tasarruf yöntemleriyle Türkiye’deki mağazalarda metrekare başına aylık ortalama elektrik tüketimini bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 14 azaltıyor. Susuz pantolonlarıyla bir yılda en az 4 bin 500 ton su tasarrufu elde ediyor. Kullandığı organik ve geri dönüşümlü pamuk sayesinde kimyasal gübre ve ilaçlamayı sıfıra indirerek toprağın rahatlamasını, sınırlı olan doğal kaynakların daha uzun yıllar verimli kullanılmasını sağlıyor.DeFacto, doğal kaynakları korumak ve sürdürülebilirlik faaliyetlerine katkı sağlamak için pek çok çevre projesini hayata geçiriyor.

Özel bir teknolojiyle pet şişeleri ve tekstil atıklarını birlikte değerlendirerek tişörte dönüştüren DeFacto, böylece doğayı zararlı atıklardan koruyor. Şirket, yeni tasarruf yöntemleriyle Türkiye’deki mağazalarda metrekare başına aylık ortalama elektrik tüketimini bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 14 azaltıyor.

Susuz pantolonlarıyla bir yılda en az 4 bin 500 ton su tasarrufu elde ediyor. Kullandığı organik ve geri dönüşümlü pamuk sayesinde kimyasal gübre ve ilaçlamayı sıfıra indirerek toprağın rahatlamasını, sınırlı olan doğal kaynakların daha uzun yıllar verimli kullanılmasını sağlıyor.

DeFacto, bu çalışmalar kapsamında mağazaları aracılığıyla bugüne kadar bin 688 ton karton ve 338 ton ambalaj atığını geri dönüşüme kazandırdı. 2016 yılında da ÇEVKO ile gerçekleştirdiği iş birliğinde 187 ton kağıt karton topladı, e-atık kampanyası sayesinde de TEMA’ya 970 kg elektronik atık bağışladı.

Yılda 4,5 ton PET’i dönüştürerek 15 bin tişört üretecek

Çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında “ekolojik ürünler koleksiyonu” hazırlayan De- Facto pet şişe gibi doğaya zarar veren atıkları geri dönüştürerek elde edilen tişörtler ve susuz üretilen pantolonlarla sürdürülebilir yaşama katkıda bulunuyor.

Örneğin, bir tişört için ortalama 7,5 adet pet şişe geri dönüştürülerek tişörtlerin üretiminde kullanılan ipliklere katılıyor ve doğaya zarar vermeleri engelleniyor. DeFacto, 2017 yılında mağazalarında sunacağı 15 bin adet tişört ile yaklaşık 4,5 ton PET’i geri kazandırmayı hedefliyor.

Şirket olarak doğaya dost teknoloji ve uygulamaları tüm operasyonel süreçlerinde hayata geçirdiklerini belirten DeFacto CEO’su İlhan Ateş, “Şirket olarak hem çevre korumasına hem de Türkiye’nin enerji sarfiyatının azalmasına katkı sağlamak için sistemlerimizi geliştirmeye devam ediyoruz.

Örneğin, ürünlerimizin yumuşaklık kazandırılması için gerçekleştirilen yıkama yerine kumaş imalatı sürecinde uygulanan bir teknikle susuz pantolonlar ürettik. Bu sayede, 2016 yılında 4,7 milyon adet susuz pantolonu satışa sunduk ve yaklaşık 6 bin 220 ton su tasarrufu sağladık.

Lojistik faaliyetler kapsamında, hacim olarak yüksek satışı olan yurtdışı lokasyonlarımızda yerel depo kurarak üreticilerimizin ürünlerini doğrudan bu depoya yönlendirdik. Böylece, hem yakıt tasarrufu hem de operasyonel verimlilik elde ettik” diyor.

1 milyon üründe 430 ton kırpıntıyı değerlendirecek

Üretimden kalan kırpıntıları dahi değerlendirmeye aldıklarının altını çizen Ateş sözlerine şöyle devam ediyor: “Tedarikçilerimizin atölyelerinde ürün imalatı sırasında ortaya çıkardığı kırpıntıları dahi yeni ürünlerimizde değerlendirerek yine 2016’da yaklaşık 700 bin üründe 313 ton kırpıntıyı yeniden kullanarak doğaya atık olarak gitmesini engelledik. Şirket olarak, 2017 yılında ise geri kazanılmış lifl erden üretilen kumaşlar ile yaklaşık 1 milyon üründe 430 ton kırpıntıyı değerlendireceğimizi öngörüyoruz.”

Mercedes-Benz Türk’te “Çevre Yönetim Sistemi”

Mercedes-Benz Türk, Aksaray Kamyon Fabrikası ve Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda çevresel etkilerin kaynağından azaltılması için “Çevre Yönetim Sistemi” kullanıyor.

Mercedes-Benz Türk Otobüs Kalite Güvence Müdürü Murat Bengü “Daimler AG yönetimi tarafından tanımlanan çevre ilkeleri kapsamında bütünleşmiş bir çevre koruma ağı çerçevesinde faaliyetlerini yürütüyor. Mercedes-Benz Türk olarak sürdürülebilir çevre, sürdürülebilir üretim felsefesi ile üretimin her adımında çevre korumaya büyük önem veriyoruz. Süreç adımlarını buna göre şekillendirerek ve teknolojiyi buna göre seçerek Aksaray Kamyon Fabrikası ve Hoşdere Otobüs Fabrikası’nın çevresel yükünün azaltılması için birçok faaliyet sürdürüyoruz” bilgisini veriyor.

Sertifikalandırılmış uzmanlar

Aksaray Kamyon Fabrikası ve Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda enerji ile ilgili olarak gerekli takip ve iyileştirme faaliyetlerini koordine eden enerji yönetim grubu, ilgili yasal yönetmeliğin gerektirdiği şekilde sertifikalandırılmış uzmanlardan oluşuyor.

Her türlü enerji tüketimini izleyen ve düzenli periyotlarla analiz eden bu grup, düzenli raporlamalarla iyileştirme gereken noktaları ve tasarruf potansiyellerini belirleyerek gerekli planlamalar yapıp yatırımlar gerçekleştiriyor. Çevre yönetim sistemi kapsamında her yıl enerji tasarrufuna yönelik belirlenen hedefl er zaman içinde hayata geçiriliyor.

Hoşdere Otobüs Fabrikası’ndaki bina otomasyon sisteminin bir parçası olan zaman programları ile aydınlatmaların ve ısıtma soğutma sistemlerinin gereksiz yere çalışması engelleniyor, buna ek olarak ısı kontrol cihazları ile ortam sıcaklıkları izlenerek kontrol sağlanıyor.

Aydınlatmalar, ısıtma-soğutma sistemleri ve pompalar zaman programları ile kontrol edilirken, ısı geri kazanım sistemi ile ısıtma yapılan zamanlarda emilen havadaki ısı geri kazanılarak tekrar ortama veriliyor. Tesisin ilk kuruluşundan bu yana kullanılagelen bina otomasyon sistemi ile ilgili sistemlerde tasarruf edilen enerji miktarı yüzde 25 civarında.

1 milyon 500 bin euroyu aşan çevre yatırımı

Hem madde hem de enerji olarak içerdiği değer nedeniyle büyük önem taşıyan Atık Yönetimi ile Aksaray Kamyon Fabrikası ve Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda “tehlikeli” ve “tehlikesiz” atıklar oluştukları noktalarda biriktirilerek bertaraf işlemine gönderiliyor.

Bu yöntemle atıkların fabrika içinde taşınması kolaylaştırılırken, fabrika sahasında bulunan merkezi atık mahallinde de daha fazla yer kazanmak mümkün oluyor. Mercedes- Benz Türk, Aksaray Kamyon Fabrikası’na 700 bin euroyu aşkın ve Hoşdere Otobüs Fabrikası’na bir milyon euroyu aşkın Atık Yönetimi yatırımı yapmış durumda.

‘Sürdürülebilir İş Ödülleri’ için son başvuru tarihi 15 Ağustos

Yılın başarılı sürdürülebilir iş modellerini ödüllendiren Sürdürülebilir İş Ödülleri için başvurular başladı. Bu yıl dördüncü kez düzenlenen ödüller için başvurular 15 Ağustos’a kadar sürecek.

Bu yıl başvurulara Sürdürülebilirlik Raporu ve Sürdürülebilir İnovasyon kategorileri de eklenirken, Büyük Ölçekli firmaların yanı sıra KOBİ, Startup ve Yerel Yönetimler de alt kategori olarak değerlendirilecek. Ödül kazananlar, Ekim ayında düzenlenecek törende açıklanacak. Türkiye’de, iş dünyasında sürdürülebilir iş modellerinin yerleşimi, gelişimi ve yaşam şeklinin yaygınlaştırılması için global bir yaklaşımla çalışan Sürdürülebilirlik Akademisi, alanında örnek olan kurumları bu yıl da ‘Sürdürülebilir İş Ödülü’ ile onurlandırıyor.

Sürdürülebilir İş Ödülleri ile sürdürülebilir iş modellerine geçişi hızlandırmak ve önemli etkiler yaratmış kurumların sosyal, ekonomik ve çevresel konulardaki projelerini öne çıkararak, başarılı projeleri geniş kitleler ile paylaşmak ve bu projelerin rol model olmasını sağlayarak değişimi teşvik etmek amaçlanıyor.

Bu yıl dördüncü kez düzenlenen Sürdürülebilir İş Ödülleri için 2 Mayıs’ta başlayan başvuru süreci, 15 Ağustos’a kadar devam edecek. Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde değerlendirme yapacak jüri üyeleri, Türkiye’nin alanında lider isimlerinden oluşuyor. İş dünyasının farklı alanlarındaki yeni iş modellerinin ödüllendirildiği

Sürdürülebilir İş Ödülleri; Karbon ve Enerji Yönetimi, Su Yönetimi, Sosyal Etki, Sürdürülebilirlik İletişimi, İş birliği, Tedarik Zinciri Yönetimi, Atık Yönetimi, Çeşitlilik ve Dahil Etme, Start- Up ve bu yıl ilk kez eklenen Sürdürülebilirlik Raporu ve Sürdürülebilir İnovasyon kategorilerinde verilecek.

Sürdürülebilir İş Ödülleri’ne merkezi veya işletme yeri Türkiye sınırları içerisinde bulunan tüzel kişiliğe sahip KOBİ’ler, büyük ölçekli işletmeler, start-uplar ve yerel yönetimler başvurabiliyor.

Sürdürülebilir İş Ödülleri başvuruları http://surdurulebilirisodulleri.com/2017/ sitesi aracılığıyla yapılabiliyor. Sürdürülebilir İş Ödüllerini kazananlar, Ekim ayında düzenlenecek törende açıklanacak.

Karbon cimrisi projesine Coca-Cola desteği

Coca-Cola Şirketi, 2020 yılına kadar tüm dünyada 5 milyon kadını ekonomik ve toplumsal hayatta güçlendirmeyi hedefl iyor. Çankırı’nın Eldivan ilçesinde hayata geçirilen Köyde Yeşil Ekonomi Projesi’nin çevreci iş modelinde minimum karbon ayak iziyle üretim gerçekleştiriliyor. Projede atıklar organik gübre olarak değerlendiriliyor, yıkama suları geri kazanılıyor ve elektrik ihtiyacı güneş enerjisinden sağlanıyor.

Coca-Cola Şirketi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)/New World tarafından desteklenen, Temiz Enerji Vakfı tarafından (TEMEV) yürütülen Köyde Yeşil Ekonomi projesi, Eldivan Kaymakamlığı, Eldivan Belediyesi ve Güneş Enerjisi Derneği (GÜNDER) işbirliği ile gerçekleştiriliyor.

Eldivanlı 7 kadın ile kurulan ve üye sayısı 50’ye ulaşan Eldivan Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi; “Güneşin Eliyle Kadın Emeğiyle” sloganıyla güneş enerjisi kullanarak reçel, marmelat, salça, yöreye özgü tarhana, erişte, turşu, sirke gibi ürünler ve kuru sebzemeyve üretimi gerçekleştiriyor.

Bu ürünler, KÜLÇE markası altında yine kadınların diktiği, işlediği, ördüğü, el yapımı ve çevreci ambalajlarla pazarlanıyor. Üretim süreçleri, atıkların organik gübre olarak değerlendirildiği, yıkama sularının geri kazanıldığı ve elektriğinin güneş enerjisinden sağlandığı minimum karbon ayak iziyle gerçekleştiriliyor.

Köyde Yeşil Ekonomi Projesi, kadınların sürdürülebilir bir iş modeli kurarak ekonomik ve sosyal hayatlarını geliştirmesini hedefl iyor. Proje kapsamında ayrıca, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi hocaları tarafından kooperatif üyesi kadınlara ve yörede yaşayan çiftçilere kooperatifçilik, hijyen, tohum, gübre, iyi tarım uygulamaları konularında eğitimler verilerek, bölgede bilinçli tarım konusunda farkındalık oluşturuluyor.

4. İstanbul Karbon Zirvesinde dev firmalarla birlikte Düşük Karbon Kahramanı Ödülü alan proje kapsamında, Nisan 2017 sonu itibarıyla 8655 kWh enerji güneş enerjisinden sağlandı ve 3980 kg karbondioksit tasarrufu yapıldı.