Hayvan nüfusu 42 yılda yüzde 58 azaldı

WWF uzmanları, dünyada hayvan nüfusunun 42 yılda yüzde 58 azaldığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) uzmanları, 3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü'nde, dünyadaki biyo çeşitliliğin karşı karşıya olduğu tehlikeleri dile getirdi.

Uzmanlara göre, dünya, canlı türlerinin hızlıca yok olduğu yeni bir dönemle karşı karşıya bulunuyor. Daha önce yeryüzünde yaşayan canlı türlerinin yüzde 99,9'u şu anda yok olmuş durumda.

Yok olma oranının her yıl yüzde 0,01 olduğunu kaydeden uzmanlar, dünyada 100 milyon farklı canlı türü olduğu varsayılırsa bu yok olma oranıyla birlikte her yıl 10 bin canlı türünün yok olduğunu belirtti.

Filler ve kaplanların nesli tükenebilir

WWF'nin iki yılda bir yayımlanan ve sonuncusu 2016'da çıkan Yaşayan Gezegen Raporu'na göre, 1970 ile 2012 yılları arasında hayvan nüfusu yüzde 58 azaldı.

Durumun çok ciddi olduğunu vurgulayan WWF uzmanları, "Hiçbir önlem alınmaz ve bu gidişat devam ederse 2020’ye kadar dünyadaki omurgalı hayvan nüfusunun yüzde 67’si tamamen yok olabilir." uyarısında bulundu.

BioScience dergisinin 2016 yılında yayımladığı özel sayıda, aralarında kaplanların da bulunduğu etobur büyük memeli hayvanların yüzde 59'unun, otoburların da yüzde 60'ının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu kaydedildi.

Yok olma tehlikesi taşıyan hayvanlar arasında filler, goriller, kaplanlar, akbabalar, gergedanlar, kutup ayıları ve bazı balık türleri bulunuyor. Ancak insanlar tarafından çok fazla bilinmeyen birçok hayvanın da neslinin tükenmekte olduğu belirtiliyor. Bu türler arasında "markhor" olarak adlandırılan bir tür keçi, dev çin semender balığı, golyat kurbağası, addaks antilopu, "kayıp nehir remorası" olarak bilinen bir tür balık, Ganj timsahı, gooty örümceği gibi hayvanlar yer alıyor.

WWF uzmanları ayrıca son yapılan bir araştırmaya göre doğada sadece 880 dağ gorili kaldığını açıkladı.

İnsan etkisi yok ediyor

Birçok araştırma, canlı türlerine en büyük zararın insanın doğada yarattığı tahribattan kaynaklandığı konusunda hemfikir.

WWF uzmanları, "Dünyadaki canlı yaşamını yok oluşa sürükleyen en büyük tehditlerin başında habitat (yaşam alanı) kaybı ve bozulması geliyor. Yani, insan etkisinden bahsediyoruz. İnsan müdahalesinin yoğun olduğu her bölgede risk yüksek denebilir." şeklinde konuştu.

Doğal kaynaklara ve canlı türüne zarar veren faktörlerden birinin insanlardan kaynaklanan iklim değişikliği olduğu vurgulanan raporda, yüksek sera gazı salımı, doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesi ve iklim değişimi sonucu sıcaklığın artmasının birçok canlı türünün yok olmasına neden olduğu açıklandı.

Raporda, insanların yol açtığı hava kirliliğinin yanı sıra aşırı avlanma, balıkçılık ve çok fazla hasat toplama gibi faaliyetlerin canlı türlerinin karşı karşıya kaldığı tehdidi ciddileştirdiği ifade edildi.

Organize suç gruplarının da nesli tükenmekte olan hayvanları öldürerek parçalarını satması ve yasa dışı evcil hayvan ticareti yapılması da raporda diğer risk unsurları olarak değerlendirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir
WWF