İnsan hayatındaki “ilk 1000 gün” geleceği belirliyor

Hayaller Fabrika’sı insan hayatındaki ilk 1000 günün önemine dikkat çekmek ve bu hayati konuda çok daha bilinçli bir toplum yaratmak amacıyla “Geleceğin Ayak İzleri – İlk 1000 Gün Zirvesi”ni organize ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem Eryar Ünlü

Hayaller Fabrikası Ajans Başkanı Şebnem Öğredik Çavuşoğlu “Görmezden gelmek, şikayet etmek, bir şeyler yapmaktan vazgeçmek ya da kabullenmek yerine, bir deniz yıldızı yaratmak ve bu deniz yıldızını denize kavuşturmak gerekliliğinin benim için bir sorumluluk olduğunu ve bu sorumluluğu hayata geçirmek için derin bir tutku duyduğumu fark ettim. Geleceğin Ayak İzleri - İlk 1000 Zirvesi böyle bir sorumluluğun tutkuya dönüşme hali aslında” diyor.

Yapılan bilimsel araştırmalar insan yaşamında ilk 1000 günün çok önemli olduğunu ortaya koyuyor. İlk 1000 günde yaşananlar, hayatın geri kalanında etkili oluyor.

Hayaller Fabrika’sı bu ilk 1000 günün önemine dikkat çekmek ve bu hayati konuda çok daha bilinçli bir toplum yaratmak amacıyla “Geleceğin Ayak İzleri – İlk 1000 Gün Zirvesi” düzenliyor. İkincisi 5 Nisan’da düzenlenecek olan zirvede, ilk 1000 günün önemi tüm boyutlarıyla mercek altına alınacak.

Zirveyi gerçekleştiren Hayaller Fabrikası’nın Ajans Başkanı Şebnem Öğredik Çavuşoğlu, 2002 yılında kendi ajansını kurduktan sonra, 2009 yılında Özyeğin Üniversitesi & Goldman Sachs 10.000 Kadın Programı’ndan mezun olmuş. Bu program ile “sosyal girişimcilik” fikriyle tanışmış. Hayaller Fabrikası’nın kuruluş yılı da 2009.

“Anne olduğum ilk günden itibaren, farkında olduğum ve içimde burukluk yaratan en önemli şey, kendi küçük dünyam dışında, dokunamadığım yerlerde bir şeylerin hep ters gidiyor olduğuydu. Görmezden gelmek, şikayet etmek, bir şeyler yapmaktan vazgeçmek ya da kabullenmek yerine, bir deniz yıldızı yaratmak ve bu deniz yıldızını denize kavuşturmak gerekliliğinin benim için bir sorumluluk olduğunu ve bu sorumluluğu hayata geçirmek için derin bir tutku duyduğumu fark ettim. Geleceğin Ayak İzleri - İlk 1000 Zirvesi böyle bir sorumluluğun tutkuya dönüşme hali aslında” yorumlarını yapan Şebnem Öğrendik Çavuşoğlu için sosyal girişimcilik bugün hayatının odak noktası konumunda.

İlk 1000 Gün Zirvesi’nin sloganı da, “Gelecekten sorumluyum” olarak belirlenmiş. Şebnem Öğrendik Çavuşoğlu’ndan zirvenin hedeflerinin neler olduğunu dinleyelim:

Hedef dokunabildiğimiz her çocuğun hayatını değiştirmek

“Bir anne olarak kendi çocuğum için en iyisini düşünür, planlar ve hayata geçirirken, çocuğum Alara dışında dokunabildiğim her çocuğun hayatını değiştirmek için ‘İlk 1000 Gün’de yaşadığı her şeyin sonraki yaşantısında etkisi olduğunu ebeveynlere, günde birden fazla bebeğe ulaşan profesyonellere ve aslında toplumun tümüne anlatarak yola çıkmaya karar verdim. Zirveyi annelere annelik serüveninde yalnız olmadıklarını hissettirmek ve daha bilinçli bir annelik dönemi yaşamalarına destek olmak, alanında uzman kişilerden öğrenilmesi gereken bilgilerle bireylerin ilk 1000 günü daha güvenli yaşamalarına olanak sağlamak, ebeveynler, uzmanlar, markalar, kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek ilk 1000 gün dönemindeki anne ve bebek sağlığına dikkat çekmek ve ilk 1000 günün önemi hakkında farkındalık yaratan kişi ve kurumları ödüllendirmek amacıyla düzenliyoruz.”

İlk 1000 gün kavramı toplum olarak benimsenmeli

“İnsan hayatının ilk 1000 gününde fayda yaratmayı misyon edinmiş olan, ulaşabildiğimiz, bize ulaşabilen her markayı, kurumu ve kuruluşu İlk 1000 Gün Zirvesi ile buluşturabilmek ve her geçen gün bu proje ile sesimizi daha çok kişiye duyurmak ve daha fazla yaşama dokunmak için çıktığımız bu yolda, amacımız ilk 1000 gün kavramının toplumsal olarak benimsenmesi. Çünkü inanıyoruz ki, daha güzel yarınlar ve sürdürülebilir sağlıklı bir gelecek için öncelikle insan hayatının bu döneminde bir bebeğin yaşamına dokunan herkesin üzerine düşen bir sorumluluğu var. Sağlıklı nesillerin geleceği için ben ‘gelecekten sorumluyum’. Hepimiz sorumluyuz. Zirvede annelerin ve anne adaylarının İlk 1000 Gün’de sıklıkla sordukları soruları cevaplayacak ve akıllarına takılan tüm konulara değineceğiz. Konferans kapsamında DORinsight tarafından Türkiye genelinde annelerle gerçekleştirilen çarpıcı bir anket çalışmasının sonuçlarını da katılımcılarla paylaşacağız.”

Koruyucu aile, uyku eğitimi gibi farklı konular gündemde

“Bu alanda birçok kongre, konferans, seminer düzenleniyor. Ancak hayati bir konu olan ilk 1000 günün önemine yönelik, bilimsel katılımla gerçekleşen ve topluma yönelik olan tek zirve İlk 1000 Gün Zirvesi. Zirve’nin en önemli ikna aracı, Bilimsel Oturumu olan ve Danışma Kurulu dışında bir de Bilimsel Kurul Başkanlığı ile yürütülen bir zirve olması diye düşünüyorum. Bu yılki zirvenin konuşmacıları arasında tanınmış Amerikalı yazar ve uyku uzmanı Kim West de bulunuyor. Bebeklerin uyku sorununa yönelik uyku eğitimi yöntemleri geliştiren Kim West’in Türkiye’de de yayımlanmış çok önemli bir kitabı var. Diğer yandan, sivil toplum kuruluşlarına da özel bir önem veriyoruz. Zirvemiz İstanbul Koruyucu Aile Derneği’ni destekliyor ve bir panelde ‘koruyucu aile’ konusunu ele alıyoruz. Geçen yıl sosyal medyada 5 milyona yakın etkileşim gerçekleştiren zirve, canlı yayında 10 bini aşkın kişi tarafından izlendi. Bu yıl hedef yükselttik. Sosyal medyada 12 milyon etkileşim, canlı yayında 25 bin izlenmeyi hedefliyoruz. Nihai hedefimiz ise daha çok insanın hayatına dokunmak ve fark yaratmak.”

İLK 1000 GÜNÜN ÖNEMİ NEDİR?

“Hamileliğin ilk gününden bebeğin 2 yaşına kadar olan dönemine ilk 1000 gün diyoruz. İlk 1000 günde bebekler hiçbir dönemde olmadığı kadar hızlı büyür ve zihinsel kapasitelerinin önemli bir kısmına ulaşır. Hayatın ilk 1000 gününde, uzun dönemde çocuğun hatta erişkinin sağlığını etkileyen bazı durumları engellemek veya azaltmak mümkündür. Bu dönemde gebelik ve doğum sonrası bebeğin beslenmesi, bebeğin fiziksel, ruhsal, zihinsel ve motor gelişimi çok önemli. Bu konuda özellikle ebeveynlerin son derece bilinçli ve duyarlı olması gerekiyor. Çünkü İlk 1000 gün birçok bakımdan hayati önem taşıyor. Bunun için insan yaşamının ilk 1000 gününün önemine dikkat çekmek amacıyla bu yıl 2’ncisini düzenlediğimiz İlk 1000 Gün Zirvesi’nin başkanlığını yürütüyorum. Bu yıl 5 Nisan’da düzenlenecek olan zirve, ebevenyler, anne ve bebek sağlığı ile ilgili mesleklerde faaliyet gösteren profesyoneller, sivil toplum kuruluşları, sosyal medya kullanıcıları ve basına yönelik bilgilendirme amaçlı bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçiriliyor. Türkiye’de bir ilk olması bakımından da önem taşıyor.”

Bu konularda ilginizi çekebilir