Merkel, Yunanistan’dan sonra şimdi de iklime el attı

Angela Merkel, G7 liderleri arasındaki tek kadın lider. Merkel, küresel ısınmaya karşı duyarlılığını ortaya koydu ve G7 Zirvesi’nde küresel ısınmanın 2 derece ile sınırlandırılması hedefinde uzlaşıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Küresel ısınma ile mücadele, insanlığın varoluşu adına verilen bir mücadele. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen G7 Zirvesi öncesinde, avaaz.org isimli sivil toplum kuruluşu, Angela Merkel’e önemli bir çağrıda bulundu. Neden Merkel’i seçti? Çünkü Merkel, G7 liderleri arasındaki tek kadındı ve dünyayı o kurtarabilirdi. 

Avaaz.org’un Merkel’e yaptığı çağrı şöyle oldu: “2.7 milyondan fazla insan, Kanada ve Japonya gibi ülkelerin önünde ayağa kalkmanı ve onları kömür kullanmaktan vazgeçip, yüzde 100 temiz enerji kullanmaya ikna etmeni bekliyor.” 

Angela Merkel bu çağrıyı boşa çıkarmadı ve küresel ekonomiyi korbonsızlaştırma sözü verdi. 
Almanya’nın Bavyera eyaletinde gerçekleşen G7 Zirvesi’nde küresel ısınmanın 2 derece ile sınırlandırılması hedefinde uzlaşıldı. Merkel’in Japonya ve Kanada’yı 2100 yılına kadar fosil yakıtları tamamen bırakmaya ikna etmiş olması büyük bir başarı olarak nitelendiriliyor. 

Zirveye katılan tüm liderlerin, iklim müzakareleri dahil gündeme alınan konularda ortak tavır aldığını söyleyen Merkel, alınacak önlemlerle küresel ısınmayı iki derece ile sınırlandırmayı amaçladıklarını belirtti. G7 ülkelerinin nihai hedefi, bu yüzyılın sonuna kadar dünya genelinde karbon salımını yüzde 100 azaltmak. Detaylar ise Aralık 2015’te Paris’teki yapılacak Dünya İklim Zirvesi’nde karara bağlanacak. Kalkınmakta olan ülkelerdeki iklim koruması için bir fon kurulacak. Bu fona kamu ve özel kaynaklardan 2020’den itibaren yılda 100 milyar dolar verilmesi öngörülüyor.

Fosil yakıt çağının sonu

G7 liderlerinin iklim konusunda vardıkları uzlaşma, tarihi bir adım olarak değerlendiriliyor. Hatta zirve, “fosil yakıt çağının sonu” olarak nitelendiriliyor. Sivil toplum kuruluşları da, bu uzlaşmanın Paris İklim Zirvesi öncesinde çok önemli bir karar olduğunun altını çiziyorlar. WWF İklim aktivisti Samanta Smith, “Hedeflerine ulaşmanın tek yolu var; mümkün olduğu kadar çabuk bir şekilde fosil yakıtlardan vazgeçmek. 350. org’dan bir grup ise, ABD Başkanı Barack Obama’yı, fosil yakıt endüstrisine bağlı tüm altyapı projelerini sonlandırmaya çağırdı. Sonuç olarak Angela Merkel iklim konusunda sergilediği kararlılıkla dünyanın takdirini kazandı. İklim değişikliği dünya liderlerinin en önemli gündem maddelerinden biri olmayı resmen başardı. Hatta bazı çevreci gruplar, Merkel’in kendisini “iklim kahramanı” ilan ettiğini bile söyledi.

“İleriyi Düşün, Beraber Hareket Et” 

Zirve sonrasında yayınlanan 17 sayfalık metinde, İleriyi Düşün, Beraber Hareket Et” sloganı kullanıldı. G7 liderleri, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Paneli IPCC’nin gerekliliklerini yerine getireceklerini ifade ettiler. Ülkeler 2050’ye kadar CO2 emisyonlarını yüzde 40 ila yüzde 70 arasında azaltacaklar. Merkel etkisi, iklimin yanı sıra, dünya genelindeki fakirliği azaltma konusunda da ses getirdi. G7 liderleri aşırı fakirlik ve açlığı azaltmak amacıyla önemli çalışmalara imza atacaklar. Hedef 2030 yılına kadar açlık ve kötü beslenme sorunu yaşayanların sayısını 500 milyon azaltmak. Ebola gibi salgınlara karşı daha güçlü bir şekilde çözüm üretilmesi yolunda da çalışmalara hız verilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir