PET'lerde geri dönüşüm artıyor

Dow’un ortakları arasında olduğu EQUATE Petrochemical Company’nin Equipolymers adlı şirketi, PET şişelerde geri dönüştürülmüş PET kullanımını yüzde 25’e kadar çıkarmayı başardı. Coca-Cola’dan da destek alan ürün 2019’da üretilmeye başlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüsniye GÜNGÖR

VİYANA - Plastik endüstrisinin en büyük sorunlarından biri doğada 400 yılda yok olabilen polietilen tereftalat (PET) yığınlarının giderek büyümesi.

Dünyada gelişmişlik düzeyiyle birlikte PET tüketimi giderek artarken soruna çözüm arayanların başında yine endüstrinin kendisi geliyor. Uluslararası sayılı PET üreticilerinden Equipolymers (EQP) bu alandaki çalışmalarını bir adım ileri götürerek, üretimde geri dönüştürülmüş PET kullanımını yüzde 25'e yükseltmeyi başardı. Viridis 25 adlı ürünle ham PET ihtiyacı azaltılarak iş, çevre ve topluma fayda sağlanması hedefleniyor. 2019’da üretimine başlanacak ürün, markaların Avrupa Plastik Stratejisi kurallarına uyum sağlamasına da yardımcı olacak.

Viridis 25, 9 Ekim’de Viyana’da Palais Coburg’da düzenlenen bir konferansla tanıtıldı. EQP’nin sahibi EQUATE Petrochemical Company’nin Başkanı ve CEO’su Dr. Ramesh Ramachandran tarafından açılan toplantıda Coca-Cola İşletme Dışından Tedarik Grubu Plastik Ambalaj Direktörü Bruce Eliott, EQP Global Ticari Direktörü Antonello Ciotti ve EQP’den Petcore Başkanı Paola Arlotti ve PlasticsEurope üst düzey yöneticisi Karl-H. Foerster da hazır bulundu.

EQUATE Başkanı ve CEO’su Dr. Ramesh Ramachandran’ın “plastik ürünlerin tasarım, üretim ve geri dönüştürülme şeklini değiştirecek” sözleriyle tanımladığı Viridis 25 projesinin kökeni, geri dönüştürülmüş PET oranının yüzde 10 olduğu Viridis 10’un 2009'da piyasaya sürülmesine kadar uzanıyor. Coca-Cola 2016’da Viridis 25 için EQP ile işbirliği yapmaya başladı. Coca-Cola İşletme Dışından Tedarik Grubu Plastik Ambalaj Direktörü Bruce Eliott, Viridis 25’in Avrupa Plastik Stratejisi kapsamında pet şişelerde geri dönüştürülmüş malzeme miktarını artırarak Coca Cola'nın küresel 'Atıksız Dünya’ stratejisine katkıda bulunduğunu söyledi.

Markaların geri dönüştürülmüş plastiklerin kullanımını desteklemesindeki rolüne dikkat çeken EQP Küresel Ticari Direktörü Antonello Ciotti ise şöyle konuştu: “Birlikte elde ettiğimiz sonuçlarla gurur duyuyoruz. EQP, inovasyon odaklı liderlik ve yüksek kaliteli ürün standartlarıyla PET pazarındaki markalar ve diğer önemli değer zinciri oyuncuları için tercih edilen bir ortaktır.”

2019 sonunda piyasada olacak

EQUATE Group Yönetim Kurulu’ndan da tam destek alan ürünün 2019’un dördüncü çeyreği itibarıyla piyasaya sunulması planlanıyor. Viridis 25 ilk olarak EQP’nin fosil hammadde yerine geri dönüştürülmüş PET kullanımı için kapasitesini artırdığı Almanya, Schkopau’daki fabrikasında üretilecek. Üretimde olgunluğa ulaşıldığında Viridis 25 için kullanılan geri dönüştürülmüş PET tüketiminin yılda 30 KMT’yi (bin metrik ton) geçeceği düşünülüyor.

Viridis 25’in üretimi, kullanılmış şişelerin parçalanmasıyla elde edilen PET polimerlerinin kimyasal geri dönüşüm sürecine dayanıyor. Başarısı onaylanan bu süreç, şimdi endüstriyel ölçeğe aktarılıyor. 2019 yılı sonunda Viridis 10 üretimi yerini tamamıyla Viridis 25’e bırakacak.

EQP Petcore Yönetim Kurulu Başkanı Paola Arlotti, Dow Chemical Company’nin desteğinin ve EQUATE Group’un bir parçası olmanın pazar taleplerini işbirliği ve ortaklık yoluyla karşılamalarına yardımcı olduğunu söyledi.

Avrupa yönetmeliklerine uyum

Gıda ile temas eden plastiklerle ilgili Avrupa yönetmeliklerine uygun olan Viridis 25, ısıyla şekillendirme uygulamalarının yanı sıra içecek şişesi üretiminde de kullanılabiliyor. Ürün Avrupa Plastik Stratejisi prensiplerine paralel olarak Avrupa Komisyonu’nun Çevresel Ekonomi gerekliliklerini de yerine getiriyor. PlasticsEurope İcra Direktörü Karl-H. Foerster da kimyasal geri dönüşümün artırılmasının sektör için önemine dikkat çekerek “2030 Gönüllü Taahhüdümüz, yenilikçi ve ekonomik kimyasal geri dönüşüm teknolojilerine duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. Viridis 25 bu anlamda doğru yönde atılmış bir adımdır” dedi.

Dünyadaki her PET fabrikasını 'dönüştürecek' teknoloji

Bir PET şişe ne kadar çevreci olursa o kadar yumuşak ve doldurulması zor hale geliyor. Doldurulma sorunu çözebildikleri için geri dönüştürülmüş pet oranını yüzde 25’e çıkarabildiklerini söyleyen EQUATE Başkanı ve CEO’su Dr. Ramesh Ramachandran “Bir pet şişeyi dönüştürülmüş maddeden üretirken yüzde 3 daha fazla elektrik harcanıyor. Geri dönüşümdeki en büyük maliyet atık şişeleri toplama altyapısının oluşturulmasında. Ancak yine de ham madde maliyetinin altında bir maliyet söz konusu. Dolayısıyla toplamda bir maliyet artışından söz edilemez. Diğer yandan piyasada geri dönüştürülmüş ürünlere talep artıyor. Talep artar ve daha çok insan geri dönüşüm yaparsa bu tüm pazarın yararına olacaktır” dedi. Ramachandran piyasa talebi beklentileri paralelinde olursa geliştirdikleri teknolojiyle dünyadaki herhangi bir PET farikasını Viridis 25’i üretebilir hale dönüştürebileceklerini söyledi. Şirketin planları arasında teknolojiyi lisanslama yoluyla satmak ya da PET fabrikalarını satın alarak dönüştürmek var.

● 2016 verilerine göre, AB’de yılda 2 milyon ton atık PET toplanıyor.

● Parçacık hale getirildiğinde bu miktardan 1.3 milyon ton işlenmeye hazır PET atığı elde ediliyor.

● Viridis 25, Avrupa’da mevcut toplam dönüştürülmüş PET’in yüzde 3’ünü kullanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir