"Türkiye'nin enerji verimliliği potansiyeli yüksek"

Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği Başkanı Karamık, Türkiye'de yıllık 13,2 milyar euroluk bir enerji verimliliği potansiyeli olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği (EYODER) Başkanı Cihan Karamık, Türkiye'nin yüksek enerji verimliliği potansiyeline sahip bir ülke olduğunu belirterek, Türkiye'de ortalama yüzde 25-30'luk yani yaklaşık olarak yıllık 13,2 milyar euroluk bir enerji verimliliği potansiyeli olduğunun tahmin edildiğini belirtti.

Yaptığı yazılı açıklamada, enerji tüketiminin yoğun olduğu sektörlerdeki enerji verimliliği imkanlarına dikkati çeken Karamık, "Demir-çelik sektöründe yüzde 30, çimento ve cam sektöründe yüzde 20, kimya ve petrokimya sektöründe ise yüzde 25 seviyelerinde verimlilik potansiyeli mevcut. Türkiye'nin enerji verimliliği potansiyeli yüksek. Ülkemizde ortalama yüzde 25-30'luk, yani yaklaşık yıllık 13,2 milyar euroluk bir enerji verimliliği potansiyeli olduğu tahmin ediliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Konutlarda enerji tasarrufunda henüz istenilen seviyeye ulaşılamadığını vurgulayan Karamık, şunları kaydetti.

"Evlerden, ticari binalara, endüstriden tarım ve ulaşıma kadar her alanda verimlilik sağlamanın ilk ve olmazsa olmaz adımı enerji verimli ürünlerin kullanılması. Evlerde düşük tüketimli aydınlatma araçlarının kullanımı, yüksek verimli elektronik eşyaların kullanılması, binalarda ve endüstride yüksek verimli motorların kullanılması bunlara verilebilecek en basit örnekler. Bu ürünlere dikkat çekmek amacıyla 11-14 Ocak 2018'de ENIPE Enerji Verimli Sanayi ve Ürünler Fuarını düzenleyeceğiz."