Geleceğin perakendesi artık uzakta değil!

Geçen hafta beacon teknolojisinden bahsetmiştik. Bu hafta biraz daha açılıp bu ve benzeri teknolojinin hayatımıza dokunan örneklerine yakından bakacağız.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay YAĞCI

Bundan birkaç yıl öncesinde "geleceğin yaşamı" olarak değerlendirdiğimiz gelişmeler, artık hayatımızda. En önemli değişimler ise perakende sektöründe yaşanıyor. Markalar müşterileri hakkında daha fazla veri toplamak ve verileri yönetmek için harekete geçmiş durumdalar.
Akıllı telefon kullanıcısı müşterilerle ilgili bilgilere ulaşan ve bunu kampanya olarak yine müşterilerinin hizmetine sunan markalar, rekabette öne çıkıyor. Markalara yardımcı olan şey ise bluetooth sensör yani beacon teknolojisi. Beacon ile müşterinin mağazaya girdiğini algılayıp, mağazadan yaptığı alışverişleri görebilen markalar, özel teklif ve kampanyaları anında sunuyor. Bu, raf hassasiyetine kadar indirilip, her reyonda farklı bir teklifle karşımıza çıkabiliyor. Geçen hafta beacon teknolojisine giriş yapmıştık. Bu hafta bu ve benzeri teknolojinin hayatımıza dokunan örneklerine bakacağız. Birkaç yıl önce hayalini kurduğumuz 'Geleceğin Perakendesi'nin hayatımızda olduğunun farkına varacağız.

Migros

Migros'la başlıyoruz çünkü tüketicilerin, indirimlerle ilgilendiği öncelikli alanlardan biri market alışverişi. Migros, mağazalarında 2015'ten beri başta beacon teknolojisi yardımıyla birçok teknolojik yenilik deniyor. Uniq İstanbul'da bulunan 5M mağazasında denemesiyle başlayan geleceğin perakendesi furyası devam ediyor. Migros, yeni nesil mağazalarında, mobil uygulaması sayesinde mağazaya gelen müşteriyi tanıyor ve kişiselleştirilmiş bir hizmet sunuyor. Müşterinin alışveriş verilerini saklayarak bir sonraki alışverişlerinde kendisine özel kampanyalar sunabiliyor. Öte yandan Migros’ta ürünleri tanıyan akıllı teraziler de yer alıyor. Meyve sebzeyi tanıyıp tartan bu teraziler, barkod yanlışlığını ortadan kaldırıyor.

Adidas

Adidas, geçen yıl “Key City Attack” stratejisi ile aralarında İstanbul’un da bulunduğu 18 şehir seçti. Bu stratejiyle Adidas Original mağazalarının sayısını artırırken ve teknolojiyi kullanarak müşteri memnuniyetini katlamayı hedefl iyor. Marka, Adidas Originals Nişantaşı mağazası açılışına özel bir çalışma yaparak, ‘instore anlaytics’ kullanmaya başladı. Mağaza içine ve dışına yerleştirilen beaconlar mağazanı önünden geçen ve mağazaya giren kişi sayısı gibi temel verilerden, mağazadan çıkan kişinin beacon kurulu başka hangi mağazaya girdiğine kadar detaylı veri sağlayabiliyor. Bu verilere göre, açılış gününde her bir tüketici mağaza içinde ortalama 25 dakika geçirirken, mağaza önünden geçenlerin yüzde 60’ı içeri girdi.

Hopi

Beacon teknolojisinin faydalarını gözler önüne seren en iyi uygulamalardan biri de Hopi. Boyner Group'un geliştirdiği Hopi akıllı telefon uygulaması alışverişte yeni bir dönem başlattı. Uygulama ile tüketici mağazalarda anlık indirim kampanyalarından yararlanabiliyor, aradığı bir ürünü fotoğrafını göndererek bulabiliyor, istediği bir ürünü almadan önce en uygun fiyat araştırmasını yapabiliyor. Akaryakıt istasyonları, tekstil ürünleri, fast-food zincirleri gibi birçok marka, tüketicinin hesabında biriken puanları harcaması için teklif yarışına giriyor. 2 yılda 4,5 milyon üyeye ulaşan Hopi, yılsonuna kadar uygulama üzerinden yapılan alışverişlerin yüzde 20’sinin mobil ödemeyle gerçekleşeceğini öngörüyor.

Damat Tween

Halihazırda teknolojiyi kullanarak müşterilerinin ürün tercihi, mağazada geçirdiği zaman gibi bilgilere sahip olan ve kişiye özel kampanya sunan marka, bir adım daha ileri giderek, mağazalara önümüzdeki sezon 'akıllı aynalar' koyacak. Artık müşteriler kabinlerde çok sayıda ürünü defalarca giyip çıkarmak yerine ayna karşısında üzerine tutması yeterli olacak. Marka, üzerinde 2 yıldan fazla çalışılan projenin patentini de almış.

DenizBank

Beacon teknolojisinde en büyük ilerleme bankacılık sektöründe. DenizBank, beacon ile üye işyerlerinde temassız mobil ödeme, banka şubesine gitmeden sıra numarası alma ve kişiye özel teklifl er, ATM’lerin sizi yaklaşırken tanıyarak önerilerde bulunması gibi özellikler sunuyor. Üye iş yerleri, önce siz yaklaştığınızda size kampanya önerileri sunuyor ve siz içeri girip ödeme yaparken hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan ödemeyi uygulama üzerinden alabiliyor.

Penti

Yeni jenerasyon perakende dönemine en iyi örneklerden biri Penti'nin yaptığı akıllı vitrin uygulaması oldu. İstiklal Caddesi'ndeki Penti mağazasındaki uygulamayla sadece mağaza içine giren müşteriyle değil, aynı zamanda serbest trafikteki her bireyle ekstra maliyet üretmeden etkileşim fırsatı sunuldu. İnternet uygulamalarında sunabilecekleri interaktiviteyi vitrin ekranını bir bilgisayar ekranı gibi kullanarak tüketiciye anında sundu.