"Oyuncu" gençler yetiştirmeliyiz

Türkiye dijital oyun sektörünün en hızlı büyüdüğü ülkelerden. Geçen yıl 755 milyon dolar olan pazar hacminin 2020'de 2 milyar dolar olması hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Son yıllarda internet teknolojilerinin ve özellikle mobil platformların gelişmesi, dünyada ve Türkiye’de bilgisayar oyunlarının yaygınlaşmasına olanak sağladı. Newzoo şirketinin raporuna göre bugün dünyada yaklaşık 2.2 milyar kişi dijital oyun oynuyor. Geçen yıl 101.1 milyar dolar büyüklüğe sahip olan sektörün, 2020 yılı için öngörülen hedefi 128.5 milyar dolar. Dünyadaki gelişime paralel olarak Türkiye’de de dijital oyun sektörü hızla büyüyor. Türkiye, Avrupa ortalamasının üzerindeki genç nüfusu nedeniyle dijital oyun kültürünün hızla yayıldığı ülkeler arasında geliyor.

Geçen yıl 755 milyon dolar olan pazar hacminin, 2020 hedefinin 2 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Google da, Game Developer Conference’da Türkiye’yi bulunduğu bölgenin en hızlı büyüyen üçüncü oyun pazarı olarak ilan ederek yatırımcıların Türkiye’ye ilgi göstermesi gerektiğine işaret etti.

Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nüket Güz,“Böylesine büyüme potansiyeli olan bir sektörün en önemli ihtiyacı, yetişmiş insan gücü. Mezun öğrencilerimiz, hem Türkiye’de hem de dünyanın farklı yerlerinde çalışma olanağını bulacaklar” yorumlarını yapıyor. Prof. Dr. Nüket Güz, “Yaş ve cinsiyet ayrımı olmaksızın mobil platformlarda tek başına oyun oynamayı tercih edenlerin oranı yüksek. Avrupa ortalamasının üzerinde olan genç nüfus nedeniyle Türkiye’de dijital oyun kültürü hızlı bir şekilde yayılıyor” diyor.

Üretim yapılması şart

Gaming in Turkey’in 2016 yılı Türkiye Oyun Sektörü raporuna göre; Türkiye’deki oyuncu sayısı 29.3 milyon. “Oyuncu sayısının önümüzdeki 4-6 yıl içinde 50- 60 milyona yükseleceği tahmin ediliyor" diyen Nüket Güz, "Türkiye’nin, küresel pazarın önemli aktörlerinden biri durumunu kazanması ve dünyadan aldığı payı artırması bu alanda üretim yapması ve ürettiğini ihraç etmesi ile gerçekleşebilir. Dijital çağın ve ekonominin gereklerinin farkında olan, yenilikçi çalışmalar geliştirecek alt yapıya sahip, dijital oyun ve içerik üretebilecek gençler, bu büyümenin lokomotifi olacaktır. Oyun ihracatına giden yolda, dijital oyun tasarımı alanında eğitim veren üniversiteler ve bu üniversitelerin sayısının artması belirleyici bir rol oynayacaktır” yorumlarını yapıyor.

En büyük ihtiyaç yetişmiş insan gücü

Nüket Güz, Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dijital Oyun Tasarımı Bölümü’nü, dijital oyun sektöründe Türkiye’nin rekabet gücünü artıracak insan gücünün yetiştirilmesi ve böylece Türkiye’nin dijital ekonomide dünya ile rekabet gücü kazanması hedefi yle kurduklarını söylüyor. Bölümün, 2017-2018 öğretim-eğitim yılında ilk etapta 30 öğrenci ile eğitime başlayacağını vurgulayan Güz, önümüzdeki beş yıl içinde bu rakamın 120’ye çıkacağını kaydediyor. Güz, “Gelecekte böylesine büyüme potansiyeli olan bir sektörün en önemli ihtiyacı, yetişmiş insan gücü. Mezun öğrencilerimiz, dünyanın farklı yerlerinde çalışma olanağı bulacaklar" diyor.