Selfie fotoğraflar gerçekte ne anlama geliyor?

Eğer halen eski telefonunuzu saklıyorsanız, kameranın yanındaki bu aynaya bir de bu gözle bakın.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Murat Yıldız

Selfie ya da tam Türkçesi ile öz çekim, sosyal ağlardaki en büyük çılgınlık. Şimdilerde tüm akıllı telefonlarda selfi içn bir ön kamera bulunuyor. Hatta bu kameralar geniş açılı, sese ve harekete duyarlı özellikleri sayesinde daha fazla öz çekim dostu olmaya başladılar. Aslında akıllı telefonlara ön kamera gelmeden önce, arka kameranın hemen yanında bulunan dış bükey ayna sayesinde ilk öz çekim fotoğrafl arımızı çekmeye başlamıştık. Eğer halen eski telefonunuzu saklıyorsanız, kameranın yanındaki bu aynaya bir de bu gözle bakın.

Tüm bunlara rağmen selfie’lerin tarihi çok çok daha eskiye uzanıyor. İlk selfie'yi kim çekti bilmiyoruz ama Hoolywood filmlerinde bol bol rastlamak mümkün. Hatta bazı filmlerin kapak resimleri bile selfie'den oluşuyor. Örneğin 1991 yapımı olan Thelma & Louise filminin kapağı. Diğer örneklerden hatırda kalanlar ise, Mr Bean karakterinde Rowan Atkinson’un her filmde kendi fotoğrafını çekmesi ve Rat Race filminde ünlülerle fotoğraf çektiren Whoopi Godlberg. Tarihteki ilk selfie'nin ise Robert Cornelius’un 1839’daki kendi portresi olduğundan eminiz. Ancak makineyi tek elle tutmamış ve arka planda herhangi bir objenin olmaması bu konuyu biraz muallak kılıyor.

Selfie bir fotoğraftan fazlası

İnsanların kendi fotoğrafl arını çekme çılgınlığı öte yandan yalnızca bir moda olarak kalmıyor. Sony Mobile ve gelecek bilimci Dr. Ian Pearson işbirliği ile hazırlanan Selfie raporunda çarpıcı sonuçlar var. Rapora göre, ‘selfie’ler’ geçici bir hevesten teknolojik bir fenomene dönüşürken, akıllı telefon kameraları ile çekilen bu fotoğrafl ar çok sayıda sektörde dijital dönüşümü tetikleyebilir. Birleşik Krallık, Almanya, Fransa ve İspanya’daki 6 bin 500 Avrupalı tüketicinin katılımıyla gerçekleştirilen bir ankete dayanan rapor ve rapora eşlik eden araştırma, tüketicilerin cep telefonu kamerası fotoğrafçılığında ‘çok sayıda potansiyel uygulamaya’ açık olduğunu ortaya koyuyor. Sonuçlara göre özçekim fotoğrafl arını çok seven genç kitleler, birçok işletmenin bu fotoğrafl arı kullanarak işlerini kolaylaştırmasını istiyor. Rapora göre tıp, spor, eğlence, finans, güvenlik gibi alanlarda selfie fotoğrafl arının çok daha yoğun bir şekilde kullanılabilir. Hatta bu alanlara özel daha farklı selfie araçları da üretilmeye başlandı bile. Örneğin spor ve eğlence alanlarında kullanılmak üzere selfie çeken drone’lar üretilmeye başlandı. Bu sayede siz koşunuzu yaparken hem fotoğrafınızı çekiyor hem de bir yandan sizi takip ederek hızınız ve aktivitenizi ölçüyor.

Gelecek Bilimci ve Selfie’lerin Geleceği raporunun yaratıcısı Dr Ian Pearson raporlar ile ilgili şöyle diyor: “Bu raporda, Sony Mobile ekibi ile birlikte selfie’lerin ve akıllı telefon fotoğrafçılığının geçirdiği evrimin haritasını çıkarmak harika bir deneyimdi. Ancak, daha da cesaret verici olanı, selfie’ler ve görüntülü çağrıların gelecekteki farklı kullanımlarına açık olduklarını gösteren tüketicilerin tepkisiydi. Sonuçlar, selfie’lerin geçici bir hevesten teknolojik bir fenomene dönüşmekte olduğunu ve çok sayıdaki sektör için üzerinde düşünülmesi gereken bir konu haline geldiğini ortaya koyuyor. Ortada muazzam bir potansiyel var ve önümüzdeki yıllarda bunun ortaya çıkışını izlemek heyecanlı olacak.”

SELFIE’Yİ NİÇİN KULLANIYORLAR

• Avrupa’da ankete katılanların %40’ı sadece sosyal medya için resim çekerken yarıya yakını ise (%44) eşi veya sevgilisine göndermek üzere selfie çekiyor

• %40 (her 4 kişinin 10’u) selfie’leri günlük yaşamının bir parçası olarak görüyor

• Yarısı (%52), olması halinde, daha fonksiyonel kullanımda selfie’lerden yararlanacağını belirtiyor

SELFIE’LER BİZİ NASIL DEĞİŞTİRECEK?

Gelecek Bilimci Dr. Ian Pearson ile birlikte çalışan Sony Mobile tarafından hazırlanan raporda, tüketicilere göre gelecek beş yıl içinde selfie’lerin alacağı şekle dair en önemli 10 yön belirleniyor. Selfie’lerin insan hayatına katacağı bu 10 farklı yöneliş şöyle:

1. Sosyalleşme: Başkalarının gerçekte ne düşündüğünü öğrenmek için size eşlik eden kişi ile birlikte selfie çekmek.

2. Tıbbi: İnsanların dörtte birinden fazlası, pratisyen hekimi ile ilk olarak bir selfie veya görüntülü çağrı ile görüşmeyi tercih ediyor.

3. Selfie kuşağı için bankacılık: 25-34 yaş arası kuşağın yarıya yakını, bankasına bir ‘selfie parolası’ ile erişmesi halinde kendini daha güvende hissedeceğini belirtiyor.

4. Serbest zamanlarda: Heyecan peşindekilerin yarıya yakını, sürüş sırasında deneyiminizi çekmenin kontrolüne sizi getiren bir rollercoaster olan ‘selfiecoaster’ı denemeyi istiyor.

5. Spor salonunda / fitness: Örneğin kalp atışlarını test etmek, hatta tekniğinizi nasıl iyileştirebileceğinizi ve bir hareketin ne kadar doğru yapıldığını gözlemlemek üzere, vücut verilerini yakalamak için selfie’lerin Yapay Zeka (AI) ile birlikte kullanılması.

6. Sipariş üzerine yapılan kıyafetler: Kişiye özel kıyafetler için bir 3D vücut görüntüsünün çekilmesi.

7. Perakende: Tek düğmeye basarak vücut biçiminize uygun farklı kıyafetleri denemek için akıllı telefon kamerasının kullanılması.

8. Sosyal sermaye: Sinema bileti veya turistik bir yere girerken selfie ile ödeme yapılması.

9. Robotlar: Başka veya ekstrem lokasyonlardan selfie çekmek üzere akıllı telefonunuz ile drone veya robotlara kumanda etmek.

10. Ev: Selfie’lerin yardımıyla ev ve arabalarımızın güvenliğini sağlamak ve bunlara erişmek.