İstanbul'un "ballı günler"i!

Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi'nde gerçekleştirilecek "Üretici'den Tüketiciye Bal ve Arı Ürünleri" temalı "Ballı Günler" Şubat ayında 4. kez sektörü bir araya getirecek. Etkinlik, 24-26 Şubat tarihlerinde üç gün boyunca tüketiciye açık olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi'nde 24 - 26 Şubat tarihleri arasında 4. kez gerçekleştirilecek "Ballı Günler", tüketici ve üreticiyi buluşturmayı hedefliyor. Bal ve arı ürünleri hakkında bilgilendirmelerin yapılacağı Ballı Günler'i geçtiğimiz yıl 12 bin kişi ziyaret etmişti.
Etkinliği düzenleyen Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, 2016 yılı üretim ve ihracat hedeflerini tutturduklarını belirterek şunları söyledi:

"Birlik üyesi tüm arıcılar, TAB ve T. C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ortak programı olan Arıcılık Kayıt Sistemi'ne (AKS) kayıtlıdır ve izleme sistemiyle takip edilmektedirler. Üye arıcılara ait 6,8 milyon plakalı arı kovanı ve 103 bin 525 ton bal üretimi ile Türkiye, dünya bal üretiminde ikinci sırada yer almaktadır.

Dünyada toplam bal üretimi 1 milyon 663 bin 798 ton iken bunun yaklaşık yüzde 6'sı Türkiye tarafından üretiliyor. Bal ihraç ettiğimiz başlıca ülkeler başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri, Arap ülkeleri, ABD ve Uzakdoğu ülkeleridir. 2015 yılı toplam bal ihracatı 5 bin tondur. 2014 yılı bal üretimimiz 103 bin 525 tondur. 2015 yılında yaklaşık 105 bin 000 ton üretim yapılmıştır.

2016 yılı için ihracat hedefimiz olan 10 bin tonu, üretim hedefimiz ise olan 107 bin tonu tutturmuş olmanın gururu içindeyiz. 2017'de de aynı büyüme oranlarını hedefliyoruz.
Doğal flora alanlarımız, eşsiz kır çiçeklerimiz ve dünya çam balı üretiminin yüzde 90'nının ülkemizde bulunması nedeniyle Türkiye, bal çeşitliliği yönü ile bir bal ülkesi olarak tanımlanmalıdır. Ayrıca; Türkiye, dünyada bulunan balarılarının yüzde 22'sinin ana vatanıdır ve arı varlığı ile dünyadaki ikinci büyük arıcı ülkedir."

Sahte bal yok, sahte adamlar var!

Televizyonlardaki bal reklamlarından son derece rahatsız olduğunu vurgulayan TAB Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şahin "Balın sahtesi olmaz, arılar balı kendi yavruları için yapar. Türk arıcısının emeğine saygı duymayan, yasal boşluklardan yararlanan sahte adamlar vardır. Nişasta bazlı ve GDO'lu mısır glikozunu balmış gibi satıyor olmaları, hatta ihraç bile etmiş olmaları Türk balına imaj kaybettirmiştir. Laboratuvar analizleri olmadan tağşişle ürünleri anlamak mümkün değildir. Tüketicilerimiz güvenilir bal satın almak istediklerinde öncelikle il birliklerimizin markalarını ve tanınan, bilinen firmaların ballarını tercih etmelidirler." dedi.