Kıyamet Günü Saati '90 saniye'ye güncellendi

Ünlü fizikçi Albert Einstein tarafından hayata geçirilen ve 1947’den bu yana insanlığın kendi kendini yok etme süresini belirleyen Kıyamet Günü Saati (Doomsday Clock) güncellendi.

Haber Merkezi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sembolik saat, geceyarısına 90 saniye kalaya getirildi. Bu 90 saniye, insanlığın kendi kendini yok etme anlamındaki en kısa süre olarak tarihe geçti. Bilim insanları bu güncellemeyle “İnsanlık nükleer silahların tamamını kullanırsa, 90 saniye içinde kendini yok eder” mesajı veriyor.

2020'deki güncellemede, Kıyamet Günü Saati'nin yelkovan ve akrebi geceyarısına 100 saniye kalaya ayarlanmıştı. 10 saniyelik güncellemenin ana faktörü olarak Ukrayna Savaşı gösteriliyor. Onu biyolojik tehditler, nükleer silahların yayılması, devam eden iklim krizi, devlet destekli dezenformasyon kampanyaları ve yıkıcı teknolojiler takip ediyor.

Kıyamet Günü ihtimalinin şimdiye kadarki en uzun süresi ise, 1991'de Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından 17 dakika olarak kayıtlara geçmişti. Saat 1947 yılında geceyarısına 7 dakikayı gösteriyordu ve 2007 yılına kadar 18 kez değiştirildi.