Yatırım yoluyla vatandaşlık için cazip bir alternatif

Grenada hükümeti 'yatırım yoluyla vatandaşlık' programını yeniden yapılandırma ve geliştirme işini uluslararası vatandaşlık ve oturum danışmanlık firması Henley&Partners’a verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Grenada’nın 'yatırım yoluyla vatandaşlık' programı, Karayipler Bölgesi'nde uygun bulunan başvuruların sahiplerine Çin’e vizesiz giriş olanağının yanı sıra E-2 Yatırımcı Vize Anlaşması'yla ABD’ye giriş, yaşama ve çalışma izni için başvurma imkanı da sağlayan tek program. Henley&Partners Karayipler Direktörü Christopher Willis, önümüzdeki aylarda dünya çapında en iyi 'yatırım yoluyla vatandaşlık' adaylarının dikkatini çekmek için Grenada hükümetiyle sıkı bir çalışmaya gireceklerini söyleyerek şöyle devam ettidi: “Firmamız yakın zamanda başarıyla hayata geçirilen Malta Bireysel Yatırımcı Programı da dahil, dünyanın en başarılı oturum ve vatandaşlık programlarının tasarlanması, uygulanması ve yürütülmesi konusunda 20 yılı aşkın bir süredir Kuzey Amerika, Karayipler ve Avrupa’daki hükümetlerle çalışarak benzersiz bir deneyim kazandı. Devlet danışmanlığı uygulamalarımız doğrudan yabancı yatırım alanında milyarlarca dolar kazancın yolunu açtı. Kazançlı bir ikinci vatandaşlık arayanlara dünya ölçeğinde öncü bir teklif sunarak Grenada ekonomisinde de önemli bir fark yaratılmasına yardımcı olabileceğimize inanıyoruz.”

Karayipler'deki en iyi ikinci program

Grenada yatırım yoluyla vatandaşlık programı, '2016 Global Oturum ve Vatandaşlık Programları Endeksi'ne göre şu anda Karayipler Bölgesi'ndeki ikinci en iyi program. Bu endekste hukuki unsurlar, vergi ve yaşam kalitesinin yanı sıra şeffaflık, risk ve uyum konuları gibi birçok faktör değerlendiriliyor. 10 yılı aşkın bir süredir Henley&Partners tarafından yıllık olarak IATA ile yayınlanan ve son derece saygın bir endeks olarak kabul gören 'Visa Sınırlamaları Endeksi'nde Grenada dünyada 39'uncu sırada. Grenada vatandaşlığı şu anda AB’nin Schengen bölgesi, Birleşik Krallık, Singapur, Brezilya, Çin ve Hong Kong dahil olmak üzere 112 ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor. Yeni yayınlanan 'Henley&Partners–Kochenov Vatandaşlık Kalite Endeksi'ne göre Grenada, 'insani gelişmişlik' ve 'seyahat özgürlüğü' yelpazesi puanları bakımından 91'inci sırada yer alıyor.

Özel yatırım piyasası oluşturulacak

Grenada Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Teşvikleri Bakanı Alexandra Otway, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Giderek daha çok sayıda hükümetin yatırım yoluyla göçmenlik programlarının sağladığı büyük faydaların farkına varmasıyla birlikte, zengin ve yatırım potansiyeli olan global vatandaşların ilgisini çekme konusundaki dünya genelinde görülen yarış hızla büyüyor. Grenada programını bir üst seviyeye taşımak için Henley&Partners şirketiyle çalışacağız. Bu program, ulusumuzun ekonomik kalkınmasına önemli bir katkı sağladı ve bu katkının, uzun yıllar boyunca da devam edeceğini düşünüyoruz. Yurt içinde sağladığı yatırım, bize sürdürülebilir uzun vadeli istihdamı kazandırdı, uzmanlaşma odaklı eğitimin yolunu açtı ve birçok Grenadalının yeteneklerinin daha da gelişmesini sağladı. Vatandaşlar için Grenada’da büyüyen bir özel yatırım piyasası oluşturmayı hedefliyoruz. Ailelerinin olanaklarına global nitelikler kazandırmayı ve durmaksızın değişen, belirsizliklerle dolu bir dünyada ticari menfaatlerinin ufkunu genişletmeyi hedefleyen, bunun için de ikinci ya da üçüncü bir vatandaşlığı edinmek isteyenlerin sayısı tüm dünyada hızla artıyor. Özellikle dünyanın en büyük pazarlarına vizesiz giriş imkanı sağladığı düşünülürse Grenada’nın sunabileceği pek çok şey var. Karayipler’deki diğer vatandaşlık programlarıyla kıyaslandığında oldukça rekabetçi olan bu programı, süreç kalitesine ve detaylara özen göstererek dünya çapındaki zengin başvuru sahipleri için daha da ilgi çekici kılmak istiyoruz.”

Stratejik sektörleri destekliyor

Bu programla Grenada vatandaşlığı almak için başvuru sahibinin ya 'ulusal dönüşüm fonu'na (NTF) en az 200 bin dolar tutarında geri alınamaz bir bağışta bulunması ya da onaylı bir gayrimenkul projesine en az 350 bin dolar tutarında yatırım yapması gerekiyor. 2013 yılında kurulan NTF’nin amacı, Grenada ekonomisini Grenada’nın yurt içi ihtiyaçlarına odaklanacak ve sürdürülebilir uzun vadeli istihdam sağlayacak bir sisteme dönüştürmek. NTF, Grenada’da vatandaşların yararı için yürütülen turizm, tarım, alternatif enerji dahil stratejik sektörleri destekleyen çeşitli projeleri finanse ediyor.